Tover een usb-schijf om in een NAS

We bekijken een oplossing van Synology waarmee je een externe usb-schijf eenvoudig kan omtoveren in een NAS (Network Attached Storage).

We bekijken een oplossing van Synology waarmee je een externe usb-schijf eenvoudig kan omtoveren in een NAS (Network Attached Storage).


De Synology USB Station 2 is vrij eenvoudig te installeren. Eerst moet je uiteraard het USB Station 2 van stroom voorzien. Vervolgens sluit je de meegeleverde netwerkkabel aan op het toestel en op je netwerk-switch of -hub.


Vervolgens hoef je alleen nog een usb-schijf aan te sluiten om van start te kunnen gaan. We pluggen een usb powered exemplaar in. Deze externe usb-schijf is dus niet voorzien van een aparte voeding, maar haalt zijn voeding uit een tweede usb-poort. Dit werkt prima.


Multimedia

De Synology Assistant software helpt je om Synology apparaten eenvoudig terug te vinden op het netwerk. Synology gebruikt het DiskStation Manager (DSM) besturingssysteem voor al zijn NAS’en. De laatste versie 3.0 ondersteunt nu ook het delen van multifunctionele printers via de usb-poort en de hibernatie van externe schijven, zodat die minder stroom verbruiken.


Het Synology USB Station 2 biedt naast een dlna/UPnP- en iTunes-server ook nog andere interessante functionaliteiten. Het Audio Station is een via de browser bereikbare muziekspeler. Via deze speler kan je niet alleen muziek beluisteren die op de schijf staat, maar tevens verbinding maken met internetradio. Dit werkt voortreffelijk.


Ook kun je bepaald usb-luidsprekers direct aansluiten op USB Station 2 en dan de muziek op de schijf afspelen met behulp van Audio Station. Dit laatste hebben we wel niet getest bij gebrek aan usb-speakers. Maar op die manier is je USB Station 2 dus ook een zelfstandige muziekspeler.


Conclusie

De Synology USB Station 2 is een eenvoudige oplossing om je usb-opslagruimte en/of printer te delen via je netwerk. De Synology DiskStation Manager 3 (DSM) is een zeer krachtig besturingssysteem met erg veel mogelijkheden. Dankzij de ingebouwde dlna-server kan je bestanden ook benaderen via compatibele dlna-clients zoals recente televisies. Je kan via de twee usb-poorten bovendien ook usb-powered externe schijven aansluiten. Voor zijn geld is dit een echte aanrader.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content