Sfeerverlichting met draadloze technologie

Philips introduceerde met Hue Personal Wireless Lighting een draadloos en aanpasbaar verlichtingssysteem met led-technologie. We ontvingen het starterspakket voor een test.

De Hue Personal Wireless Lighting lampen van Philips kan je met je smartphone en tablet via een draadloze verbinding digitaal afstemmen naar eigen voorkeur.


Het starterspakket bevat drie Hue lampen, een Hue bridge, een stroomadapter en een LAN-kabel.


Technisch

De Philips Hue lampen zijn 8,5 watt led-lampen van 600 lumen, wat het equivalent is van een traditionele 60 watt lamp. Ze hebben ook een Edison-schroefdraad zoals traditionele gloeilampen en werken dus met bestaande fittingen.


De Hue led-lampen zijn uitgerust met vijf groene, vier rode en twee blauwe leds. Ze dekken alle schakeringen van wit en bieden tevens een breed kleurenpalet. Je kan daardoor verschillende sferen creëren met het systeem.


De Philips Hue lampen zijn uitgerust met draadloze technologie en communiceren met de Hue bridge die je via de LAN-kabel met je router dient te verbinden.


Het systeem gebruikt het ZigBee LightLink draadloze protocol. ZigBee is een open standaard voor draadloze communicatie tussen apparaten. Met de Hue Bridge kan je tot 50 Hue lampen verbinden.


Energiezuinig

Eenmaal de bridge verbonden met het stroomnet en je netwerk, lichten vier blauwe leds op. Als ze continue branden, is je Hue netwerk klaar. Vanaf dat moment kan je de Hue lampen overal bedienen via een browser en de Hue app. Die is zowel beschikbaar voor iOS als Android toestellen. Installatie van het Hue verlichtingssysteem is eenvoudig en vergt geen technische kennis.


Vergeleken met een traditionele lamp die 60 watt verbruikt is een Hue lamp tot tachtig percent zuiniger met energie. Maar ze is wel flink wat duurder dan een dimbare led-lamp die eveneens energie bespaart. Die koop je voor de helft van de prijs.


Apps

We hebben de Android App gedownload op een Lenco Android tablet en Apple iPad mini. De app werkt op alle smartphones en tablets met Android 2.3 of hoger. Voor iOS toestellen is de app beschikbaar vanaf iOS 4.3. Je moet je mobiele toestel aanmelden bij het Zigbee draadloze netwerk door de middelste knop van de Hue brigde in te drukken.


Met de App kan je de Hue lampen individueel aansturen. Je kan de helderheid en de kleur van elke lamp bepalen en die instellingen bewaren als scène. Je kan dat doen aan de hand van het kleurenpalet in de app, maar je kan ook een foto, al dan niet genomen met de camera van je mobiele toestel vanuit de app, gebruiken om de kleuren in te stellen. Daarnaast kan je kiezen uit een aantal lichtscènes die Philips al heeft geïnstalleerd.


De app is voor Apple al verder doorontwikkeld dan voor Android. Zo kunnen iOS-gebruikers Timer- en Wekker-functies gebruiken, maar Android-gebruikers nog niet.


Conclusie

Philips maakt van de verlichting in huis of kantoor een intelligent systeem met de Hue led-lampen die je kan bedienen met een app op je smartphone of tablet of via je webbrowser. Het systeem is eenvoudig te installeren en te bedienen. Bovendien is led-verlichting energiezuinig. Gebruikers van iOS smartphones of tablets hebben momenteel nog een streepje voor op Android gebruikers, want ze beschikken over meer functies. Wil je heel je huis uitrusten met Hue lampen, dan wordt het wel een flinke investering.


– Philips Hue Starterspakket: 199 euro

– Philips Hue lamp: 59 euro


Bron: www.diskidee.be

Partner Content