Smartphone als universele afstandsbediening

De Griffin Beacon is een oplossing waarmee je een iPod, iPhone, iPad of Android apparaat omtovert in een multifunctionele afstandsbediening. We testten hoe goed de Beacon zijn werk doet.

De Griffin Beacon is een oplossing waarmee je een iPod, iPhone, iPad of Android apparaat omtovert in een multifunctionele afstandsbediening. We testten hoe goed de Beacon zijn werk doet.


Wanneer je over een home cinemaset beschikt, liggen er meestal ook verschillende afstandsbedieningen op je salontafel. Dat is niet alleen rommelig, maar ook erg omslachtig in gebruik. Met de Griffin Beacon kan je ze allemaal opbergen en je iOS of Android smartphone of tablet gebruiken. Het apparaatje biedt dus ook een alternatief voor een aparte universele afstandsbediening.


Het concept van de Griffin Beacon is eenvoudig. Je plaatst een infraroodmodule binnen het zicht van je A/V-apparaten en gebruikt een Apple iOS toestel zoals een iPhone, iPad of zelfs iPod Touch voor de bediening. Voor Android gebruikers is een aangepaste versie beschikbaar. Griffin maakt gebruik van de Dijit Universal Remote App om de Beacon aan te sturen.


Design

Het design van de Griffin Beacon kan je best vergelijken met dat van een gladde steen op een sokkeltje. De sokkel biedt plaats aan de vier AA-batterijen die het toestel voorzien van stroom. Het bovenste deel dat lijkt op een steen, is de eigenlijke IR-blaster. De IR-blaster is gemaakt van donkerrood, doorschijnend plastic. Wanneer je het toestel onder een sterke lamp houdt, zie je drie fysieke IR-LED’s die de signalen doorsturen naar je A/V-apparatuur. Zonder batterijen weegt het toestel slechts 113 gram.


We testen de Griffin Beacon met een reële opstelling bestaande uit een LG Plasma-tv, een Pioneer A/V-receiver, een Pioneer Blu-ray speler en een Telenet HD-Digicorder van de vorige generatie. Deze apparaten zijn opgesteld onder het tv-toestel. De Beacon IR-blaster plaatsen we op onze salontafel.


Gebruiksgemak

De gratis Dijit Universal Remote App heeft een een grote database met toestelcodes die voortdurend wordt bijgewerkt. Na de installatie van Dijit krijgen we de kans om de app te configureren voor gebruik met de verschillende toestellen van onze home cinemaset.


De Beacon werkt goed in combinatie met de gratis Dijit app, maar is niet feilloos. Tijdens onze test herstelde de Bluetooth-verbinding zich niet altijd even vlot, terwijl de Beacon op nog geen meter afstand van onze iPod stond. Een druk op de Beacon of opnieuw verbinden via de iPod bood dan wel soelaas. Bovendien was onze Pioneer receiver plots verdwenen uit de lijst met toestellen. Deze kan je snel terug toevoegen, maar het is wel erg irritant!


Conclusie

Wanneer je al over een iPhone, iPad, iPod Touch of Android apparaat beschikt, is de Beacon een goedkope oplossing om op gebruiksvriendelijke wijze al je A/V-toestellen te bedienen. Onze test met een iPod Touch verliep echter niet zonder haperingen. Perfect is het toestel dus zeker niet. In het begin is de bediening even wennen, maar dat is bij vrijwel elke universele afstandsbediening het geval. De Beacon, die 79,95 euro kost, heeft een modern, kabelloos, design, zodat je het toestel gerust op je salontafel kan plaatsen. Dankzij de drie IR-LED’s kan je de Beacon echter ook een minder opvallende plaats geven. Android gebruikers kunnen een aangepaste versie van de Griffin Beacon aanschaffen, maar deze is moeilijker te vinden.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content