Vlot mobiele apparaten back-uppen

We testten de Seagate Backup Plus Fast Portable Drive, een compacte 2,5-inch draagbare schijf met 4 TB capaciteit waarmee je ook vlot mobiele apparaten zoals smartphones of tablets back-upt. Op het schijfje passen bijvoorbeeld maar liefst 1.583 films.

De Backup Plus Fast Portable Drive (STDA4000100) van hardeschijven-specialist Seagate biedt een grote capaciteit van 4 TB, maar is compact dankzij het gebruik van een 2,5-inch harde schijf in plaats van het meer gebruikelijke 3,5-inch formaat.


Dankzij de usb 3.0-aansluiting kun je er snel gegevens naar toe kopiëren, op voorwaarde dat je apparaat natuurlijk ook deze snellere usb-standaard ondersteunt. Seagate claimt maximale overdrachtsnelheden tot 220 MB/s. Gelukkig is deze externe schijf ook compatibel met de tragere usb 2.0 standaard die op veel computers als enige aanwezig is. Maar dan daalt de maximale snelheid wel tot 30 MB/s.


De Seagate Backup Plus Fast Portable Drive is compatibel met Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP SP3 (32-bit en 64-bit) en Mac OS X 10.6 of hoger.


Techniek

De zwart-metalen Seagate Backup Plus Fast Portable Drive meet 11,69 x 8,25 x 2,2 cm en kun je dus vlot in één hand houden. Het apparaat weegt wel 307 gram en voelt dus vrij zwaar aan. De schijf is ook vrij dik, maar dat komt omdat er eigenlijk twee 2,5-inch schijven insteken van elk 2 TB: Samsung (niet Seagate!) 2TB M9T 2,5-inch schijven die in raid-0 geconfigureerd zijn.


Helaas kun je het raid-niveau niet wijzigen. Dat betekent ook dat als een van de interne schijven de geest geeft je al je gegevens kwijt bent. Gebruik deze schijf dus niet als hoofdopslagplaats voor belangrijke gegevens maar zorg voor een extra back-up van belangrijke gegevens. Je kunt het kastje trouwens ook niet zelf openen. Als er tijdens de garantieperiode van drie jaar iets kapot gaat, zul je de hele handel naar Seagate moeten terugsturen voor herstel.


De drive is geformatteerd in ntfs. Seagate levert op de schijf een nfts-driver voor Mac mee. Als je die installeert, kun je via deze schijf gegevens uitwisselen tussen je Windows- en Mac-computer.


Seagate levert twee verschillende usb-kabels mee: een korte 18-inch (45,72-cm) usb 3.0-kabel en een één meter lange usb Y-kabel. De schijf betrekt zijn stroom van de usb 3.0-poort en heeft dus geen externe voeding nodig. Als de usb-poort toch onvoldoende stroom levert, kun je de langere Y-kabel met twee usb-aansluitingen gebruiken, zodat de schijf voldoende stroom krijgt om zijn werk te kunnen doen. Je verliest dan wel twee usb-poorten.


Software

Op de schijf vind je Seagate Dashboard back-up-software voor Windows en Mac OS X. Als je deze software installeert, dien je eerst het product te registreren. Deze registratie kun je helaas niet overslaan. Je moet wel alleen maar je naam, postcode, land en e-mailadres achterlaten. Pas als je daarna op “Exit Registration” klikt, start de eigenlijke software-installatie.


Seagate Dashboard maakt geplande en automatische back-ups van je Windows- of Mac-computer. Het kan ook back-ups maken naar clouddiensten zoals Dropbox en Google Drive of gegevens van de schijf delen op sociale media zoals Facebook, Flickr of Youtube.


Na registratie krijg je in elk geval ook nog gratis 5 GB cloudopslag bij de Seagate Cloud Storage Service, die gebaseerd is op Nero Cloud Storage. 5 GB is niet echt veel, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk.


Wil je je Google Android- of Apple iOS-apparaat naar deze schijf back-uppen dan kun je de gratis Seagate Mobile Backup app downloaden voor Android 2.3 en iOS 6 of hoger. Daarmee maak je via wifi back-ups naar de schijf, die dan wel aangesloten moet zijn op een computer die in hetzelfde wifi-netwerk hangt. App en schijf (via de Windows- of Mac OS-software) moeten ook ingelogd zijn bij dezelfde Seagate-account. Je kunt er ook back-ups mee maken naar Google Drive of Dropbox (maar merkwaardig genoeg niet Seagate Cloud Drive).


Prestaties

We testten de prestaties van de Seagate Backup Plus Fast Portable Drive onder Windows 8.1 Pro 64-bit in de usb 3.0-poort van een Toshiba W310-108 tablet met 1,5 GHz Intel Core i5-3339Y en 4 GB werkgeheugen. Deze tablet heeft een Windows Experience Index van 4,6.


We gebruikten de AS SSD Benchmark 1.7.x om de sequentiële en random schrijf- en leesprestaties te testen. De sequentiële leesprestaties stemmen met een snelheid van 236 MB/s goed overeen met wat Seagate zelf opgeeft (namelijk 220 MB/s). De schrijfsnelheid is een redelijk kwieke 103,93 MB/s.


De random prestaties (belangrijk voor database- en gaming-gebruik) liggen uiteraard lager, maar zijn toch behoorlijk, met een random 4K schrijfsnelheid van 1,86 MB/s en 4K leessnelheid van 0,44 MB/s. De toegangssnelheid bedraagt 0,324 ms voor lezen en 0,349 ms voor schrijven.


De schijf werkt vrij stil, maar wordt wel behoorlijk warm bij intensief gebruik. Tijdens de random-testen steeg de temperatuur tot 41°C aan de bovenkant en 43°C aan de onderkant (bij een omgevingstemperatuur van 22,5°C).


Conclusie

De Seagate 4TB Backup Plus Fast Portable Drive (STDA4000100) presteert zeer goed voor het lezen en schrijven van sequentiële gegevens. De mogelijkheid om back-ups te maken van je iOS- of Android-apparaat, is handig en werkt goed. Als externe werkschijf voor database-toepassingen en dergelijke is ze echter minder geschikt, want de random-snelheid ligt heel wat lager. Sowieso mag je deze schijf nooit als primair opslagapparaat gebruiken, want als er iets misgaat met het raid-0 systeem ben je al je gegevens kwijt. Gebruik deze externe schijf uitsluitend als back-upapparaat!


Adviesprijs: 269,99 euro voor de door ons geteste 4 TB-uitvoering. Seagate geeft drie jaar garantie.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content