Review: veilig back-uppen in de cloud

Acronis 2018 Windows-interface met tools-menu © Acronis

De nieuwste versie van het back-upprogramma Acronis True Image ondersteunt nu ook mobiele back-ups van Android- en iOS-apparatuur, zowel lokaal als in de cloud. Ook beschermt het tegen zogenaamde ransomware. Een test.

Het Amerikaanse bedrijf Acronis startte begin de jaren 2000 als leverancier van een gelijknamig image-back-upprogramma voor Windows. Later kwamen daar kloon- en gewone back-upfuncties bij, daarna cloud back-up.

De nieuwste versie die we hier testen biedt nog steeds al deze mogelijkheden en voegt daar mobiele back-ups en bescherming tegen sommige types van malware aan toe (meer specifiek bescherming tegen zogenaamde ‘ransomware’ die je computer blokkeert). Ondersteunde platformen zijn Windows, Mac OS, iOS en Android.

Het hangt van het genomen abonnement af op hoeveel systemen je de software kunt installeren en of en hoeveel cloud-ruimte er beschikbaar is om back-ups naar toe te sturen.

Wij testten de Premium-versie met drie clients en 1 TB cloud-opslag. Lokale back-ups naar een externe schijf, netwerkpad of nas zijn niet beperkt, maar in de cloud kun je tegen betaling maximaal 5 TB back-uppen, verdeeld tussen alle van een licentie voorziene client-systemen.

Werking

Standaard wordt de volledige pc geback-upt, maar je kunt dit zelf beperken tot een selectie (schijven, partities, bestanden en folders, sociale netwerken) en verder optimaliseren, bijvoorbeeld door de bestanden van andere cloud-diensten zoals Dropbox of MS OneDrive uit te schakelen.

Bestanden back-uppen die zich op een Qnap- of Synology-nas bevinden is eveneens mogelijk. Archiveren laat toe om grote en oude bestanden te verplaatsen naar een externe drive of de Acronis Cloud. ‘Sync’ synchroniseert de bestanden in een gekozen folder, naar keuze onrechtstreeks via de cloud of direct tussen computers of mobiele clients onderling. Het is mogleijk om meerdere gesynchroniseerde folders in te stellen.

Gegevens worden beschermd met aes-256 encryptie en overgedragen via ssl/tls-verbindingen. Je kiest zelf een encryptiesleutel, die je uiteraard niet mag verliezen want Acronis kan die niet voor je herstellen.

Voor Europese gebruikers bevindt de Acronis Cloud zich in een van de vier beschikbare EU-datacentrum. Voor de archiveerfunctie kun je bovendien zelf om snelheidsredenen het dichtstbijzijnde datacentrum selecteren. De ‘smart battery mode’ zorgt ervoor dat er geen back-ups worden gemaakt wanneer de accu van de client actief is.

Nieuwigheden

Eén van de nieuwe mogelijkheden in versie 2018 is de ‘notary blockchain certification’. Hiermee creëer je een bestandskopie die gegarandeerd niet gewijzigd werd sinds zijn creatie. Met een verificatietool kan men dan achteraf controleren wanneer en onder welke naam het bestand origineel gecreëerd werd.

Ook nieuw is de ‘changed block tracker’, een technologie die lokale incrementele image-back-ups fors versnelt. Dit is vooral handig wanneer beeldkopieën worden gemaakt van een schijf met weinig veranderingen. Als er minder dan dertig procent van de schijf gewijzigd werd, verloopt de incrementele beeldkopie zo tot drie keer sneller dan een normale, volledige versie.

Met de nieuwe versie verloopt het herstellen van individuele bestanden en beeldkopieën tot vier keer sneller dan voorheen.

Praktijk

Na controle op en eventuele installatie van de nieuwste versie creëert je een Acronis-account of log je in bij een bestaande account. Dan vul je het serienummer in. De software wordt vervolgens via internet geactiveerd.

De interface is overzichtelijk en duidelijk. De drie hoofdfuncties, back-up, archiveren en synchroniseren, staan bovenaan in het menu. Ook de verbeterde functie Active Protection 2.0 is direct in het menu bereikbaar. Ze detecteert ‘ransomware’-aanvallen zoals WannaCry of Petya en herstelt automatisch getroffen bestanden.

Via het nieuwe Security Dashboard controleer je voortaan of en welke aanvallen jouw systeem onderging.

Onder Tools vind je de minder vaak gebruikte functies, zoals klonen; creëren van een noodschijf; Acronis Universal Restore, om een Windows-systeem te klonen op een pc met andere hardware; DriveCleanser, om schijfruimte vrij te maken; Secure Zone, om een beschermde partitie voor een systeemback-up te creëren; en System Clean-up, om data veilig te wissen.

Dit een zeer flexibele back-uplossing. Het is bijvoorbeeld zelfs mogelijk om een back-up van een volledige computer op een (voldoende grote) usb-stick te maken en daarmee een willekeurige andere pc op te starten (en eventueel over te dragen naar de startschijf ervan).

De back-upfunties werken allemaal in de achtergrond, terwijl je op je pc blijft werken. Een andere mogelijkheid is om een systeemkopie om te zetten in een virtuele beeldkopie, die je vervolgens met virtualisatieprogramma zoals MS Hyper-V, VMWare of VirtualBox draait.

Het online dashboard is minder uitgebreid en beperkt zich tot de functies voor back-ups, archiveren en synchroniseren. Maar het laat je wel toe om alle verbonden apparaten centraal te beheren.

Verder is het mogelijk om bestanden te herstellen van het ene naar het andere apparaat.

Mobiele functies

De nieuwe mobiele app Acronis True Image Mobile kan data naar keuze naar de cloud of rechtstreeks naar een lokale computer of Qnap- of Synology-nas sturen.

Je hebt overal toegang tot back-ups en archieven van jouw mobiele apparaten, naar keuze via de mobiele app of het online dashboard.

Het is mogelijk alle gegevens naar een willekeurig mobiel apparaat terug te zetten.

Back-ups kan men uiteraard op alle traditionele manieren inplannen, maar Acronis kan belangrijke data zoals de documentenfolder op jouw pc of foto’s op jouw mobiel ook permanent back-uppen bij elke wijziging, waarbij je de intervaltijd tussen wijziging en back-up zelf kiest, met een minimuminterval van vijf minuten.

Conclusie

AcronisTrue Image Premium 2018 is een zeer complete back-upoplossing voor een erg redelijke prijs. Als je niet alle professionele functies nodig hebt van de Premium-versie kan je opteren voor de goedkopere Standard of Advanced versies.

Adviesprijs: standaard: 49,99 euro per computer (geen cloud). Advanced: 49,99 euro per computer per jaar met 250 GB cloudopslag. Premium: 84,99 euro per computer per jaar met 1 TB cloudopslag. Degressieve prijzen, bijvoorbeeld Premium/1TB: 124,99 euro voor drie computers; 129,99 euro voor vijf computers; vijf computers, 5TB: 289,99 euro, etc.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content