Gmail maakt slechte beurt

De verschillende crashes, pannes en storingen van de gratis webmaildienst Gmail afgelopen week, maken pijnlijk duidelijk wat de gevaren van Software-as-a-Service (SaaS) zijn.

De verschillende crashes, pannes en storingen van de gratis webmaildienst Gmail afgelopen week, maken pijnlijk duidelijk wat de gevaren van Software-as-a-Service (SaaS) zijn.

Met Google Apps – een suite van programma’s die volledig in een browservenster draaien – wil Google zijn steentje bijdragen aan Software-as-a-Service (SaaS) businessmodel dat in veel bedrijven sterk in opmars is. Het grote voordeel is namelijk dat alle aangeboden services volledig op de serverinfrastructuur van de aanbieder draaien en dat de ‘klant’ helemaal niet hoeft te voorzien in de nodige hard- en softwareinfrastructuur.

Het grote nadeel is natuurlijk dat je als klant, in geval van een panne zoals de afgelopen week, niet zelf kunt ingrijpen. Je bent met handen en voeten gebonden aan de SaaS-aanbieder. Misschien toch een risico dat net iets te groot is, voor sommige bedrijven? Verschillende Amerikaanse websites lieten de afgelopen dagen systeembeheerders aan het woord die hun beklag deden en die betreurden dat hun bedrijf overgestapt was naar Google Apps.

Op de officiële Gmail-blog heeft product manager Todd Jackson ondertussen een openlijke verontschuldiging geplaatst. Daarin slaat Google een grote ‘mea culpa’ en erkent het bedrijf ook dat het overstelpt werd onder de klachten van gebruikers. Het bedrijf belooft een onderzoek naar wat er precies mis liep en zal indien nodig de interne systemen en processen aanpassen. In één adem voegt Jackson er nog aan toe dat het bedrijf doorgaans niet over problemen communiceert via het blog, maar “dat het gezien de grote impact van deze panne voor een keertje een uitzondering wilde maken”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content