Snelle desktopscanner van Fujitsu

Met de Z-Generation desktopscanners speelt Fujitsu PFU in op de groeiende vraag naar stille en snelle documentscanners. Wij testten het compactste scannermodel in de reeks, de Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner.

Met de Z-Generation desktopscanners speelt Fujitsu PFU in op de groeiende vraag naar stille en snelle documentscanners. Wij testten het compactste scannermodel in de reeks, de Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner.


Eerst dien je de software te installeren, wat kan in het Engels of Frans, maar niet in het Nederlands. De Fujitsu fi-6130Z wordt geleverd met TWAIN- en ISIS-drivers voor Windows (XP, Vista, Windows 7). Daarnaast wordt een uitgebreide selectie software meegeleverd, maar je kunt kiezen wat je daarvan wil installeren.


Eens de software geïnstalleerd, kun je de fi-6130Z op je pc aansluiten via de meegeleverde usb-kabel. Die kabel is trouwens twee meter lang, wat toelaat om de scanner op enige afstand van de computer te plaatsen. De fi-6130Z neemt relatief weinig ruimte in beslag. De rechtopstaande scanner is 15,8 cm hoog, 16 cm diep en 30 cm breed in gesloten toestand. Als je de afneembare ADF (Automatic Document Feeder) op de bovenkant bevestigt en de lade op de voorkant uitklapt, heb je een werkplek van 38 x 70 x 40 cm nodig om vlot te kunnen scannen.


De Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner kan scannen in resoluties van 75 x 75 tot 1200 x 1200 pixels. De standaardresolutie is 300 x 300 pixels. Scans zijn naar keuze in 24-bit kleur, 256 kleuren, 8 kleuren, grijswaarden, 4-bit grijswaarden, halftoon of zwartwit. In de ADF passen de papierformaten A4, A5 en B5. De ADF heeft een capaciteit van 50 vellen A4-papier van 80 g/m2.


Technische snufjes

Deze scanner heeft een ultrasonische multifeedsensor die papierdikte en -formaat kan detecteren en in de meeste gevallen automatisch vaststellen wanneer er twee vellen tegelijk worden gescand, zelfs in een gemengde stapel papier met verschillende papierdiktes en formaten. Zo kan er snel in batches worden gescand, zelfs van stapels papier met verschillende formaten en diktes. Het scannen stopt vanzelf wanneer de scanner een probleem detecteert, zodat de operator dit kan verhelpen en dit zonder dat de volledige batch opnieuw dient te worden gescand. Bovendien beschermt deze optie documenten ook tegen beschadiging door de scanner.


De fi-6130Z kan verder automatisch het onderscheid maken tussen monochrome en kleurdocumenten. In de scansoftware kun je dan instellen hoe er op deze situatie door de software moet worden gereageerd. Ook kan deze scanner de meeste perforaties automatisch verwijderen uit de scan. Tot drie plastic ID-kaarten kunnen tegelijk worden gescand. Verder kun je ook een kleur automatisch verwijderen via de Dropout Color-optie. Fujitsu PFU heeft ook beheersoftware voor organisaties die meerdere PFU-scanners gebruiken. Met de Scanner Central Admin Agent kan bijvoorbeeld de software van elke scanner in de organisatie centraal worden vernieuwd. Deze software kan tot duizend scanners beheren.


Prestaties

We scanden een enkelzijdig tekstverwerkingsdocument van 54 pagina’s naar een pdf-bestand (in zwart-wit, op een resolutie van 300 dpi). De fi-6130Z deed hier 90 seconden over, dus 1,6 s per pagina. Ditzelfde document dubbelzijdig scannen duurde exact even lang en resulteerde in 108 gescande pagina’s. Dat is alleszins erg snel, al hangt de snelheid natuurlijk af van het soort document en de uitvoerbestemming.


Fujitsu geeft zelf een snelheid op van 30 pagina’s per minuut wanneer gescand wordt naar jpg’s aan 300 dpi of 40ppm aan 200 dpi (ofwel 80 inches per minuut, ipm). De verwerking door de software zoals bijvoorbeeld OCR voegt daar natuurlijk ook nog wat seconden aan toe, maar je kunt ondertussen gewoon verder scannen. De scanner heeft immers ook een klein buffergeheugen. Op die manier kun je zelfs een dik document bestaande uit losse vellen vrij vlot in computertekst omzetten of gewoon optisch archiveren.


Conclusie

De Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner is gebruiksvriendelijk, compact en snel. Als je vaak moet scannen, kan je met deze desktopscanner heel wat tijd winnen. Het is wel een vrij duur apparaat (straatprijzen van 818,71 tot 950,81 euro).


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content