USB-geheugenstaafje verwijdert hardnekkige malware

De FixMeStick is een USB-geheugenstaafje dat virussen, malware, spyware, trojans en rootkits detecteert en verwijdert zonder Windows op te starten. We hebben de Pro-versie van de Fixme Stick getest om te zien of dit klopt.

We hebben het bij familieleden en vrienden al vaak meegemaakt dat een Windows-computer toch besmet bleek met malware, ondanks het feit dat alle Windows-updates trouw werden binnengehaald en ondanks de aanwezigheid van werkende, volledig bijgewerkt commerciële antivirussoftware. Dit fenomeen treedt heus niet alleen op bij oudere versies van Windows. Ook bij Windows 7 maakten we het al mee.


Hoe kan er toch nog kwaadaardige software terecht komen op een Windows-pc die volgens de regels der kunst beveiligd is? Volgens Microsoft-critici is Windows inherent onveilig en vinden malware-makers altijd wel een achterpoortje. Feit is dat gebruikers die intensief gebruik maken van het internet en van sociale netwerken meer kans maken op een besmette pc, zéker als die pc ook nog eens vaak gebruikt wordt om online games te spelen.


Fixme Stick versies

Fixme Stick is een usb-stick met een zelfstartend Linux-besturingssysteem en het scangedeelte van drie antimalwareprogramma’s: Kaspersky, Sophos en Vipre. Dit is dus geen vervanging van een antivirusprogramma, maar een oplossing om malware van een geïnfecteerde Windows-computer te verwijderen. Fixme Stick werkt ook als Windows niet meer wil opstarten of als het virus zich in de master boot record (mbr) van de harde schijf heeft genesteld.


Fixme Stick is verkrijgbaar in een gewone en in een Pro-versie. Het verschil zit hem in de prijs en de licentiepolitiek. De gewone versie kost 49 euro en is bruikbaar op drie pc’s. De Pro-versie kost 269 euro en kun je op een ongelimiteerd aantal pc’s gebruiken.


De Pro-versie kun je ook op afstand bedienen met de gratis remote connect client TeamViewer. De Pro-versie is dus vooral interessant voor bedrijven met meer dan drie pc’s, terwijl de gewone versie geschikt is voor de gewone consument. In de prijs zijn een jaar lang gratis updates van de antimalwaresoftware inbegrepen. Na een jaar kun je op de website van Fixme Stick een verlenging van de updates kopen.


Fixme Stick werkt op Windows XP, Vista, 7 en 8. Het programma detecteert volautomatisch de netwerkconfiguratie en zal ook via WiFi in de meeste gevallen zonder verder gebruikersinteractie de nieuwste virusupdates binnenhalen. Alleen op Windows Vista kan het soms nodig zijn dat je manueel je WiFi-wachtwoord moet invullen.


Praktijk-test

Wij hebben de Fixme Stick Pro getest op drie Windows-pc’s, waaronder een vijf jaar oude alles-in-één Asus ETOP PC 1602 met Intel Atom-processor. Op alle pc’s slaagde de stick erin om de virusupdates te downloaden zonder dat wij een WiFi-wachtwoord moesten invullen.


De stick werkt volautomatisch. Als de pc kan starten van usb dan kun je rechtstreeks starten van de Fixme Stick. Als de pc niet kan booten van usb of als je niet weet hoe je dit instelt dan steek je hem onder Windows in een vrije usb-poort en voer je het “RunFixMeStick”-programma uit. De stick zal zichzelf dan eerst updaten indien nodig en vervolgens de pc herstarten en de scan beginnen.


Fixme Stick bewaart geen gegevens op jouw harde schijf. Alle updates worden op de stick zelf opgeslagen. Worden er virussen gevonden, dan worden die ook op de stick in een quarantaine-folder opgeslagen. Eventueel kun je dan achteraf nog bestanden herstellen mocht dat om een of de andere reden nodig zijn. Je start de computer dan gewoon een tweede keer op met de stick en kiest de optie “Quarantaine”.


Het scannen duurt tussen de 30 minuten en de vijf uur, afhankelijk van de omvang van de schijf of schijven en de snelheid van de pc. Op de oude Asus-pc duurde het hele proces effectief bijna vijf uur. Op een recentere pc was de klus in minder dan een uur geklaard.


Op een game-computer, die zich raar gedroeg (herhaalde scans met twee geïnstalleerde antimalwareprogramma’s, zelfs met de strengste scaninstellingen, gaven geen resultaten: de computer was zogezegd in orde), vond Fixme Stick 17 verschillende stukjes malware. Fixme Stick verwijderde die kwaadaardige software ook volledig. Een tweede scan met de stick gaf als resultaat een zuivere pc. De ‘rare’ gedragingen op deze pc waren daarna verdwenen.


Fixme Stick is ondertussen ook verkrijgbaar in een Mac-versie. Bij ons wordt de stick online verkocht door PC Diagnostics. De stick ligt hier en daar ook in de winkel.


Conclusie

Fixme Stick is een legale oplossing om malware te verwijderen van besmette Windows-pc’s, zelfs al slaagt gewone antivirussoftware daar niet in. Gebruik je intensief het internet of sociale netwerken of speel je vaak online games dan is het een goed idee om jouw pc regelmatig met deze stick te controleren. Want jouw Windows-pc kan besmet zijn zonder dat je het merkt of zonder dat ‘gewone’ antivirussoftware er iets van merkt.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content