Zeven storagetechnologieën voor 2011

Volgens onderzoeksbureau Gartner is data storage de grootste uitdaging voor moderne bedrijven. Nieuwe opslagtechnologieën helpen bij het aangaan van die uitdaging.

Volgens onderzoeksbureau Gartner is data storage de grootste uitdaging voor moderne bedrijven. Nieuwe opslagtechnologieën helpen bij het aangaan van die uitdaging.

Volgens een recent rapport van Gartner wil de helft van alle grote bedrijven volgend jaar de capaciteit van zijn datacenter uitbreiden. Dertig procent is van plan een nieuw datacenter te bouwen. Volgende innovatieve datastoragetechnologieën komen daarbij in vizier.

Servervirtualisatie. Hardware en software worden volledig van elkaar losgekoppeld. Er is dus geen intrinsieke koppeling meer tussen de gevirtualiseerde software en de fysieke hardware. Dit heeft allerlei positieve gevolgen, niet in het minst voor wat betreft dataopslag. 67 procent van de door Gartner ondervraagde bedrijven wil in 2011 investeren in servervirtualisatie. Ook kleine en middelgrote bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen. Servervirtualisatie kan immers perfect gecombineerd worden met een goedkope NAS (Network Attached Storage). Daarna upgraden naar een duurdere en ingewikkeldere SAN (Storage Area Network) vormt geen probleem.

Cloudstorage en virtualized shared infrastructure. De combinatie van servervirtualisatie met dataopslag in de cloud, dat wil zeggen via het internet, is ook mogelijk. Dat is trouwens geen alles-of-nietsverhaal. Lokale en cloudopslag kunnen bij servervirtualisatie immers perfect tegelijkertijd worden ingezet. Uiteindelijk kan een complete gedeelde gevirtualiseerde infrastructuur worden uitgebouwd, waarbij de beschikbare opslag- en computercapaciteit van een bedrijf in al zijn vestigingen wordt geconsolideerd via het internet. Zeer grote bedrijven zoals Amazon.com, Google en Microsoft gebruiken vandaag al dergelijke ‘virtualized shared infrastructure’, maar die technologie zal over niet al te lange tijd ook binnen het bereik komen van minder grote bedrijven.

Consolidatie en rationalisatie. Binnen bedrijven worden identieke gegevens vaak meerdere keren opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan dezelfde documenten en e-mails die vaak door meerdere mensen op verschillende locaties worden gebruikt. Niet te verwonderen dus dat 56 procent van de door Gartner ondervraagde grote internationale bedrijven van plan is om het applicatie- en datagebruik te consolideren en te rationaliseren. Daar bestaat allerlei gespecialiseerde software en hardware voor. We geven hierna drie voorbeelden.

– Datadeduplicatie. Dubbele of redundate data wordt door het opslagsysteem automatisch uit de opslag verwijderd. Op die manier is minder effectieve opslagruimte nodig.

– Thin provisioning. Alleen de werkelijk benodigde opslag wordt door het systeem gereserveerd. Het opslagsysteem kan snel en zonder uitval worden uitgebreid indien dit nodig mocht blijken.

– Storage tiering. Data wordt automatisch in verschillende prestatielagen opgeslagen. Informatie die vaak wordt geraadpleegd, staat op een snellere opslaglaag. Minder vaak geraadpleegde gegevens verhuizen automatisch naar een tragere en goedkopere opslaglaag.

Blade servers. Een gemiddeld datacenter verbruikt veel energie. Volgens Gartner is de informatietechnologie verantwoordelijk voor ruim 2% van alle CO2-emissies wereldwijd. Dat is even belastend als de hele luchtvaartindustrie! Niet alleen de apparatuur verbruikt veel stroom. Ook de noodzaak om het datacenter voldoende te koelen is een energieslokop. Specifiek voor het datacenter kan het stroomverbruik en dus ook de noodzaak tot koeling verminderd worden door het consolideren van servers. 51 procent van de bedrijven die Gartner heeft ondervraagd, zegt in 2011 te willen investeren in blade servers. Een blade server is een modulaire server met een geoptimaliseerd hardwareontwerp dat zo weinig mogelijk fysieke ruimte en energie verbruikt. De blade server past in een bijbehorende blade enclosure of kast die zorgt voor de stroomtoevoer, de koeling, de verbindingen en het beheer. In één enclosure kunnen meerdere blade servers worden gestoken. Blade servers en blade enclosure vormen samen een blade systeem. De opslag kan in een dergelijk systeem volledig losgekoppeld worden van de server en ondergebracht worden in een storage area network of SAN. Een dergelijke SAN kan op zijn beurt bestaan uit een of meerdere blade storage servers.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content