Thecus NAS presteert extreem goed

De Thecus TopTower N8850 is een krachtige NAS-server in een torenbehuizing bedoeld voor grotere KMO’s die niet beschikken over de nodige infrastructuur voor het plaatsen van rackmount-modellen. Een test.

De Thecus TopTower N8850 is een krachtige NAS-server in een torenbehuizing bedoeld voor grotere KMO’s die niet beschikken over de nodige infrastructuur voor het plaatsen van rackmount-modellen. Een test.


De Thecus TopTower N8850 is gebouwd rond een erg robuuste, metalen toren en is uitgevoerd in een combinatie van zwart en zilvergrijs. De voorzijde biedt plaats aan een duidelijk OLED-scherm waarop je status en systeeminformatie kan aflezen. Deze TopTower NAS biedt plaats aan maar liefst acht 3,5-inch of 2,5-inch harde schijven. De sledes klikken moeiteloos vast en zijn eenvoudig vergrendelbaar via de meegeleverde sleuteltjes.


Technisch is de Thecus TopTower N8850 goed voorzien. Het hart van deze NAS-server wordt immers gevormd door een Intel Core i3 2120 3.3 GHz processor en 4 GB DDR3 ram-geheugen. Verschillende RAID-niveaus en combinaties ervan worden ondersteund: RAID 0, 1, 5, 6, 10, 50, 60. Daarnaast biedt de Thecus TopTower N8850 ook ondersteuning voor Just a Bunch Of Disks (JBOD).


RAID instellen

Uiteraard wordt de RAID-array automatisch heropgebouwd na het plaatsen van een nieuwe schijf en worden hot-swap, een dedicated hot spare en zelfs een gobal hot spare ondersteund. De NAS kan worden uitgebreid met een 10GbE Fiber / 10GBASE-T PCI-e kaart, zodat het systeem klaar is voor de toekomst.


De System Initialization Setup Wizard prijkt meteen na het inloggen op de startpagina. In de eerste stap vraagt de wizard om gegevens van een SMTP-server om zo uitgaande waarschuwingsmails te kunnen verzenden. De tweede stap bestaat uit het kiezen van een RAID-niveau. Wanneer we twee schijven selecteren, kiest de software automatisch voor RAID-1. Als we ook de derde schijf selecteren, wordt automatisch RAID-5 gekozen.


Na het inloggen op de webinterface van de Thecus TopTower N8850 krijg je een zeer overzichtelijke startpagina voorgeschoteld van het ThecusOS V2.03.04. Via deze pagina krijg je meteen toegang tot onder andere de iTunes server, shares, RAID Management, status, etcetera. Rechts bovenaan in de interface kan je de taal wijzigen, maar helaas wordt de Nederlandse taal niet ondersteund.


Via het navigatiemenu op de linkerzijde kan je bladeren door de (geavanceerde) beheerderinstellingen. Het DSM-besturingssysteem van Synology is misschien iets ‘gelikter’, maar Thecus moet er zeker niet voor onderdoen qua mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid.


Prestaties

We hebben de Thecus TopTower N8850 met drie in RAID5 geconfigureerde enterprise-klasse SSD-schijven onderworpen aan de Intel NAS Performance Toolkit (NASPT) die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van meer dan 30 GB testdata. Op de benchmarkresultaten passen we voor elke applicatie een weging toe, waarbij we een veel groter belang hechten aan kantoorproductiviteit en fileserveractiviteit dan aan multimediadiensten.


We rekenen de NASPT-resultaten om in een snelheidscore op 100. We berekenen ook een waar-voor-je-geldscore op 100 waarin de snelheidscore voor 60% en de berekende prijs per gigabyte voor 40% meetellen. Voor de snelheidscore behaalt de Thecus NAS 98 op 100 en voor de Waar voor je geld score 89. De Thecus TopTower N8850 NAS-server zet dus een erg hoge score neer en is daarmee de best scorende NAS-server die we recentelijk hebben getest.


We vonden de Thecus TopTower N8850 op internet voor 1.175,63 euro, exclusief BTW. Dit is weliswaar de prijs voor de NAS-server, zonder harde schijven. Afhankelijk van het type en het aantal schijven dat je wenst te plaatsen kan de prijs uiteraard aanzienlijk oplopen. Als we een prijsberekening maken met acht standaard enterprise-niveau harde schijven van elk 1TB en rekening houden met de prijs van de NAS geeft ons dit een prijs per gigabyte van 32,57 euro. Op die manier bekeken is dit een van de goedkopere tafelmodel bedrijfs-NAS’en op de markt. Je geniet van twee jaar fabrieksgarantie op het systeem.


Conclusie

De Thecus TopTower N8850 is een extreem goed presterende NAS-server die werd gebouwd met degelijke hardware. Het systeem biedt plaats aan maximaal acht harde schijven en is daarmee geschikt voor grotere KMO’s. Alle mogelijke aansluitingen zijn voorzien en de fabrikant voorzag maar liefst vier USB 3.0-poorten. Het besturingssysteem ThecusOS is zeer gebruiksvriendelijk en biedt alle noodzakelijke functies voor professioneel gebruik. Kortom, de ideale zakelijke NAS.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content