Veelzijdig Linksys access point presteert goed

Het Linksys WAP300N access point kan meer dan alleen optreden als draadloos toegangspunt. Je kan het ook configureren als media connector, draadloze bridge en range extender. Een test.

Linksys werd onlangs overgenomen door Belkin, maar de merknaam Linksys zal behouden blijven. De Linksys WAP300N is een 4-in-1 apparaat en kan dus in verschillende standen gebruikt worden. De access point modus is wellicht de meest voor de hand liggende gebruiksmodus.


Dankzij deze stand kan je een bestaand bekabeld (Ethernet) netwerk voorzien van draadloze toegang of een bestaand draadloos netwerk uitbreiden met 802.11n netwerkondersteuning. De Linksys WAP300N heeft een selecteerbare dual-band, zodat je een bestaand 2,4 GHz netwerk kan uitbreiden naar de minder druk bezette 5 GHz band.


Andere functies

Daarnaast kan je de Linksys WAP300N ook gebruiken als Wireless Media Connector. In deze stand opereert de WAP300N eigenlijk als (draadloze) client brug (bridge), zodat bekabelde netwerktoestellen kunnen worden aangesloten op je draadloze netwerk.


Wanneer je het toestel gebruikt als Wireless Range Extender vergroot de WAP300N het bereik van je bestaande, draadloze netwerk en kan je tevens een bekabeld toestel verbinden met je draadloze netwerk.


Prestaties access point

We meten de gemiddelde doorvoersnelheid met behulp van JPerf 2.0.2, een open source tool voor het uitvoeren van snelheidstesten op (draadloze) netwerken dat met verschillende datastromen (streams) werkt.


Om de prestaties van de Linksys WAP300N te meten koppelen we een desktop aan ons bekabelde Gigabit-netwerk. Dit eindpunt is ‘computer1’ en doet dienst als JPerf-server. Een HP620 notebook doet dienst doen als draadloze client ‘computer 2’ die we verbinden met de Linksys WAP300N via een Linksys AE2500 wifi-stick.


Bij het gebruik van 1 parallelle stroom en 300 seconden zendtijd maten we een gemiddelde doorvoersnelheid van 31,0 Mbit/sec. Wanneer we gebruikmaakten van 10 parallelle stromen behaalden we binnen dezelfde tijdspanne een gemiddelde doorvoersnelheid van 48,9 Mbits/sec. De metingen werden uitgevoerd op twee meter afstand vanaf het access point.


De dekking van ons kersverse netwerk hebben we gemeten met behulp van een Samsung Galaxy SII en de Android app ‘Wifi Analyzer’. Op een afstand van ongeveer twee meter van de Linksys WAP300N hadden we een uitstekende bereik. Doorheen onze gehele woning was het bereik verder (zeer) goed tot redelijk wanneer we echt door verschillende muren gescheiden werden van de Linksys WAP300N.


5 GHZ band

We maten de doorvoersnelheid opnieuw met JPerf 2.0.2 met de draadloze band in 5 GHz. Bij gebruik van 1 stream en 300 seconden zendtijd maten we een gemiddelde snelheid van 35,4 Mbits /sec. Bij 10 parallelle streams behaalden we op 5 GHz een gemiddelde doorvoersnelheid van 89,4 Mbits /sec.


Het signaal is bovendien zeer krachtig op twee meter afstand vanaf het access point, maar wanneer het signaal een grotere afstand moet overbruggen, neemt deze kracht snel af. In twee ruimtes aan de andere zijde van onze woning viel het bereik op de 5 GHz-band zelfs compleet weg. De 5 GHz band is dan ook gevoeliger voor obstakels.


Conclusie

De Linksys WAP300N is een betaalbaar access point (69,99 euro) dat tevens dienst kan doen als ‘Wireless Range Extender’, ‘Wireless Media Connector’ en ‘Wireless Bridge’. Het toestel is dus erg veelzijdig en functioneerde in de twee belangrijkste bedrijfsstanden zeer goed tijdens onze test. De installatie-wizard is gebruiksvriendelijk en ook de webinterface laat een eenvoudige en snelle installatie toe.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content