Verloren voorwerpen terugvinden dankzij Spotty

Spotty.eu wil je helpen om verloren voorwerpen snel terugbezorgd te krijgen. Het systeem is een combinatie van stickers of plastic kaartjes met unieke codes en een meertalige website waarop je je voorwerpen kunt registreren. Een test.

Drijvende kracht achter Spotty.eu is industrieel ingenieur Luc Jacobs, een ervaren rot in het it-vak, die een verleden als product- en development manager bij Siemens en Siemens Enterprise Communications achter de rug heeft. Spotty.eu is momenteel actief in België, Nederland en Frankrijk.


Spotty.eu stuurde ons enkele voorbeeldstickers en -kaartjes om ons toe te laten de dienst uit te testen. De stickers en harde plastic kaartjes bestaan in verschillende maten en vormen en passen op zowat alle voorwerpen. Sommigen hebben alleen een code, op andere staat daarnaast nog een qr-code die een vinder snel kan inscannen met zijn smartphone of tablet.


Je bent natuurlijk niet verplicht om de stickers te gebruiken. Je kunt de unieke codes ook (laten) graveren op jouw voorwerpen. Op de website kun je trouwens ook de code alleen kopen; een sticker plakken of een codekaartje bevestigen is dus niet verplicht.


Daarnaast kun je ook verkorte codes kopen van 1 tot 8 tekens die je bijvoorbeeld in juwelen, horloges of fietsen kunt (laten) graveren. Ook zijn er labels met een nfc-chip die je onzichtbaar kunt bevestigen aan de achterkant van bijvoorbeeld waardevolle schilderijen. Deze zijn leesbaar in het donker of door materiaal heen, maar bevatten ook nog een qr-code.


Website

Elke code is uiteraard uniek. Je verbindt die aan het voorwerp op de website van Spotty.eu. Eerst dien je je te registreren. Naast je persoonlijke gegevens kun je daar ook tot vijf e-mailadressen en even zoveel mobiele telefoonnummers registreren die worden gebruikt om je te verwittigen. Je krijgt een bevestigingsmail met een link die je moet aanklikken om je registratie te voltooien.


Vervolgens kun je voorwerpen registreren. Heb je al een label met een code dan vul je die in. Heb je er nog geen dan kun je een code vragen om die zelf aan te brengen. Vervolgens kies je categorie en type voorwerp en je voorkeur e-mail en telefoonnummer voor het betreffende voorwerp.


Spotty.eu heeft zijn website naar eigen zeggen beveiligd “volgens de nieuwste webstandaarden”, maar verdere details daarover vonden we niet. Verbindingen met de website gebeuren in elk geval via geëncrypteerde ssl-verbindingen, maar hoe sterk de interne database van de dienst beveiligd is, weten we niet. Dat is uiteraard wel belangrijk, want dergelijke dienst is een magneet voor hackers allerhande.


Spotty als vinder

Stel nu dat je een voorwerp vindt met daarop een sticker, plastic kaartje of gegraveerde code van Spotty.eu. Op alle stickers wordt het webadres van de dienst vermeld. In het Engels is er ook op te lezen dat je een beloning krijgt als je de gegevens doorgeeft op deze website. De website is ook overigens bereikbaar onder de verkorte url http://qr9.eu/ gevolgd door de unieke code.


Je klikt op de knop “Gevonden voorwerpen melden” en vult dan de label-code in. Je krijgt dan alle gegevens over het voorwerp te zien, zodat je kunt controleren of de code overeenstemt met het gevonden voorwerp. De naam van de eigenaar krijg je natuurlijk niet. Als vinder kun je ook aanvinken dat je niet wilt dat jouw naam aan de eigenaar gemeld wordt.


Spotty.eu verzorgt de communicatie met de eigenaar, zodat de privacy van iedereen gewaarborgd blijft. Als vinder krijg je altijd een kleine beloning in de vorm van drie “credits” voor Spotty.eu waarmee je dan zelf je eigen voorwerpen kunt beveiligen. Voor erg waardevolle voorwerpen kan de eigenaar ook nog een eigen beloning voorzien, die dan onderling wordt afgehandeld.


Kosten

Een Spotty.eu Starterspakket kost 11,95 euro en bevat 5 stickers, 1 sleutelplaatje, 1 bagagelabel met bevestigingslus, 1 kledinglabel en 1 diefstalsticker. Deze laatste sticker kun je bijvoorbeeld zichtbaar naast je deurbel bevestigen om eventuele dieven af te schrikken. Je krijgt ook vijf “credits”.


Een vel met 10 stickers (naar keuze gewoon of klein formaat) kost 11,95 euro. Voor 3 sleutelplaatjes betaal je 5,95 euro. Vijf kledinglabels kosten 9,95 euro. Twee bagagelabels kosten 8,90 euro. Drie nfc+qr radiolabels kosten 17 euro. Levering per post is in deze prijzen inbegrepen.


Daarnaast gebruikt Spotty.eu ook nog “credits” om kleine aankopen op de site te betalen, zoals registratie van voorwerpen zonder dat je een sticker of kaartje koopt, verzenden van sms, aankopen van een korte code voor gravering, beloning voor de vinder, uploaden van foto’s of scans… Vijf credits kosten 5,5 euro. Voor tien betaal je 8,5 euro.


Conclusie

Spotty.eu is een handig systeem om voorwerpen van een unieke identificatiecode te voorzien, waardoor de kans groter wordt dat je ze bij verlies of zelfs bij diefstal (via de politie) terugvindt. Het systeem staat of valt natuurlijk met zijn bekendheid. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe succesvoller het zal zijn. Momenteel worden maar tien procent van alle verloren voorwerpen terugbezorgd. Benieuwd of Spotty.eu dit percentage kan verhogen. Voor de prijs hoef je het alleszins niet te laten. Bovendien kun je Spotty.eu ook gebruiken om een online inventaris aan te leggen van al je waardevolle voorwerpen die je trouwens voor je verzekering kunt downloaden.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content