Vergaderingen haarscherp vastleggen met spraakrecorder

De Philips Voice Tracer DVT7000 wordt geleverd met een speciale vergadermicrofoon die geluidsopnamen uit alle richtingen kan maken. We hebben deze spraakrecorder met 360° microfoon getest.

De Philips Voice Tracer DVT7000 wordt geleverd met een speciale vergadermicrofoon die geluidsopnamen uit alle richtingen kan maken. We hebben deze spraakrecorder met 360° microfoon getest.


De Philips dictafoon is met een gewicht van 70 gram inclusief de batterijen licht en met zijn afmetingen (40 × 118 × 20 mm) past het toestelletje ook in de palm van een hand. Het heeft een plastic behuizing in zwart en zilver. Op de voorzijde is een 1,5-inch (38 mm) monochroom LCD-scherm geïntegreerd met een resolutie van 112 × 112 pixels. Erboven zit achter een metalen rooster het opnamesysteem met drie microfoons.


Opnemen

De Philips Voice Tracer DVT7000 kan opnemen in twee bestandsindelingen: zonder compressie in PCM (WAV), met 1.411 kbit/s de hoogste kwaliteit, of met compressie in MP3, waarbij je de keuze hebt uit verschillende opnamemodi: SHQ of 192 kbit/s, HQ of 96 kbit/s, SP of 64 kbit/s en LP 8 kbit/s.


Hoe lang je met de Voice Tracer kan opnemen hangt af van de bestandsindeling die je kiest: in de hoogste opnamekwaliteit (1.411 kbit/s) biedt een volle batterijlading tot 6 uur opnametijd. In laagtste stand kan je op het interne geheugen van 4 GB tot 44 dagen lang ononderbroken opnemen.


De DVT7000 maakt gebruik van herlaadbare AAA-batterijen. Dat biedt het voordeel dat mochten ze onderweg leeglopen, je ze eenvoudig kan vervangen als je een extra setje meeneemt. De oplaadbare batterijen worden opgeladen als je de spraakrecorder verbindt met je pc of laptop. Philips heeft wel bespaard op de meegeleverde USB-kabel. Die is immers wel extreem kort (18 cm).


Vergadermicrofoon

De Philips 360° Boundary Layer Microphone (LFH 9172/00) is een tafelmicrofoon speciaal ontworpen voor het opnemen van vergaderingen en meetings in de hoogste kwaliteit. Je plaatst de ronde zwarte schijf met in het midden de microfoon in het midden van de tafel en sluit hem aan de spraakrecorder aan met een 3,5 mm vergulde stereo-stekker. De kabel die onderaan de tafelmicrofoon is opgerold, heeft een lengte van twee meter. Je hoeft dus met je spraakrecorder niet vlakbij de microfoon te zitten.


Naast de micofoon aan de bovenzijde heeft Philips nog een 3,5 mm microfoonaansluiting voorzien zodat je zogenaamd kan ‘daisy chainen’ of tot drie tafelmicrofoons kan doorlussen indien je een vergadering met veel mensen bijwoont wiens gesprekken je wil opnemen. Vermits we slechts over één tafelmicrofoon beschikten hebben we dit niet uitgetest.


Kwaliteit

We maakten diverse opnames met de Voice Tracer DVT7000 in verschillende omstandigheden. We vergeleken onder meer de geluidskwaliteit in de verschillende opnamemodi. Behalve in de laagste kwaliteitsinstelling, die nog net beluisterbare bestanden levert als je het toestel bij de mond houdt, waren alle opnames van goede tot uitstekende kwaliteit. Voor spraakopnames volstaat de SHQ-modus ruimschoots. De PCM-modus is dan weer interessant voor het registreren van muziek.


De vergadermicrofoon biedt duidelijk een meerwaarde bij het opnemen van mensen die rond een tafel vergaderen. We vergeleken opnames die we maakten in de Conversatie-stand met en zonder de 360° graden-microfoon aangesloten en hoewel de opnames zonder ook nog verstaanbare gesprekken lieten horen, waren die gemaakt met de vergadermicrofoon aangesloten een aanmerkelijk stuk beter van kwaliteit waarbij elke gesprekspartner duidelijk verstaanbaar was, ook die wat verder van de microfoon zaten.


Conclusie

De Philips Voice Tracer DVT7000 (199,99 euro) is een handzame draagbare audiorecorder in een doordacht ontwerp waardoor hij heel flexibel inzetbaar is. Dit model is specifiek bedoeld voor wie vaak meetings wil registeren. De speciale vergadermicrofoon met een bereik van 360 graden die bij dit model standaard wordt meegeleverd, geeft duidelijk een meerwaarde bij het opnemen van gesprekken waarbij de gesprekspartners rond een tafel zitten. Bovendien is deze Voice Tracer ook uitgerust met een FM-radio en kan je hem gebruiken als mp3-speler.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content