Stof- en waterdichte Android-tablet van Sony presteert goed

De Xperia Tablet Z is Sony’s derde Android-tablet. Hij is bijzonder dun en licht en bestand tegen stof en water. Een test moet uitwijzen hoe goed deze tablet presteert.

Sony’s nieuwe Xperia tablet heeft niet langer de eigenzinnige vormgeving van de (Xperia) Tablet S, maar is een gewone “slate”: een platte rechthoek van 26,6 x 17,2 cm die overal even dik, of beter even dun is (slechts 6,9 mm, 2,1 mm dunner dan een iPad 4).


Dit is ook de lichtste 10,1-inch tablet die we kennen: het apparaat weegt slechts 484 gram (168 gram minder dan de Apple iPad 4) en ligt dus erg goed in de hand, ook als je hem maar met één hand vasthoudt.


Water- en stofbestendig

Nog bijzonder is dat de Xperia Tablet Z voldoet aan de IP5/IP7- en IP57-specificaties en dus waterbestendig en stofbestendig is. Alle poorten zijn met een lipje afgesloten en de stof- en waterbestendigheid geldt uiteraard alleen als de behuizing goed is afgesloten.


In dat geval kan de Xperia Tablet Z tot 30 minuten op 1 meter diepte in zoetwater ondergedompeld worden. Begrijp ons niet verkeerd: deze tablet is niet bedoeld voor gebruik onder water, maar kan dus wel worden gebruik buiten tijdens bijvoorbeeld een regenbui.


Uitrusting

De Sony Xperia Tablet Z draait Android 4.1.2 en is gebouwd rond een Qualcomm Superdragon S4 SoC (System on Socket) met een 1,5 GHz quadcore-processor en Adreno 320 grafische versnellingsschip (CPU). Het werkgeheugen is 2GB groot. Onze versie had voorts nog 16GB opslagruimte, maar er is ook een versie met 32GB. Dit geheugen kun je nog uitbreiden door middel van een microSD-geheugenkaartje.


Het 10,1-inch scherm heeft een brede kijkhoek en een hoge resolutie van 1920 x 1200 pixels, wat zich vertaalt in een pixeldichtheid van 224 ppi. Dat is meer dan de meeste Android-tablets, maar minder dan een Apple iPad met retinascherm (264 ppi). In de praktijk zie je de pixels niet en is dit een van de allerbeste tabletschermen die we al hebben gezien. Misschien is het scherm van de iPad 3 en 4 technisch beter, maar in de praktijk is het Xperia Tablet Z-scherm minstens even goed.


Deze Sony-tablet heeft één mini-USB 2.0 poort met MHL (Mobile High Definition Link). Via een apart verkrijgbare HDMI-MHL-kabel kun je hem op een tv of projector aansluiten en je krijgt dan zowel 1080p video als surround geluid. Op de zijkant zit ook nog een specifieke Sony-dockingaansluiting voor een optioneel verkrijgbare laaddock.


Op de achterkant zit een 8,1-megapixelcamera, aangevuld met een 2,2-megapixelexemplaar op de voorkant. Een led-lichtje ontbreekt echter. Wel ingebouwd is een infrarode afstandsbediening waarmee je audio- en videoapparatuur van gelijk welk merk kunt bedienen.


Praktijk

De Sony Xperia Tablet Z presteert naar verwachting. De Antutu 3.3 score klokt af op 20.241 punten. Dat is bijna dubbel zo snel als zijn voorganger de Xperia Tablet S.


In de multiplatform Futuremark 3DMark Professional scoort deze Android-tablet 10.099 punten in de Ice Storm test en 5.546 punten in de Ice Storm Extreme test. Grafisch is deze tablet dus heel wat sneller dan bijvoorbeeld de meeste Windows 8 tablets (bijvoorbeeld Dell Latitude 10 en HP ElitePad 900 G1: respectievelijk 2.434 en 3.517 punten in de 3DMark Ice Storm test).


De Futuremark Peacekeeper web-benchmark score klokt af op 502 punten, vergelijkbaar met de Apple iPad 3, maar sneller dan de Microsoft Surface RT tablet (347 punten) en de Dell Latitude 10 (418 punten) of HP ElitePad 900 G1 (422 punten).


In een dunne en lichte tablet past natuurlijk geen heel krachtige batterij, reden waarom de Xperia Tablet Z een eerder beperkte autonomie heeft van 333 minuten (in het slechtste geval: gemeten tijdens voortdurend browsen met het scherm op de automatische stand).


Conclusie

De Sony Xperia Z is een van de beste tablets die je momenteel kunt kopen, zonder rekening te houden met het besturingssysteem. Sterke punten zijn het lage gewicht, de compactheid en het zeer goede scherm. De ingebouwde universele afstandsbediening en de stof- en waterbestendigheid zijn mooi meegenomen. De autonomie blijft wat achter, maar dat heeft te maken met de compactheid en de lichtheid van deze tablet. Compromissen zul je altijd moeten sluiten…


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content