Uiterst draagbare Sony Ultrabook presteert goed

De Sony Vaio Pro 13 ziet er stijlvol uit, maar om te weten hoe deze lichtgewicht Ultrabook presteert, hebben we hem getest.

De Vaio Pro 13 (SVP1321M2E) behoort tot Sony’s serie lichtste en meest draagbare Ultrabooks. In de Vaio Pro serie biedt Sony modellen met 11,6-inch (29,4 cm) en 13,3-inch (33,7 cm) beeldschermen met Full HD resolutie.


Het 13,3-inch model dat wij testten heeft een zwarte behuizing, maar voor een meerprijs kan je het ook kopen in de kleuren Zilver of Carbon Black. Sony biedt de mogelijkheid om de Vaio Pro Ultrabook te configureren naar eigen voorkeur. In plaats van de Intel Core i5 kan je ook een i7 processor kiezen. Ook heb je de keuze uit een ssd van 128, 256 of 512 GB en Windows 8 of Windows 8 Pro als besturingssysteem.


Technisch

De Sony Vaio Pro 13 (SVP1321M2E) is uitgerust met een Intel Core i5-4200U processor met een kloksnelheid van 1,6 GHz (maximum Turbo frequentie 2,9 GHz). Deze cpu van de vierde generatie werd in het begin van het derde kwartaal gelanceerd. Hij is dus zeer recent.


Standaard heeft de Vaio Pro 13 4 GB geheugen, maar voor een meerprijs kan je ook 8 GB DDR3L-SDRAM laten installeren. Deze Ultrabook gebruikt Intel HD Graphics 4400 als gpu. Het LED-backlit touch breedbeeldscherm met diagonaal van 33,7 cm (13,3 inch) heeft een Full HD resolutie (1920 x 1080 pixels). Het toetsenbord heeft achtergrondverlichting.


Qua aansluitingen beschikt de Sony Vaio Pro 13 over twee USB 3.0-aansluitingen, een HDMI-uitgang, een SD-geheugenkaartlezer en een hoofdtelefoonaansluiting. Die zitten allemaal aan de rechterzijde van de laptop. Daar bevindt zich ook de aan-uitknop.


De Sony Vaio Pro 13 ondersteunt 802.11a/b/g/n, Bluetooth en NFC (Near Field Communication). Sony voorzag de Ultrabook van een 4-cellen Lithium polymeerbatterij die volgens de fabrikant tot 8 uur autonomie biedt. Je kan deze autonomie verdubbelen met de optionele SonyVGP-BPSE38 extra platte batterij (99,99 euro) die je aan de onderkant van de Vaio Pro vastklikt.


In de praktijk

Draagbaar is de Sony Vaio Pro 13 met een gewicht van slechts 1,06 kg alleszins. Bovendien is deze pluimgewicht Ultrabook extra slank met afmetingen van 32,2 x 21,6 x 1,72 cm. De behuizing is aan de onder- en bovenkant versterkt met koolstofvezel en loopt naar de voorkant schuin af zodat de Vaio Pro 13 op zijn dunste punt slechts 1,28 cm meet.


Als je de Sony Ultrabook opent komt het toetsenbordgedeelte iets naar boven zodat het beter gepositioneerd is om vlot te typen. Dankzij de achtergrondverlichting kan je ook typen in donkere omgevingen. Het links en rechts klikken met het multitouch aanrakvlak werkte aanvankelijk op onze zenuwen. Tot we ontdekten dat voor het gebruiken van de linker- en rechtermuistoets je het touchpad niet helemaal op de uiteinden mag indrukken, maar iets meer naar het midden.


De Vaio Pro 13 is uitgerust met een Full HD IPS aanraakscherm (1920 x 1080 pixels) en dat is een grote troef voor deze Ultrabook. Het gebruikt Sony’s Triluminos Display for Mobile technologie, vergelijkbaar met de schermtechnologie die de fabrikant gebruik in zijn high-end tv’s. Het hoge resolutie-beeld is een waar genot om naar te kijken en biedt ook een grote kijkhoek.


Door zijn slanke behuizing beschikt de Vaio Pro 13 niet over LAN-aansluiting voor een bekabeld netwerk. Bij ons testmodel werd de draadloze router VGP-WAR100 meegeleverd. Die heeft een LAN-aansluiting en sluit je aan op een usb-aansluiting op de stroomadapter. Eenmaal de kabel ingeplugd, beschik je zo over een draadloos netwerk waar naast de Vaio Pro 13 nog vier andere mobiele toestellen gebruik van kunnen maken.


Prestaties

De Sony Vaio Pro 13 (SVP1321M2EB) is de eerste Ultrabook met Intel Core processor van de vierde generatie die we testen. In onze benchmarks scoort hij behoorlijk goed, maar niet opvallend beter dan Ultrabooks met Intel processoren van de vorige generatie.


In Futuremark PCMark 7 behaalt deze Ultrabook een score van 4.318 punten. Ter vergelijking: de 13,3-inch Dell XPS 13 Ultrabook met derde generatie Intel Core i5 processor, die we eerder dit jaar testten, behaalde een score van 4.407.


De ssd presteert wel erg snel: 806 punten in de AS SSD benchmark tegenover 641 voor de Dell. De Windows Experience Index (WEI) komt uit op 5,7 (bij de Dell was dat 5,5 punten). In de 3DMark v100 haalt de Vaio Pro 13 een score van 3.543. De Dell XPS deed het met een oudere generatie gpu met een score van 3.842 iets beter.


De Sony Vaio Pro 13 haalt een autonomie van 220 minuten in de Futuremark Peacekeeper Battery benchmark. De autonomie van de Dell XPS 13 in deze test bedroeg 236 minuten.


Als we alles wegen en omrekenen naar de DiskIdee prestatiescore dan haalt de Sony Vaio Pro 13 een voor een Ultrabook goede score van 66/100 punten. De Dell XPS 13 behaalde een score van 62/100 punten.


De kleine en lichte externe voeding van de Sony Vaio Pro 13 vertoont geen sluipverbruik. Het piekverbruik van deze Ultrabook is slechts 26,4 watt. Dat is behoorlijk minder dan de Dell XPS 13 die 35 watt optekende.


Conclusie

Wie vaak onderweg is en een uiterst draagbare Windows 8 laptop met een Full HD touchbeeldscherm zoekt die vlot presteert, maakt met de stijlvolle Sony Vaio Pro 13 een goede keuze. De nieuwste generatie Intel Core processor presteert naar behoren in deze Sony Ultrabook en garandeert een hoge autonomie. Als we dan toch een minpuntje moeten opsommen: het touchpad wil wel eens kuren hebben. Maar je krijgt met de Sony Vaio Pro 13 wel waar voor je geld (1.200 euro voor het geteste model).


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content