USB 3.0 maakt geheugenstaafje supersnel

De Kingston DataTraveller Ultimate 3.0 geheugenstaafjes werken zowel met USB 3.0 als met USB 2.0 en zijn er in capaciteiten van 16, 32 en 64GB. Wij hebben de versie van 16GB getest.

De Kingston DataTraveller Ultimate 3.0 geheugenstaafjes werken zowel met USB 3.0 als met USB 2.0 en zijn er in capaciteiten van 16, 32 en 64GB. Wij hebben de versie van 16GB getest.


Tot 64 GB opslagruimte op een USB-geheugenstaafje dat niet veel groter is dan een flinke mannenduim, het is iets waar we een paar jaar geleden alleen maar konden van dromen. Voeg daarbij nog compatibiliteit met het veel snellere USB 3.0 aan toe en je verkrijgt een performante ‘harde schijf’ in miniverpakking. Volgens Kingston haalt de DataTraveller Ultimate 3.0 met USB 3.0 leessnelheden tot 80 MB/s en schrijfsnelheden tot 60 MB/s. Dat is ruim twee keer sneller dan met USB 2.0.


Compatibliteit met USB 2.0

De Kingston DataTraveller Ultimate 3.0 kan ook worden gebruikt op USB 2.0-systemen, maar alleen in combinatie met het meegeleverde kabeltje dat een tweede USB 2.0-poort gebruikt als stroomaansluiting. USB 2.0 poorten leveren immers te weinig stroom af om het staafje te laten werken zonder extra voeding.


Als je het staafje op een USB 3.0 poort aansluit hoef je het kabeltje niet te gebruiken, want dergelijke poorten leveren wel voldoende stroom af. Overigens licht er een blauw ledje op in de ‘staart’ van het staafje om aan te geven dat er voldoende stroom beschikbaar is. Dit ledje flikkert ook tijdens dataoverdrachten.


Prestaties

Wij hebben de Kingston DTU30/16GB getest onder Windows 7 Ultimate op een Dell Vostro laptop met 2,26 GHz Intel Core i5 CPU, 3GB geheugen en Freecom ExpressCard USB 3.0 controller. Die controller gebruikt overigens de NEC Electronics USB 3.0 chipset en heeft twee USB 3.0 poorten. De Kingston DTU30 is standaard geformatteerd met het FAT32 bestandssysteem. Daar kun je echter geen bestanden van meer dan 2GB op kwijt. Daarom hebben we de stick geherformatteerd in NTFS. Vervolgens hebben we een filmbestand van 4,6GB naar de stick gekopieerd.


We haalden daarbij een gemiddelde schrijfsnelheid van 49 MB/s. Het duurde met andere woorden 50 seconden om het bestand naar de stick te kopiëren. Ter vergelijking, de interne Seagate ST9320423AS 2,5-inch SATA-schijf van de Dell Vostro haalt in dezelfde test een schrijfsnelheid van gemiddeld 29 MB/s. Dan duurt het bijna drie minuten om hetzelfde bestand te kopiëren. We hebben de leessnelheid gemeten met HDTach 3.0. De gemiddelde leessnelheid van de Kingston DTU30/16GB is 80,9 MB/s, dus zelfs nog een tikje sneller dan de door Kingston zelf opgegeven snelheid. De gemiddelde toegangssnelheid bedraagt slecht 0,7ms en de cpu-belasting is 5%.


Conclusie

De Kingston DataTraveller Ultimate 3.0 is snel en biedt veel capaciteit in een USB-staafje dat niet groter is dan een flinke mannenduim. Dat je er vijf jaar garantie op krijgt, is mooi meegenomen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content