Volledig onderhoud voor zieke Windows-computers

Er bestaat heel wat software voor het onderhouden en beveiligen van Windows-computers. Een van die programma’s is Iobit Advanced SystemCare en we hebben de laatste versie ervan getest.

Er bestaat heel wat software voor het onderhouden en beveiligen van Windows-computers. Een van die programma’s is Iobit Advanced SystemCare en we hebben de laatste versie ervan getest.


Windows wordt trager naarmate je er langer mee werkt. Dat heeft allerlei oorzaken: het register raakt vervuild, de harde schijf gefragmenteerd of gevuld met allerlei tijdelijke bestanden, mogelijk vertraagt malware je systeem. Om dat te verhelpen kan je Advanced SystemCare (ASC) van Iobit gebruiken.


ACS bevat verschillende functies: registry cleaner (programma om het Windows register uit te zuiveren en te versnellen), systeemversneller, probleemoplosser en veiligheidsscanner. Dit hulpprogramma heeft ook een ActiveBoost-functie, die in de achtergrond constant het cpu- en geheugen-gebruik optimaliseert.


Het programma is verkrijgbaar in een gratis Free versie en een betalende Pro versie. De gratis versie bevat in essentie alleen het register-onderdeel; voor de andere functies moet je de Pro versie hebben die echter slechts 20 dollar kost. ACS draait op alle versies van Windows vanaf Windows 2000 en op pc’s met bescheiden systeemvereisten (minimaal 300 MHz of sneller processor, 256 MB geheugen en 30 MB vrije hardeschijfruimte).


Diep onderhoud

Als je Iobit Advanced SystemCare installeert, gebeurt dit volledig in het Engels. Maar op het einde van de installatie verschijnt een nog altijd Engelstalig afrolmenu waarin je een andere taal kunt kiezen. Nederlands wordt gelukkig ook ondersteund. Het hoofdmenu van ACS is erg overzichtelijk. Je ziet direct de vier belangrijkste functies van het programma: snel onderhoud, diep onderhoud, gereedschapskist en turbo boost. Dit verschilt niet tussen de gratis en betalende versies, maar in de gratis versie werken de meeste onderdelen niet.


Er bestaan andere gratis programma’s om het Windows register te onderhouden. De betalende versie van ACS kan echter nog meer. Om te beginnen kun je alle onderhoudstaken automatiseren, zodat je er geen omkijken meer naar hebt. De functie “Diep onderhoud” kan het registry gedetailleerder scannen, maar ook defragmenteren. Hier kun je ook de harde schijf defragmenteren en repareren, Windows beschermen tegen bekende malware-aanvallen, en de computer optimaliseren voor specifieke taken.


Turbo boost en ActiveBoost

De functie “Turbo Boost” optimaliseert en versnelt je computer voor gewoon werk en voor het spelen van games. In de “Werk Mode” worden onnodige services en applicaties uitgeschakeld. In de “Game Mode” worden alle services uitgeschakeld die je niet nodig hebt om te gamen.


ActiveBoost verbetert de systeemprestaties automatisch in de achtergrond en blijft voortdurend in het geheugen. Het doet dit door het geheugen constant te optimaliseren en ongebruikte processen en programma’s uit het geheugen te gooien. Hoeveel dit onderdeel de prestaties verbetert, is moeilijk objectief vaststelbaar.


Er bestaan wel meer van dergelijke “geheugenverbeteraars” voor Windows, maar die maken je systeem vaak onstabiel. Bij ActiveBoost is dat niet het geval: we hebben dit onderdeel een maand lang dagelijks gebruikt op onze werk-pc en er geen enkel probleem mee gehad.


Conclusie

Veel van de functies die Iobit Advanced SystemCare biedt, kun je ook manueel of met andere gratis tools uitvoeren. Maar het voordeel van ACS is dat je ze hier allemaal bij elkaar vindt in een gebruiksvriendelijk kleedje. Vooral voor minder technisch aangelegde Windows-gebruikers is dat een voordeel. Voor de prijs (20 dollar) hoef je in elk geval niet te laten.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content