Tablet, smartphone of laptop gratis beschermen tegen diefstal en verlies

Prey Project is antidiefstalsoftware voor Android, iOS, Linux, Mac OS X en Windows, waarmee je een verloren of gestolen computer, tablet of smartphone mogelijk kan terugvinden.

Studie na studie bewijst dat het triestig gesteld is met de beveiliging van informaticamateriaal. Diefstal en verlies van laptops, smartphones en tablets zijn nochtans geen uitzonderlijke gebeurtenissen.


Precieze cijfers zijn moeilijk te vinden, ook al omdat de diefstal van informaticamateriaal niet apart wordt bijgehouden in de statistieken. Dergelijke diefstallen worden ook lang niet allemaal aangegeven. Maar de grote operatoren blokkeren bijvoorbeeld maandelijks minstens 4.500 sim-kaarten van gestolen gsm’s (cijfers 2010).


Software die gestolen of verloren digitale apparaten helpt terug te vinden, lijkt dus geen overbodige luxe. Soms is dergelijke software vooraf geïnstalleerd. Ook zijn er verschillende apps en tools die je zelf kunt installeren. Die gebruiken elk hun eigen systeem en hebben elk hun eigen beheerinterface.


Voor één apparaat kan dat werken, maar wat als men meerdere apparaten van verschillende merken en draaiend op verschillende platformen wil bewaken met dezelfde tool?


Wat is Prey Project?

Dan kan het open source Prey Project van het Britse bedrijf Fork Ltd. misschien van pas komen. Deze tool werkt op Android, iOS, Linux, Mac OS X en Windows en kan honderden apparaten bewaken met één en dezelfde webinterface.


In de gratis versie kun je drie apparaten toevoegen en tien rapporten bewaren bij diefstal of verlies. De betalende Pro!-versie breidt dit voor 5 dollar per maand uit tot 100 rapporten per apparaat, actief opsporen van verloren apparaten, ssl-encryptie van rapporten, batch-installatie en volledige ondersteuning.


Je kunt maximaal 500 apparaten bewaken met Prey Pro! Dat kost maandelijks $399 of 8 dollarcent per apparaat.


Hoe het werkt

Wij probeerden de software uit op Windows 7 en 8, iOS 6.1.1 en Android 4.1.2. Het beheer van alle apparaten gebeurt met hetzelfde overzichtelijke en gebruiksvriendelijke webbeheer. Dit Prey Control Panel toont de bewaakte apparaten in een lijst of een matrix. Apparaten kan men sorteren op type, naam, platform, status en recentste locatie.


De bewakingsmogelijkheden van Prey verschillen van platform tot platform. Ze zijn het uitgebreidst op Linux, Mac OS X en Windows en omwille van technische redenen iets beperkter op Android en vooral iOS.


Voor Windows kun je de locatie, netwerkinformatie (actieve verbindingen, nabije Wifi-hotspots, ’trace route’), sessie-informatie (schermafdruk, gewijzigde bestanden, draaiende programma’s) en de webcam traceren. Alles kan individueel in- of uitgeschakeld worden door middel van schuifknoppen.


Als je jouw apparaat als verdwenen markeert, zal Prey op gezette tijden rapporten genereren en naar jou verzenden. Je stelt zelf de frequentie en de verzamelde informatie in. Met de Pro!-versie kun je hogere frequenties definiëren of door een druk op een knop direct een rapport genereren.


Het rapport toont de locatie van jouw apparaat op een Google-kaart, een foto gemaakt met de webcam waarop met een beetje gelukt de dader te herkennen is, een screenshot van de desktop, de inlognaam, gedetailleerde netwerkinformatie en een complete trace-route.


Je kunt ook acties uitvoeren: een alarm laten weerklinken, een waarschuwing op het scherm tonen, het apparaat blokkeren met een wachtwoord of op afstand alle browsercookies, e-mails en wachtwoorden wissen.


Bij Android is het netwerkrapport minder uitgebreid, kun je geen sessie-informatie verzamelen en is ook het op afstand wissen van gegevens niet mogelijk. Bij iOS kun je bovendien op afstand geen waarschuwing naar de dief zenden.


Oordeel

Prey Project werkt goed, maar een juiste configuratie is wel van belang. Zo dien je jouw laptops te beveiligen met wachtwoorden en te voorzien van een gast-account.


Het is ook verstandig om de aanwezigheid van de software zoveel mogelijk te verbergen en de verwijdering ervan te bemoeilijken. Op de website van Prey Project vind je daarover de nodige informatie.


Conclusie

Tegen een technisch onderlegde dief vermag Prey Project weinig, maar bij een juiste configuratie vat je er wellicht wel een gelegenheidsdief mee. Bovendien werkt de software natuurlijk ook bij verlies, al zul je dan wel minstens eenmalig 5 dollar moeten betalen om de manuele activatie op afstand te kunnen uitvoeren. Prey belast het systeem nauwelijks en kan dus routinematig worden geïnstalleerd voor het geval dat…


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content