“Meest voordelige alternatieven voor Belgacom-inbelverbinding bij concurrentie”

Morgen draagt Belgacom z’n inbelverbinding ten grave, wegens de te beperkte interesse. Consumentenorganisatie Test-Aankoop berekende wat de meest voordelige alternatieven zijn. En die blijken niet bij Belgacom zelf te liggen…

Morgen draagt Belgacom z’n inbelverbinding ten grave, wegens de te beperkte interesse. Consumentenorganisatie Test-Aankoop berekende wat de meest voordelige alternatieven zijn. En die blijken niet bij Belgacom zelf te liggen…

Uit cijfers van ISPA, de vereniging van Belgische internetproviders, blijkt dat in het derde kwartaal van 2007 de residentiële “dial-up”-verbindingen nog slechts 7 procent van de markt vertegenwoordigden of 143.077 aansluitingen, zo meldt Test-Aankoop. Voor Belgacom was het de aanleiding om de inbelverbinding vaarwel te zeggen. Morgen is het zover.

Test-Aankoop ging op zoek naar de meest voordelige alternatieven. Die blijken te vinden te zijn bij concurrenten als EDPnet en Euphony. Intussen behouden ook andere operatoren wel hun inbelverbinding, vaak tegen een tarief dat goedkoper is dan het oude Belgacomtarief.

Belgacom stelt z’n inbelklanten twee (breedband)formules voor als alternatief: ADSL Budget en ADSL Time. Vergeleken met de klassieke inbelverbinding, zo zegt Test-Aankoop, is Belgacom ADSL Time, waarbij je ook de tijd die je surft betaalt, 3 keer duurder dan de goedkoopste inbelverbinding voor anderhalf uur surfen en zelfs 10 keer duurder dan de goedkoopste inbelverbinding voor zes uur surfen, weet de consumentenorganisatie.

Test-Aankoop geeft wel toe dat ADSL Time wel degelijk een breedbandverbinding is en dus een hogere surfsnelheid biedt dan de klassieke inbelverbinding. “Maar dat neemt niet weg dat de inbelverbinding kan volstaan voor consumenten die weinig surfen en geen zware bestanden downloaden”, klinkt het.

Test-Aankoop gaat ook dieper in op de kwaliteit van internetproviders. Breedbandverbindingen van kabeloperatoren scoren beter dan die van adsl-providers. Tele 2 scoort zelfs ronduit slecht.

Belgacom maakt volgens Test-Aankoop geen gegevens bekend over de kwaliteit van haar ADSL-netwerk. “De verbindingssnelheid varieert sterk naargelang de afstand tussen de computer van de consument en de dichtstbijzijnde telefooncentrale”, weet Test-Aankoop. “Wat internet via de kabel betreft is de verbindingssnelheid dan weer sterk afhankelijk van het aantal gebruikers dat tegelijk wil surfen.”

Test-Aankoop pleit intussen voor het opnemen van breedband in de lijst van universele dienstverplichtingen. Het garanderen aan alle consumenten van een breedbandinternettoegang tegen een betaalbare prijs en een goede kwaliteit zal volgens de organisatie zeker bijdragen tot het dichten van de digitale kloof.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content