We testten de Lenovo ThinkPad X1 Carbon Ultrabook. Lenovo blijft sleutelen aan het ontwerp van deze zakelijke laptop en de nieuwste versie is slanker, steviger en sneller dan ooit.
Lenovo’s vierde generatieThinkPad X1 Carbon Ultrabook is slechts 16,5 mm dun en weegt nauwelijks 1,17 kg, wat hem nog enkele tientallen grammen lichter maakt dan de derde generatie.
Het platte design met donkerzwart chassis van verstevigde koolstofvezel (even sterk als aluminium, maar veel lichter) bleef behouden. Het chassis doorstaat twaalf MIL-SPEC stevigheidstesten en blijft bijvoorbeeld functioneren bij temperaturen tussen minus twintig graden Celsius en plus zestig graden Celsius. Het is dus de ideale laptop voor wie veel onderweg is en niets aan computerkracht wil inboeten.
Het 14-inch ips-scherm plooit 180 graden open zodat je deze laptop helemaal plat op een werkblad kunt leggen.
Specificaties
De X1 Carbon is verkrijgbaar met verschillende soorten 6de generatie Intel Core-processoren voor prijzen die starten aan 1.777 euro (i5-model met 256 GB sata3 ssd en FHD-scherm) tot 2.519 euro voor het door ons geteste topmodel met Intel Core i7-6600U, 8 GB ram, WQHD (2K)-scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, 4G-modem en 256 GB PCI-e NVMe ssd.
Je kunt nog duurder gaan met een 1 TB ssd en/of een inbegrepen ThinkPad WiGig-dock, een draadloze hub waarop je een monitor, toetsenbord, muis en netwerk kunt aansluiten om er op die manier een desktop-pc van te maken.
De vast ingebouwde batterij laadt bij alle modellen snel op tot tachtig procent capaciteit na 35 minuten laden. Volgens Lenovo houdt de batterij het elf uur uit bij ‘normaal’ gebruik.
Deze zakelijke laptop heeft een snelle 2×2 Wireless-ac wifi-chip en beveiligings- en beheerfuncties die voor bedrijven belangrijk zijn, zoals een tpm 2.0 beveiligingschip, een vingerafdruksensor en Intel vPro-technologie.
Ondanks het dunne chassis zitten er toch veel aansluitingen op deze laptop: driemaal usb 3.0, microSD, volwaardige HDMI en Mini DisplayPort. Een vaste netwerkaansluiting zit niet in het chassis, maar wordt wel meegeleverd in de vorm van een compacte adapter.
De compacte en lichte voeding heeft een gele usb-stroomstekker, maar die is kleiner dan vroeger en de kabel is ook flexibeler, zodat ze minder storend werkt dan de iets grotere en minder plooibare versies bij vorige modellen.
Gedetailleerde technische informatie vind je op de website van Lenovo.
Prestaties
De Lenovo ThinkPad X1 Carbon presteert nog wat beter dan de enige tijd geleden geteste Lenovo Yoga 900. Hij heeft een Windows Experience Score van 6,9, een PCMark 8 Home 3.0 Accelerated score van 3.442 punten en een Work score van 4.487 punten.
De PCMark Work Battery Score is 237 minuten, iets minder dan de 331 minuten voor de Yoga 900 in dezelfde benchmark.
De geïntegreerde Intel HD Graphics 520 videochip is dezelfde als in de Yoga 900, maar presteert hier iets beter omwille van de snellere processor. Deze gpu is sowieso geen snelheidsmonster, maar volstaat ruim voor kantoortoepassingen en niet al te intensieve 3D-games. Deze videochip haalt een Futuremark 3DMark Professional Sky Diver score van 3.676 punten.
We voeren verschillende benchmarks uit en berekenen op basis daar van een gewogen prestatiescore op 100 punten. Daarin vertegenwoordigen de Futuremark PCMark 8 Accelerated Work Score 30%, de PC Mark 8 harde schijfprestaties 20%, de 3DMark Ice Storm Extreme grafische score 5%, de 3DMark Cloud Gate grafische score 15% en de 3DMark Skydrive grafische score 10%, het gewicht 5% en de autonomie (berekend met de PC Mark 8 Accelerated Work Battery Score) 15%.
Op basis van deze gewogen prestatiescore berekenen we een eveneens gewogen prijskwaliteitscore op 100 punten, waarin de prestaties voor 75% en de prijs voor 25% meetellen.
De Lenovo X1 Carbon haalt dan een prestatiescore van 69/100 en een prijsprestatiescore van 59/100. Als we dezelfde wegingen toepassen op de eerder geteste Lenovo Yoga 900 haalt die een prestatiescore van 68/100 en een prijsprestatiescore van 62/100.
Conclusie
Dit is een slanke, lichte, stevige en snelle laptop voor zakelijke reizigers die veelvuldig op de baan zijn, maar het prijskaartje is even stevig als de laptop zelf.
Prijs: vanaf 1.777 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier