Samsung tablet voor professioneel gebruik

Samsungs Galaxy Tab Pro SM-T900 is een Android 4.4-tablet met een groot 12,2-inch 4K-scherm, een snelle octo-core processor van Samsung zelf en een waaier aan vooraf geïnstalleerde beveiligings- en zakelijke applicaties. We hebben deze professionele Android-tablet getest.

De Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 32GB SM-T900 is groot voor een Android-tablet, maar niet breder (wel iets hoger) dan de doorsnee Windows 8.1-tablet. Bovendien is dit apparaat dunner en lichter dan de gemiddelde Windows-tablet. Deze forse tablet is maar 7,9 mm dik en dus dunner dan een iPad.


Zijn gewicht van 750 gram valt ook erg goed mee in vergelijking met de meeste grotere Windows-tablets die 800 gram of meer wegen. Deze tablet ligt goed in de hand, mede dankzij de antislip-achterkant die afgewerkt is met stijlvol namaakleder.


Het 12,2-inch ips led-scherm heeft een resolutie van 2560 x 1600 pixels en een voor een tablet redelijk hoge pixeldichtheid van 247 ppi. De schermkwaliteit en kijkhoek zijn beide uitstekend. Dit is een van de beste tablet-schermen die we al hebben gezien.


Technische kenmerken en prestaties

Dankzij het grotere chassis past er een krachtige 9500 mAh accu in deze tablet, wat zich vertaalt behoorlijke autonomiecijfers. Samsung zelf zegt dat de SM-T900 het 135 uur uithoudt bij het afspelen van muziek, 13 uur bij het surfen op het internet en 11 uur bij het afspelen van video.


Die opgegeven cijfers worden bevestigd door de Futuremark Peacekeeper batterijtest, die bij ons afklopte op 13 uur en 26 minuten.


Ook de stand-bytijd is erg goed, iets waar Android-tablets vaak slecht in scoren in vergelijken met iPads, met een batterij die snel leegloopt zonder dat je iets met de tablet uitvoert. De Galaxy Tab Pro 12.2 heeft dat bij probleem gelukkig niet. Bij niet-intensief gebruik haalden we gemakkelijk een stand-bytijd van meer dan anderhalve week.


Deze goede autonomiecijfers gaan niet ten koste van de prestaties, want die liggen erg hoog voor een Android 4.4.2-apparaat. De 28nm Samsung Exynos 5420 Octa cpu heeft acht processorkernen: vier Cortex-A15 kernen die draaien aan 1,9 GHz en vier bijkomende Cortex-17 kernen die aan 1,3 GHz draaien.


Dat processorgeweld vertaalt zich in combinatie met 3 GB werkgeheugen in een AnTuTu 4.4 benchmarkscore van 34.592 punten: bijna even hoog als bijvoorbeeld de nieuwe Samsung S5 smartphone, of meer dan twee keer zo hoog als de eveneens voor bedrijven bedoelde Fujitsu Stylistic M702 Android-tablet.


De grafische 3D-bechmarkscores in Futuremark 3DMark liggen wel lager dan bij de Samsung S5, hoewel ze nog behoorlijk hoog zijn, met een Ice Storm Unlimited score van 13.791 punten, tegenover 3.304 voor de Fujitsu Stylistic M702 en 18.323 voor de Samsung S5.


Nieuwe interface

Bovenop Android 4.4.2 (de meest recente versie van “KitKat”) draait niet alleen de “klassieke” Samsung Touchwiz interface met zijn widgets, menubalk, snelbalk, app-lade en extra thuisschermen, maar ook de nieuwe Samsung Touchwiz Magazine UX interface. Beide kun je tegelijk gebruiken.


Touchwiz Magazine UX werkt met interactieve en bewegende “tegels” die het grote scherm van de Galaxy Tab Pro optimaal benutten. Je kunt drie aparte thuisschermen met telkens zes van deze interactieve tegels vullen en er de informatie in tonen die je vaak gebruikt.


Zakelijke apps

Samsung levert verschillende apps mee met de Galaxy Tab Pro die in een professionele of zakelijke omgeving handig van pas komen. Voorbeelden zijn Cisco WebEx en Samsung e-Meeting waarmee je webmeetings kunt organiseren, Hancom Viewer om Microsoft Office-documenten mee te bekijken op je tablet, Samsung S Note voor notities die je kunt synchroniseren met je Samsung account of met Evernote en de agenda-app S Planner.


Met Samsung Knox kunnen bedrijven een geëncrypteerde zakelijke “container” inrichten op de tablet. De apps en gegevens die in die container worden gebruikt, worden door het bedrijf beheerd en kunnen niet zomaar uitgewisseld worden met het privégedeelte van de tablet. Je kunt bijvoorbeeld zelfs niet eens schermafdrukken maken van de gegevens die je in KNOX bekijkt.


Het bedrijf kan de gegevens in die zakelijke container ook op afstand wissen als je bijvoorbeeld van werk verandert of als je tablet gestolen wordt of verloren gaat. Het wissen van de zakelijke container heeft geen invloed op de apps en data in het gewone privégedeelte van de tablet.


Met Samsung Remote PC kun je je Windows-pc vanop afstand met deze tablet bedienen. Deze app kun je uitsluitend gebruiken met je Samsung-account en als je toestemming geeft dat Samsung allerlei gebruiksinformatie verzamelt. Je houdt daar best rekening mee, want hoewel Samsung belooft dat het de verzamelde gegevens, waaronder wanneer en met wat je verbindt en welke gegevens je uitwisselt, anoniem houdt, weten we ondertussen dat je dat soort beloftes best met een korreltje zout neemt.


Op elke pc die je op afstand wil bedienen, moet je de Remote PC Client installeren. Dat kan vanaf het webadres remotepc.rview.com. De remote client ondersteunt ook Windows-computers met meerdere schermen. Via het “Switch Window”-menu in het app-menu schakelt je op de tablet tussen de verschillende pc-schermen.


Conclusie

Deze slanke tablet met extra groot en mooi scherm presteert erg goed. Een aanrader voor wie niet zonder tablet kan en liever niet voor de gesloten wereld van Apple’s iPad kiest. En voor wat Windows 8 betreft, kennen we zeker op dit prijsniveau geen tablets die een even grote autonomie hebben en even slank en snel zijn.


Adviesprijs:

649,99 euro (32GB WiFi)

799,99 euro (32GB 4G)


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content