Review: Thule computerrugzak en smartphonehoes

Thule 27L Day-pack © Thule

Het Zweedse bedrijf Thule is vooral bekend van zijn dakkoffers voor op vakantie, maar het maakt ook rugzakken, draagtassen en hoezen voor elektronische apparatuur. We testten de nieuwe Paramount 27L dagrugzak en het Atmos X3 telefoonhoesje.

We testen niet vaak tassen, sleeves of hoezen, omdat er over het algemeen weinig over te vertellen valt. Af en toe maken we een uitzondering voor een ‘nieuwe’ fabrikant of een product met bijzondere eigenschappen. Thule is zo een uitzondering. Nieuw is deze Zweedse fabrikant natuurlijk niet echt: bijna iedereen kent het bedrijf van zijn dakkoffers, fietsdragers, fietstassen, bagagedragers en autokoffers voor op reis.

Maar Thule verkoopt bij ons nu ook een gamma van rugzakken, sleeves en hoezen. De fabrikant probeert zich niet op prijs, maar wel op kwaliteit te onderscheiden. Lukt dat? Wij zoeken het uit aan de hand van twee nieuwe producten die ons werden toegestuurd: de Thule Paramount 27L Day-pack (die ook in een iets grotere versie van 29 liter bestaat) en de Atmos X3 smartphone-hoes voor Samsung Galaxy, die ook bestaat voor de Apple iPad en iPhone.

Thule Paramount 24L rugzak

De zwarte Thule Paramount 27L Day-pack ziet eruit als zoveel rugzakken, maar bij nadere inspectie blijkt hij van zeer stevig materiaal gemaakt te zijn en een aantal slimme ontwerpdetails te bevatten.

De Paramount is vervaardigd uit sterk 420D nylonmateriaal en is volledig waterdicht. Nu kennen we wel meer rugzakken die beweren volledig waterdicht te zijn maar bij echt gebruik toch vocht doorlaten. Niet zo de Thule Paramount: onze tester gebruikte deze rugzak een maand lang dagelijks door weer en wind en hield al haar materiaal effectief kurkdroog.

Hoewel de rugzak tijdens de test flink volgeladen werd met documentatie, boeken en elektronica, bleek hij zeer comfortabel om te dragen, veel comfortabeler dan de rugzak die de tester normaal gebruikt (een generiek model van het merk Dell). Een stevige rugplaat met ventilatiekanalen zorgt dat de rugzak recht blijft en toch voldoende koeling doorlaat naar de rug, versmolten panelen aan de onderzijde bieden bescherming tegen de elementen en de gevoerde schouderbanden knellen niet.

Binnenin is er een compacte laptophoes met verstevigde zijkanten die de hoeken van je computer beschermt. Er past hoogstens een 15-inch laptop in. Wil je een groter exemplaar meenemen, dan kies je best voor zijn grotere broer met 29 liter capaciteit.

Daarnaast is er een beschermend plat vlak met zachte binnenvoering waarin je een tablet kwijt kunt. In een kleiner gevoerd vak kun je een zonnebril of smartphone op veilige manier opbergen.

Er is ook een opbergruimte voor kleinere accessoires die bestaat uit verschillende opbergvakken. Daar kun je ook een sleutelhanger in kwijt. Aan de zijkant is er een zijvak waarin een waterfles past. De borstriem, die extra draagcomfort biedt bij zware ladingen, kun je met klemmetjes op verschillende hoogtes bevestigen, zodat hij bruikbaar is voor mensen van divers postuur.

Thule Atmos X3 smartphone-hoes

Deze compacte klemhoes bestaat voor Samsung Galaxy Note 4, Galaxy S4 en Galaxy S5, Apple iPhone 5/5C/56/6 en Apple iPad mini, Air en Air 2. Wij probeerden de versie voor Samsung Galaxy S5. De Atmos X3 is verkrijgbaar in het zwart en in verschillende “two-tone” kleuren, bijvoorbeeld wit-oranje, groen-grijs of rood-wit. (De iPad-versie bestaat alleen in het zwart.)

De hoes is gemaakt van stevig polycarbonaat en bestaat uit twee componenten met bijzondere schokabsorberende eigenschappen waarvoor Thule een octrooi heeft aangevraagd. Volgens Thule beschermt de “Shock-Stop Corner” jouw smartphone tegen vallen tot twee meter. We hebben dit niet uitgeprobeerd, maar kunnen wel bevestigen dat de hoes de Galaxy S5 zeer nauw omsluit en alle uitsparingen van de hoes perfect aansluiten op de smartphone-body. Alle knoppen werken nog perfect na het bevestigen van de hoes.

Eens bevestigd is het zelfs heel moeilijk om de hoes nog te verwijderen, zo vast zit de telefoon erin. Dit is iets om rekening mee te houden als je regelmatig van sim-kaart of geheugenkaart moet wisselen, want dan kijk je beter uit naar een andere hoes.

De hoes maakt de Galaxy S5 nauwelijks groter en voegt maar 30 gram toe aan het totale gewicht. De randen staan een heel klein beetje boven het scherm, waardoor het glas beschermd is als je je telefoon omgekeerd neerlegt. De Atmos X3 is een eenvoudige, bijna onzichtbare hoes die wel een stevige bescherming biedt.

Conclusie

De Thule Paramount is een stevige, volledig waterdichte en slim ontworpen rugzak die we probleemloos aanraden voor iedereen die met de fiets of het openbaar vervoer naar school of werk moet. Onze testpersoon heeft haar dagelijkse rugzak ondertussen ingeruild voor de Paramount en wil geen andere rugzak meer. De Atmos X3 hoes wint geen design-wedstrijd, maar deze onzichtbare hoes lijkt zeer stevig en beschermt je smartphone voldoende tegen stoten en krassen. Ze is wel moeilijk verwijderbaar, iets om rekening mee te houden als je vaak van sim- of sd-kaart wisselt.

Gemiddelde straatprijs: Paramount 27L Day-pack: 139,95 euro; Atmos X3: 34,99 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content