Huawei onthult P9: smartphone met dubbele cameralens van Leica

De Huawei P9 komt in verschillende uitvoeringen. © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Huawei vernieuwt met de P9 en de P9 Plus het topgamma van smartphones. Blikvanger is de Leica-cameratechnologie met twee lenzen die smartphonefotografie naar een hoger ‘pro’-niveau moet tillen.

Huawei gaat met de Duitse camerabouwer Leica in zee om fotografie op smartphones meer professionele mogelijkheden te geven. De fabrikant doet dat door een dubbele cameralens in te bouwen in de P9 en het grotere broertje, de P9 Plus, en door er een aparte ‘image signalling processor’ in te stoppen. Het resultaat moet aanzienlijk betere foto’s opleveren, met name bij mindere lichtomstandigheden. Twee 12-megaxpixelsensors van Sony met 24x grotere pixels dan in de P8 – eentje met RGB-kleuren en één monochrome – zorgen voor meer diepte, scherpte en contrast in het beeld. Tijdens de presentatie beloofde ceo Richard Yu “90% meer licht dan in de Samsung Galaxy S7 en 270% meer dan de iPhone 6S.” Kwestie van meteen duidelijk te maken tegenover welke toestellen Huawei de P9 positioneert.

Hybrid focus – laser voor korte afstanden, ‘depth focus’ voor langere afstand – is een andere blikvanger. De laserfocus zagen we eerder al eens opduiken in de G3 van LG. De camera-app heeft trouwens een volledige manuele stand, zodat je parameters als de ISO-waarde, sluitersnelheid, focus-modus, belichting, metering of RAW zelf kan instellen. We staan alvast te popelen om na te gaan of de claim van beide partijen klopt dat “fotografie op een smartphone heruitgevonden is”.

Huawei plaatst P9 naast iPhone 6S

De in een aluminium unibody uitgevoerde P9 (Plus) heeft verder ook – niet echt onverwacht – een opvallend compacte vingerafdruksensor aan de achterkant – sneller en accurater dan de directe concurrentie klinkt het. De batterij zou het met een capaciteit van 3.000 mAh ruim een dag moeten uitzingen bij zwaar gebruik. Ook hier schuwt Huawei de vergelijking met de iPhone 6S niet, die lang niet zo’n krachtige batterij heeft.

Voor wie niet nog wat meer specs zoek: binnenin vinden we opnieuw een eigen Huawei-chipset (Kirin 955) met een octacoreprocessor. Vier cores werken aan 2,5 GHz, terwijl de overige vier afklokken op 1,8 Ghz. De versie die in ons land verkocht zal worden, is uitgerust met 32 GB opslag en 3 GB RAM. De P9 – overigens de eerste smartphone van Huawei met de snellere USB-C oplaadstandaard – kan vanaf 11 april besteld worden en ligt vanaf 20 april in de Belgische winkels voor 549 euro.

Plus- en Lite-versie op komst

Op grotere broer, de P9 Plus, is het nog wat langer wachten. Die zal vanaf juni beschikbaar zijn voor 699 euro. Die brengt niet alleen een groter scherm (5,5″), maar introduceert ook ‘Press Touch’: het equivalent van ‘Force Touch’ bij de eerder geïntroduceerde Mate S en de ‘3D Touch’ van Apple. 18 apps zouden al compatibel zijn met dit ‘two level pressure’ systeem. De batterij is met 3.400 mAh nog wat potiger, en er zitten ook stereo speakers in. Een andere extra gimmick is de infraroodsensor, zodat je met de smartphone ook je televisie of andere apparatuur kan bedienen: een functie die we eerder ook al bij Samsung zagen.

In ons land komt er binnenkort trouwens ook nog een P9 Lite aan – een goedkopere variant van de P9 – zo wist Dirk Pauwels van Huawei België ons na de presentatie in Londen nog te vertellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content