Vlot toegang tot persoonlijke data via cloud

De Western Digital My Book Live Duo Personal Cloud Storage is een NAS-oplossing met twee harde schijven die je ook kan benaderen met je smartphone of tablet door middel van de WD 2go App. Een test.

De Western Digital My Book Live Duo Personal Cloud Storage is een NAS-oplossing met twee harde schijven die je ook kan benaderen met je smartphone of tablet door middel van de WD 2go App. Een test.


Western Digital is vrij karig met technische specs. De doos vermeldt dat de My Book Live Duo beschikt over een 800 MHz CPU. Dat is vrij traag vergeleken met de 1,2 GHz processor in de eerder besproken Synology DS212j.


In de handleiding geeft Western Digital aan dat de twee schijven in het systeem zijn geconfigureerd als een “spanned” schijf. Spanned wordt meestal aangegeven met JBOD (Just a Bunch Of Disks) en wil zeggen dat beide schijven zijn samengevoegd tot één logisch volume.


RAID-1

De My Book Live Duo ondersteunt ook de RAID-1 modus die extra bescherming biedt tegen dataverlies. Beide schijven zijn dan een identieke kopie van elkaar. Nadeel is natuurlijk dat de beschikbare opslagcapaciteit halveert. Van de beschikbare 4 TB blijft dan nog 2 TB over. Als één schijf defect gaat, plaats je gewoon een nieuwe en de RAID-array wordt opnieuw opgebouwd. Maar RAID is geen vervanger voor een backup! Als de RAID-controller het immers begeeft, ben je in het slechtste geval nog al je data kwijt. Dus eigenlijk moet je om helemaal veilig te spelen nog een back-up maken op een aparte schijf.


De Western Digital My Book Live Duo is niet zomaar een NAS. De opdruk op de doos ‘Personal Cloud Storage’ geeft aan dat je met deze NAS eenvoudig je data kan benaderen via internet. Uiteraard kan je elke NAS die FTP ondersteunt beschikbaar maken via internet door gebruik te maken van port forwarding op je router. Maar Western Digital koos voor een gebruiksvriendelijkere manier van werken.


Mobiele toegang

Via het keuzemenu navigeren we naar ‘Settings’ en kiezen voor ‘Remote Access’. We selecteren ‘Add Access’ en kiezen een gebruiker uit de lijst. Daarna klikken we op de knop ‘Get Code’ en laten een activeringscode genereren. De codes zijn 48 uur geldig vanaf de aanvraagtijd en kunnen slechts één keer gebruikt worden. Vervolgens downloaden en installeren we de gratis WD 2go app via Google Play op onze Samsung Galaxy SII.


Eenmaal de app geïnstalleerd is, klikken we op ‘Connect Now’ en selecteren het juiste apparaat (My Book Live Duo). De app vraagt nu om de gegenereerde activeringscode in te voeren. We bevestigen met een druk op ‘Activate’. Vervolgens krijgen we toegang tot onze shares op de My Book Live Duo. Dit werkte tijdens onze test prima. Naast mobiele toegang heeft Western Digital ook een portaal voorzien waarlangs je toegang krijgt tot de data op je NAS. Om deze functie te gebruiken, moet je een account aanmaken.


Conclusie

De Western Digital My Book Live Duo is een extreem gebruiksvriendelijke NAS die goed presteert. De eerder besproken Synology DS212j deed het qua prestaties iets beter, maar Western Digital scoort op andere vlakken. Het is erg eenvoudig om je data op een veilige manier te benaderen vanaf Apple iOS- en Google Android-apparaten. Via het beveiligde portaal krijg je bovendien vlot toegang tot de My Book Live Duo via je browser. Dankzij een RAID-1 configuratie is je data bovendien beter beschermd tegen verlies, maar het vervangt geenszins een back-up. Wanneer je een (nieuwe) NAS wenst aan te schaffen is de My Book Live Duo een goede kandidaat.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content