Zwart-witfoto’s digitaal inkleuren

Eén van de paradepaardjes van softwarefabrikant Akvis is Akvis Coloriage waarmee je zwart-witfoto’s elektronisch kan inkleuren. Wij bekeken versie 7, die onlangs gelanceerd werd.

Eén van de paradepaardjes van softwarefabrikant Akvis is Akvis Coloriage waarmee je zwart-witfoto’s elektronisch kan inkleuren. Wij bekeken versie 7, die onlangs gelanceerd werd.

Vroeger gebeurde het wel eens dat zwart-witfoto’s manueel werden ingekleurd door de fotograaf. Het was een zeer minutieuze en tijdrovende bezigheid en bovendien niet altijd even waarheidsgetrouw. Een rood en een blauw truitje zien er op een zwart-witfoto immers even grijs uit. Maar het resultaat was mooi, dat wel. Dat procedé van het inkleuren van zwart-witfoto’s is nu precies wat Akvis Coloriage doet, maar dan op elektronische wijze. Wij probeerden het programma uit in de Windows versie, maar er bestaat ook een versie voor Mac.

Add-on Je kan Akvis Coloriage als een zelfstandig programma gebruiken of als een add-on voor, in ons geval, Paint Shop Pro XI. Veel verschil maakt dat overigens niet uit. Het werken met Akvis Coloriage is niet bepaald moeilijk. Als basis kan je zowat elke zwart-witfoto gebruiken, dat mag zelfs een vergeeld exemplaar zijn. In de test bleek het wel nuttig om eerst het contrast wat op te krikken. Denk er wel aan het kleurenpallet van de zwart-witfoto uit te breiden tot 8-bit RGB kleuren, want met grijswaarden alleen kun je uiteraard geen kleuren weergeven. Je kunt de foto ook ineens als een kleurenfoto inscannen.

Kleuren De bedoeling is om op elk onderdeel van de foto aan te duiden welke kleur dat moet worden. Hoe meer details op de foto, hoe meer werk je uiteraard gaat hebben. Het is evenwel niet nodig heel nauwkeurig te werk te gaan, het volstaat om met een streep aan te geven welke kleur een geheel heeft. Je moet dus zeker niet nauwkeurig de omtrek aanduiden, je moet alleen zien dat je ‘binnen de lijntjes’ blijft. Je moet overigens alleen de basiskleur aanduiden. Alle kleurvariaties als gevolg van het spel van licht en schaduw neemt Akvis Coloriage voor zijn rekening.

Conclusie Het programma werkt verbluffend goed en realistisch. Het door ons gebruikte voorbeeld van een man met een vest is natuurlijk een zeer eenvoudige compositie, maar we klaarden de klus in minder dan 5 minuten. Echt goedkoop is het programma niet – de Home standalone versie kost 75 euro -, maar we zijn er wel van overtuigd dat er een markt voor is.

René Paulus Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content