Van harde schijf naar Solid State Drive

Met de Kingston ssdNOW V+ series Performance Upgrade Kit is het mogelijk een desktoppc of notebook te upgraden naar een ssd of solid state drive. Wij onderzochten hoe vlot de upgrade verloopt.

Met de Kingston ssdNOW V+ series Performance Upgrade Kit is het mogelijk een desktoppc of notebook te upgraden naar een ssd of solid state drive. Wij onderzochten hoe vlot de upgrade verloopt.

Voor onze test voeren we een upgrade uit van een Dell XPS M1330 laptop met Windows 7 Ultimate. Naast een 128 GB ssd drive zit er in de verpakking van de Kingston Upgrade Kit ook kloonsoftware van Acronis (True Image HD), alle benodigde kabels, een extern usb-kastje en beugels om de 2,5-inch vorm aan te passen aan een 3,5-inch sleuf. De upgrade kit is zowel geschikt voor het upgraden van een laptop als van een desktopcomputer.

Klonen

De V+ Series ssd ondersteunt het belangrijke TRIM-commando, waardoor de schijf niet aan snelheid verliest in moderne besturingssystemen. Op de meegeleverde cd staan twee directory’s. In een directory vind je een pdf-document met een gedetailleerde handleiding over hoe je jouw oude harde schijf overzet naar de solid state drive. In de andere directory vind je Acronis True Image HD software. Het is niet de bedoeling dat je die installeert. Je moet jouw pc of laptop starten vanaf de cd. De kloonsoftware zal dan automatisch starten.

Mogelijkerwijze moet je wel de BIOS-instellingen aanpassen zodat je systeem start van de cd. Het is ook mogelijk dat je een functietoets zoals F12 moet indrukken om de opstartvolgorde te wijzigen; kies dan uiteraard de cd-drive als opstartbron. Vervolgens start Acronis True Image HD op. Deze software is wel in het Engels. Kies vervolgens Clone Disk en de software zal automatisch de interne hd klonen naar de ssd die je via usb of SATA hebt aangesloten.

Installatie

Gebruik je usb dan kun je de ssd installeren in de meegeleverde usb-enclosure. Dat is erg eenvoudig en werkt zonder schroeven. De ssd klemt in het kastje en het deksel vergrendel je met een schuiftoets op de onderkant. Vervolgens gebruik je de meegeleverde usb-kabel om de ssd aan te sluiten. Een aparte stroomaansluiting is niet nodig.

Conclusie Het installeren van de Kingston ssdNOW V+ series ssd werkt erg eenvoudig en de prestatiewinst na installatie is groot. Het nog stevige prijskaartje van 300 euro moet je er voor lief bijnemen. De prijzen van ssd’s zullen ongetwijfeld nog dalen en dan wordt dit zeker een interessante upgrade voor bestaande laptops en desktoppc’s.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content