Wacom Pen Display ondersteunt multi-touch

De Wacom Cintiq 24HD touch is een combinatie van een 24-inch beeldscherm en tablet die ook multi-touch invoer ondersteunt. We hebben dit Pen Display getest.

Op het 61 cm grote Cintiq Pen Display kan je rechtstreeks werken met een pen zoals op een blad papier of schildercanvas. De pen werkt draadloos en heeft ook geen batterijen nodig. Ze maakt gebruik van elektromagnetische golven die het tablet uitzendt en ontvangt.


Het 24,1-inch beeldscherm zelf is met steunarmen aan een grote, schuin aflopende standaard bevestigd. Die standaard is zo ontworpen dat je het beeldscherm in verschillende standen kan gebruiken, van horizontaal tot zelfs over de rand van het bureau. De combinatie weegt 28,6 kilogram.


Kantelsysteem

Links en rechts van het beeldscherm zitten twee op grote vleugelmoeren lijkende aluminium kantelhendels. Door ze in te drukken kan je het scherm in de gewenste positie kantelen. Wil je het scherm dichter naar je toe brengen, dat moet je de steunarmen ontgrendelen door de ontgrendelknop midden op de standaard naar voren te trekken.


Het hele kantelsysteem werkt intuïtief en laat je toe de Cintiq 24HD touch in elke gewenste positie te plaatsen, ook helemaal horizontaal zoals bij een tekentafel. Wacom heeft er ook voor gezorgd dat zowel rechts- als linkshandigen het beeldscherm kunnen gebruiken door de verschillende ExpressKey bedieningsknoppen zowel rechts als links in de schermrand van het eigenlijke beeldscherm te plaatsen.


Multi-touch bediening

We gebruikten het Wacom Cintiq scherm onder Windows 7 en Windows 8. In het meest recente besturingssysteem met de typische tegels van Microsoft komt de touchbediening helemaal tot zijn recht. Als je al met een tablet werkt (ook al is dat met een ander OS dan Windows), zal de bediening weinig aanpassing vergen.


Maar ook voor wie een aanraakinterface nieuw is, zal snel de intuïtieve gebaren onder de knie hebben om in en uit te zoomen, te pannen of te roteren. Je scrollt met enkele bewegingen door lange webpagina’s of bladert heel eenvoudig door een reeks foto’s waarop je snel kan inzoomen of die je met een heel natuurlijke beweging van je vingers kan roteren. In Windows 8 gebruik je typische bewegingen zoals bijvoorbeeld met je vinger van de linkerzijde naar het midden van het scherm vegen om tussen twee open toepassingen te schakelen.


Penbesturing en -gebruik

De multi-touch-bediening is ook een meerwaarde in grafische programma’s. De pen dien je te calibreren vooraleer je ze gebruikt. Ook als je het scherm in een andere stand zet, is het raadzaam om de calibratie opnieuw uit te voeren. Dat kan eenvoudig door de sneltoets voor de instellingen in te drukken en dan in de peninstellingen te kiezen voor calibratie.


De pen is uiteraard bedoeld voor teken- en ander grafisch werk in verschillende toepassingen. Je kan in de instellingen trouwens functies van specifieke programma’s toewijzen aan zowel pen, touch als de ExpressKeys in de linker- en rechterschermrand van de Cintiq 24HD touch.


Door de multi-touchfunctionaliteit kan je het digitale blad papier waarop je tekent of schildert met eenvoudige bewegingen in elke richting draaien zoals je dat zou doen op je fysieke werkplek. Ook in- en uitzoomen om je te concentreren op een detail gaat heel intuïtief.


In 3D-omgevingen biedt multi-touch bediening een grote meerwaarde omdat je een object met de vingers van je ene hand kan ‘vastnemen’ om het in alle richtingen te draaien, terwijl je het met de pen in je andere hand kan bewerken. Omdat we niet thuis zijn in 3D-bewerkingssoftware hebben we dat niet echt uitgetest.


Conclusie

Het Wacom Cintiq 24HD touch interactief Pen Display is een echte gigant waarvoor je over flink wat ruimte moet beschikken om het op te stellen en waarvoor je ook flink in je buidel moet tasten (3.499 euro). Het ontwerp is doordacht zodat je het in verschillende standen kan gebruiken naargelang het werk dat je wil doen. Multi-touch maakt het schermoppervlak bovendien echt interactief en de bediening intuïtiever en natuurlijker.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content