Vlaamse tv-app Stievie getest: hoge prijs, veel beperkingen

Vanaf 6 december kan je met Stievie in binnen- en buitenland naar Vlaamse tv-zenders kijken, zowel live als tot een week terug in de tijd. We testten het uit.

Om Stievie te gebruiken heb je een account nodig in de Belgische iTunes of Google Play-winkels, en is een Belgische VISA- of MasterCard-betaalkaart nodig. Het kost 10 euro per maand. Je kunt ook een Stievie-tegoedbon kopen bij Mediamarkt of Saturn. Je abonnement kan je maandelijks stopzetten via de Stievie-website. De tegoedbonnen die je in de winkel koopt, kosten 30 euro en zijn telkens geldig voor een termijn van drie maanden.


Na je betaling kan je direct aan de slag. Na het downloaden en installeren van de app meld je je aan met je gebruikersnaam (zelfde als je e-mailadres) en het wachtwoord dat je bij je betaling ontving.


De Android-app werkt op Android 4.1 of hoger. Wij testten de iOS-versie op een Apple iPad Mini (zowel onder iOS 6 als 7). De Android-versie testten we op een Toshiba AT300 tablet met Android 4.1.1.


Tv-mogelijkheden

Als je de eerste keer inlogt, verschijnt bovenaan een balk met een link naar een korte tutorial over de werking van de app. Je kunt die desgewenst wegklikken. Maar als je Stievie nog nooit gebruikt hebt, is het een goed idee om de tutorial even door te nemen. Niettemin werkt de app erg intuïtief en zul je de werking ervan snel onder de knie hebben.


De iOS-versie vinden we overigens net iets gebruiksvriendelijker en mooier dan de Android-versie. Zo kun je in de iOS-versie het beeld via een diagonale veegbeweging verkleinen zodat het links boven in een kadertje wordt weergegeven, terwijl je daarnaast door de tv-gids kunt bladeren.


Met Stievie kun je live tv-kijken naar de volgende Vlaamse zenders: Eén, VTM, Vier, Canvas, 2BE, Vijf, Vitaya, Jim, Op12 en VTM Kzoom. Sommige programma’s kun je ook uitgesteld, tot een week terug, bekijken. Programma’s die je niet uitgesteld kunt bekijken, staan uitgegrijsd in de programmagids. Klik je er toch op dan krijg je een melding dat het programma niet beschikbaar is en dat je de Stievie-faq moet bekijken voor meer informatie.


Beeldkwaliteit

Stievie selecteert zelf de videokwaliteit aan de hand van de bandbreedte van de draadloze verbinding. Bij de Android-app wordt de kwaliteit rechtsboven in de app getoond als je midden op het scherm klikt. Door op die melding te drukken, kun je eventueel manueel een andere kwaliteit kiezen: Low, Normal, High of HD. Op onze 2,4 GHz verbinding met een Fritz.Box 7390 router kregen we overigens een stabiel HD-signaal.


Bij de iOS-app kun je de signaalkwaliteit niet manueel wijzigen, maar krijg je wel een melding als de streamingkwaliteit laag is. Er staat dan bij dat je in de Stievie-faq moet kijken voor eventuele oorzaken. Het zou handiger zijn dat je ook op een Apple-smartphone of -tablet de streaming manueel zou kunnen wijzigen.


Praktijk

Met dezelfde inlog kun je niet tegelijk tv kijken op twee apparaten. Als je op een tweede apparaat begint te kijken, schakelt Stievie zich op het eerste uit met de melding “Op dit account wordt Stievie gekeken via een ander apparaat. Start Stievie opnieuw op om de sessie over te nemen.” Het kan wel ettelijke seconden duren voor die mededeling verschijnt en de app stopt met werken.


Als jouw WiFi- of 3G/4G-signaal uitgeschakeld is, werkt Stievie uiteraard niet, maar de melding die je dan krijgt, zou wat duidelijker mogen zijn. In plaats van “Het is niet gelukt alle benodigde informatie op te halen”, zou Stievie je beter gewoon vertellen dat je je WiFi of 3G moet aanzetten.


Streamen

Op een Apple-apparaat kun je video en geluid naar een AirPlay-compatibele tv- en/of versterker streamen die op hetzelfde netwerk zit. Je WiFi-signaal moet dan wel voldoende bandbreedte bieden, anders krijg je haperingen of valt het geluid soms uit. Wij moesten onze iPad Mini-tablet verbinden met het 5 GHz WiFi-signaal van onze router om dit stabiel voor elkaar te krijgen; in de 2,4GHz band lukte het niet. Op Android kun je het signaal niet draadloos delen met een ander apparaat.


Op beide platformen kun je wel een hdmi-kabel gebruiken om Stievie schermvullend weer te geven op je tv (schakel dan in de app wel de optie Airplay/HDMI mirroring uit omdat je anders geen schermvullend beeld krijgt).


Momenteel ondersteunt de app nog geen ondertitels voor slechthorenden die via teletekst worden uitgezonden. De app ondersteunt ook geen multitasking: als Stievie actief is, kun je geen andere app gebruiken. Stievie schakelt zichzelf uit zodra je naar een andere app overschakelt.


Stievie werkt ook in het buitenland, zowel via WiFi als 3G/4G. Wij hebben dit met succes uitgeprobeerd in Italië en Spanje. Let wel op voor hoge roamingkosten als je in het buitenland tv kijkt via een gsm-verbinding!


Conclusie

De Stievie-apps zijn gebruiksvriendelijk en stabiel. We vinden de iOS-versie iets mooier en gebruiksvriendelijker dan de Android-versie, maar op beide platformen kun je in binnen- en buitenland tv kijken met deze app via WiFi of 3G/4G. De integratie met Twitter en Facebook is innovatief en nodigt je uit om samen te kijken en te chatten over tv-programma’s, wat vooral het jonge volkje wellicht zal aantrekken.

Maar Stievie is veel te duur voor wat je ermee kunt doen. Om te beginnen krijg je maar een handvol Vlaamse zenders. Je kunt dezelfde log-in maar op één apparaat tegelijk gebruiken. Er is momenteel geen gezinsabonnement beschikbaar van Stievie, je betaalt 10 euro per apparaat waarop je kijkt! Programma’s tot een week terug uitgesteld kijken, is erg handig, maar tal van populaire tv-series en films zijn uitgegrijsd omdat Stievie niet over de nodige rechten beschikt. En hoe zit het met de sport? Heeft Stievie bijvoorbeeld de rechten voor de Olympische Spelen of de Wereldkampioenschappen Voetbal? Hierover kregen we geen informatie, maar de stilte over dit onderwerp belooft weinig goeds…


Bron: www.diskidee.be

Partner Content