Zakelijke smartphone met Symbian 3

Er komen nog altijd nieuwe Symbian-smartphones uit en dit pionierende mobiele besturingssysteem wordt ook nog altijd bijgewerkt. Zo draait de Nokia E7 die we hier bespreken versie 3 van Symbian OS.

Er komen nog altijd nieuwe Symbian-smartphones uit en dit pionierende mobiele besturingssysteem wordt ook nog altijd bijgewerkt. Zo draait de Nokia E7 die we hier bespreken versie 3 van Symbian OS.


De Nokia E7 heeft een aanraakscherm én een toetsenbordje dat onder het scherm uitschuift. De smartphone is zowel voor privé als professioneel gebruik bedoeld, maar gezien zijn prijskaartje van 599 euro zal toch vooral een zakelijk publiek zich aangesproken voelen door de E7.


Design

Aan het design zie je dat Nokia heel wat ervaring heeft met het bouwen van smartphones. De geanodiseerde aluminiumbehuizing van de E7 ziet er sterk, strak en compact uit. Alles voelt “juist” aan. Je schuift het scherm met twee vingers vlot naar omhoog zodat je bij het onderliggende minitoetsenbord kunt.


Met twee vingers typen is de boodschap, want de toetsjes zijn te klein om er met tien vingers op te typen. Het 4-inch AMOLED-scherm biedt een resolutie van 640 x 360 pixels en is in één woord prachtig. Het is bovendien ook redelijk goed leesbaar in fel buitenlicht.


UItrusting

Opvallend zijn onder andere de aanwezigheid van HDMI, Bluetooth 3.0, een FM-radio, 16 GB intern geheugen, A-GPS, WiFi, accelerometer, kompas en HSDPA Categorie 9 met een maximale snelheid tot 10,2 Mbps. Met USB On the Go (OTG) kun je een externe USB-schijf of geheugenstick op de E7 aansluiten. Dit is vooral bedoeld voor gebruikers die de E7 als draagbare videospeler willen gebruiken, of die er onderweg presentaties mee willen geven zonder een laptop of netbook mee te sleuren. Met de twee meegeleverde kabels en de E7 heb je een hele compacte presentatiemachine in je zak. De nodige software hiervoor staat standaard op het toestel.


De maximale afspeelresolutie voor video’s is overigens 720p. De ingebouwde 8-megapixel camera met dubbele led-flash kan trouwens ook video’s opnemen in 720p resolujtie. Verder zit er in de E7 een speciale OpenGL 2.0 grafische coprocessor die de weergave van 3D-graphics versnelt.


Zakelijk gebruik

De Nokia E7 mag dan allerlei multimediasnufjes hebben, het is toch op de eerste plaats een zakelijke smartphone voor wie veel onderweg is en dan in contact wil blijven met het kantoor. De e-mailclient werkt met verschillende protocollen: Yahoo Mail, Gmail, Windows Live Mail, Hotmail, POP, IMAP en natuurlijk ook Mail for Exchange. Via het widget-gebaseerde startscherm blijf je op de hoogte van de nieuwste mails, of van de nieuwste gebeurtenissen op sociale netwerken zoals Facebook of Twitter.


Kritiekpunten

Ons belangrijkste kritiekpunt op de E7 is de gebrekkige agenda van Symbian. Die is in feite voor een professionele gebruiker onbruikbaar omdat hij geen fatsoenlijk dagoverzicht biedt. Bij Android en iOS is dat veel beter geregeld. De agenda ’trekt op geen fluit en is totaal onaanvaardbaar’, aldus een vriend die jarenlang gebruiker is van Nokia smartphones en recent overstapte naar de E7.


Conclusie

De Nokia E7 is een knap toestel, vooral dan qua design en hardware. Symbian 3 brengt enkele hoognodige verbeteringen aan, zoals multitouch en meerdere hoofdschermen met widgets, maar het kan de vergelijking met iOS of Android nog altijd niet doorstaan. Maar goed, een doorwinterde Nokia-gebruiker zal daar niet om malen. Waar die wel om zal malen, is de slechte standaard agenda applicatie van Symbian 3. Die is eigenlijk voor professioneel gebruik totaal ongeschikt. Voor velen zal dit een deal breaker zijn. Dat is jammer, want de E7 heeft vele sterke punten, zoals een knap scherm, goede integratie met kantoore-mail en de mogelijkheid om onderweg Office-documenten te bewerken of presentaties te geven. Om van de handige gratis Ovi Maps nog niet te spreken. Hopelijk brengt Nokia snel een upgrade uit van de agenda-applicatie…


Bron: www.diskidee.be


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content