Twee Windows 7.5 smartphones onder de loep

Niet alleen Nokia zet in op Windows Phone 7, maar ook HTC en Acer zien potentieel in dit jonge besturingssysteem dat zich nog volledig moet bewijzen. We zetten de HTC Radar en de Acer Allegro tegenover elkaar in een test.

Niet alleen Nokia zet in op Windows Phone 7, maar ook HTC en Acer zien potentieel in dit jonge besturingssysteem dat zich nog volledig moet bewijzen. We zetten de HTC Radar en de Acer Allegro tegenover elkaar in een test.


Enige tijd geleden bespraken we de op Windows Phone 7.5 gebaseerde HTC Titan smartphone. De interface van Windows Phone 7.5 is erg eenvoudig en minimalistisch. Toch herbergt het besturingssysteem veel functionaliteit achter de tegels ofwel ‘hubs’ op het startscherm. Een hub bundelt functies die bij elkaar horen. De applicatielijst geeft dan weer toegang tot alle apps. Microsoft biedt nieuwe apps aan via de Marketplace.


HTC Radar

Het design van de HTC Radar is zeker niet vernieuwend of gedurfd. HTC heeft op zeker gespeeld door te kiezen voor een neutraal design dat voor veel consumenten geschikt is. Het toestel is uitgevoerd in twee tinten zilvergrijs. De Radar beschikt over een 1 GHz processor en 512 MB ram-geheugen. Verder beschikt het toestel over 8 GB intern geheugen waarvan 6,54 GB ook effectief beschikbaar is voor gebruik. Jammer, maar helaas werd geen µSD-kaartslot voorzien. Je zal het dus moeten doen met het beperkte, ingebouwde geheugen.


Het 3,8-inch capacitieve touchscreen heeft een resolutie van 480 x 800 pixels. Het scherm van de HTC Radar is dus toch heel wat kleiner dan dat van zijn grote broer, de HTC Titan (4,7 inch). Wel zul je niet snel het noorden kwijtraken, want de HTC Radar beschikt over een ingebouwde GPS. De ingebouwde 5 megapixel camera met F2.2 lens, LED-flits en BSI-sensor moet instaan voor kwalitatieve kiekjes. Ook 720p HD-video opname wordt ondersteund. Videotelefonie is dan weer mogelijk dankzij de secundaire VGA-camera op de voorzijde van het toestel.


De Radar is eveneens voorzien van een G-Sensor, een nabijheidssensor en een omgevingslichtsensor. Draadloos verbinden met de carkit in je wagen vormt geen probleem. Het toestel biedt immers ondersteuning voor Bluetooth 2.1 met A2DP en het Phone Book Access Profile (PBAP) voor toegang tot het telefoonboek via je carkit. Verbinden met internet kan via wifi 802.11 b/g/n en 3G (tot 5,76 Mbps up en tot 14,4 Mbps down). Daarnaast worden volgende netwerken ondersteund: HSPA/WCDMA (900/2100 MHz), Quad-band GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900 MHz).


Acer Allegro

De Acer Allegro beschikt over een fris en trendy design. De officiële kleur is volgens Acer ‘Royal Blue’. Toch durven wij het toestel gerust omschrijven als zijnde zwart. Technologisch is de de Acer Allegro bijna identiek aan de HTC Radar. Ook dit toestel draait op Windows Phone 7.5 (Mango).


De Acer Allegro heeft een Qualcomm MSM 8255 1GHz processor en 512 MB ram-geheugen aan boord. Ook de interne opslag verschilt met 8 GB niet van de HTC Radar. Je kan effectief slechts 6,64 GB gebruiken van het interne geheugen. Microsoft legde een beperking op die het uitbreiden van het geheugen via een (miniSD-)kaart onmogelijk maakt.


Het capacitieve aanraakscherm is met 3,6-inch nog een beetje kleiner dan dat van de HTC Radar die over een 3,8-inch scherm beschikt. De resolutie ligt – net als voor alle Windows Phone 7 toestellen – vast op 480 x 800 pixels. Ook dit is een beperking opgelegd door Microsoft. Verder beschikt het toestel over een 5 megapixel camera, maar een LED-flits ontbreekt. Ook een secundaire camera op de voorzijde van het toestel ontbreekt.


Verbinden met snel internet kan via wifi 802.11 b/g/n en 3G. Daarnaast is het toestel geschikt voor volgende netwerken: Quad-band GSM 850/900/1800/1900, UMTS 900/2100, EDGE en GPRS. In tegenstelling tot de HTC Radar is de 1300 mAh batterij van de Acer Allegro wel verwisselbaar. De fabrikant geeft een spreektijd op tot 6 uur. Tot slot ondersteunt de Acer Allegro Bluetooth v2.1 (met EDR & A2DP) en heeft deze smartphone een (A)-GPS aan boord.


Prestaties

We beoordelen de prestaties van de HTC Radar en Acer Allegro met behulp van WP Bench v2.6. Deze benchmark software beoordeelt de prestaties van de CPU, GPU, het geheugen, het scherm en de batterij. De Acer Allegro scoorde op de speed-test met 77,09 net iets minder goed dan de HTC Radar die 79,05 scoort.


Conclusie

De twee geteste Windows Phone 7.5 toestellen functioneren beide zeer behoorlijk. Toch moet de goedkopere Acer Allegro zijn meerdere erkennen in de HTC Radar. Het scherm van de HTC Radar is net iets groter, het toestel beschikt over een LED-flits en maakt merkbaar betere foto’s dan de Acer Allegro. Ook qua prestaties scoort de HTC Radar net iets beter, maar dat verschil is miniem. De Acer Allegro (299 euro) is dan weer uiterst betaalbaar voor een nieuwe Windows Phone en ook het design en de bouwkwaliteit zijn meer dan oké. Onze voorkeur gaat echter uit naar de duurdere HTC Radar (369 euro), omdat het toestel onder meer over een veel betere camera beschikt en dat is uiteraard niet onbelangrijk.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content