Facebook stopt met donatie-acties voor liefdadigheid in Europa

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Meta gaat binnen Europa stoppen met de mogelijkheid om via Facebook of Instagram geld in te zamelen voor een goed doel.

Sinds enkele jaren kan je op Facebook en Instagram goede doelen steunen door inzamelacties op te zetten, bijvoorbeeld voor je verjaardag, of organisaties kunnen zelf een actie opzetten om mensen via de platformen laten doneren. Mensen kunnen er voor een gelegenheid geld doneren dat Meta doorstort aan de organisatie. Dat stopt op 1 juli. Leden die de functie ooit gebruikten, kregen te horen dat het bedrijf stopt met de mogelijkheid.

Navraag bij Meta bevestigt de stopzetting binnen de Europese Economische Ruimte (EER, de EU+ Noorwegen, Liechtenstein en IJsland). Goede doelen moeten vanaf dan gebruikers naar hun eigen website doorverwijzen voor inzamelingsacties.

Alternatieve opties

Data News vroeg ook waarom de optie wordt stopgezet, maar daar gaf het bedrijf geen antwoord op. Mogelijk heeft dat te maken met regelgeving. Wel nuanceert het dat het momenteel onderzoekt hoe het meer kan doen rond donaties. Het test bijvoorbeeld een donatieknop die gebruikers rechtstreeks naar de website van het goed doel te sturen, of manieren om links naar zo’n acties aantrekkelijker te maken voor anderen.

Wie regelmatig geld geeft aan goede doelen via Facebook of Instagram kan dat doen tot 30 juni 2024. Organisaties die op die manier geld ontvangen, krijgen de melding dat hun e-money account bij Facebook wordt stopgezet. Uitbetalingen volgen ten laatste tegen 15 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content