Smart TV begrijpt spraak en gebaren

Samsungs nieuwe gamma “slimme” televisies bedien je via spraak en bewegingen. Bovendien kan je de tv’s jaarlijks vernieuwen dankzij de Samsung Evolution Kit. Een test.

Samsungs nieuwe gamma “slimme” televisies bedien je via spraak en bewegingen. Bovendien kan je de tv’s jaarlijks vernieuwen dankzij de Samsung Evolution Kit. Een test.


De Samsung UE46ES8000S kreeg een strak, stijlvol design toebedeeld en staat op een zilverkleurige boogvormige voet. Het toestel is erg dun en ook de omlijsting is zeer fijn afgewerkt in glanzend zilver. Bovenop de omlijsting werden de camera, IR-ontvanger en microfoons ingebouwd.


Het belangrijkste argument om een tv-toestel al dan niet aan te schaffen, blijft uiteraard de beeld- en geluidskwaliteit. De Samsung UE46ES8000S is een Full HD Slim LED tv met 800Hz Clear Motion Rate. In combinative met het Ultra Clear Panel, een digitale ruisfilter en Wide Color Enhancer Plus moet dit een vloeiende en natuurgetrouwe beeldkwaliteit opleveren.


Bovendien is het toestel uitgerust met Micro Dimming Ultimate. Dit geavanceerde algoritme optimaliseert het contrast, de kleuren en de scherpte. En dat kunnen we alleen maar bevestigen. De beeldkwaliteit is werkelijk subliem.


Spraakbediening

De UE46ES8000S reageert op spraakcommando’s. De tv kan je spraakopdrachten op twee manieren horen: via de microfoon van de tv of via de Smart Touch Control-afstandsbediening. Wanneer je de tv wil inschakelen, spreek je gewoon volgende activeringswoorden uit: “hi tv power on”. Dat werkt prima op voorwaarde dat er niet te veel omgevingsgeluiden zijn.


Samsung geeft in de handleiding aan dat woorden mogelijk niet herkend worden door de microfoon in de tv als gevolg van omgevingsruis. In dat geval raadt Samsung aan om gebruik te maken van de voice-toets op de afstandsbediening. De tv herkent een spraakopdracht dan makkelijker dankzij de ingebouwde microfoon in de Smart Touch Control-afstandsbediening. De spraakherkenning werkt meestal naar behoren, maar wanneer we ons 5.1 geluidssysteem inschakelen loopt het vaak mis. Bovendien moet je vrij luid spreken en duidelijk articuleren.


Bewegingsbediening

Naast spraakbediening ondersteunt de UE46ES8000S ook bewegingsbediening. Om de bewegingsbediening te activeren, moet je je vingers spreiden en drie tot vier maal zwaaien met je hand. De tv geeft onderaan in beeld de ‘gidsbalk Beweging’ weer met verdere instructies. Vanaf nu kan je iets aanwijzen door met je hand te bewegen. De cursor reageert zeer nauwkeurig, maar het is een hele aanpassing voor jezelf om de tv te bedienen via gebaren. Om iets te selecteren moet je gewoon je vuist ballen.


Om eerlijk te zijn is deze functie leuk om te tonen aan vrienden, maar niet geschikt voor een avondje ontspannen tv kijken. Tijdens onze test reageerde de tv soms ook op ongecontroleerde bewegingen en dat kan hinderlijk zijn.


Smart Evolution Kit

Samsung biedt met de UE46ES8000S de unieke mogelijkheid om je tv jaarlijks te updaten met een Smart Evolution Kit. Het volstaat om de Smart Evolution Kit aan te schaffen en achteraan op je tv te klikken. Zo zou je de processor kunnen upgraden, een betere beeldverwerking, nieuwe functies en content kunnen toevoegen.


De Smart Evolution Kit zal los verkocht worden vanaf 2013. De beperkende factor blijft uiteraard de hardware zelf en dat geeft Samsung ook toe. We hebben hoge verwachtingen van deze kits, maar kunnen uiteraard niet voorspellen hoe Samsung die zal invullen.


Conclusie

De Samsung UE46ES8000S (adviesprijs 2.199 euro) is de tv bij uitstek voor elke film- en gadgetliefhebber. Helaas is het tv-toestel te uitgebreid om elke functionaliteit hier in detail te bespreken. We onthouden vooral de uitmuntende beeldkwaliteit en kwalitatieve audio-weergave. Het stijlvolle, slanke design past in vrijwel ieder interieur en trekt zeker de aandacht. De bediening met spraakcommando’s en bewegingen staat nog niet volledig op punt. Toch vormen net deze functies een toegevoegde waarde en zijn wij alvast fan van het concept. Tot slot heeft Samsung een primeur met de upgrade-functie voor tv’s, al blijft het afwachten hoe Samsung dit concreet zal invullen. In elk geval kunnen wij deze “slimme” tv echt aanbevelen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content