Innovatiecentrum Sirris investeert miljoenen extra in GenAI en testomgevingen

Managing director Herman Derache. © Sirris
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Sirris, het innovatiecentrum voor de techindustrie in België, pompt dit jaar 5,5 miljoen euro extra in kennis en infrastructuur, bovenop haar jaarlijkse investeringen. Vier miljoen euro gaat naar de bouw van drie industriële demonstratie- en testomgevingen in de labo’s van Kortrijk, Genk en Charleroi. De rest van het bedrag is bedoeld voor onderzoek naar en ontwikkeling van generatieve AI.

Met de extra investeringen wil Sirris de Belgische industrie nog beter bijstaan op het vlak van energietransitie, digitalisering en GenAI. Zo’n vier miljoen komt ten goede aan nieuwe testomgevingen. Vanaf december zullen kmo’s uit de Belgische maakindustrie daar zelf kunnen experimenteren met de modernste maaktechnologieën.

‘Kmo’s hebben zelf onvoldoende tijd en middelen om de steeds snellere technologische evoluties op te volgen en in te schatten welke innovaties ze best uitvoeren. Daarin maakt Sirris het verschil’, vertelt managing director Herman Derache. ‘Dankzij de verzamelde knowhow en industriële testomgevingen hoeft een innovatietraject geen maanden te duren of onnodig veel geld te kosten. Soms volstaan vijf dagen om tot een baanbrekende innovatie te komen en zo werk te verschaffen aan honderden mensen.’

Extra focus op AI

‘Dit jaar leggen we bovendien een extra focus op artificiële intelligentie, dat in een rotvaart vele versnellingen hoger schakelt’, zegt Jeroen Deleu, Director Strategy & Corporate development van Sirris. ‘Al sinds 2013 volgen we het industrieel potentieel ervan en investeerden we, meestal samen met andere bedrijven, al zo’n 14 miljoen euro in AI. Daar komt dit jaar nog eens anderhalf miljoen euro extra bij’.

Herman Derache: ‘De bijkomende investeringen maken het mede mogelijk om onze ambities te realiseren. We willen tegen eind 2025 jaarlijks zo’n 1.350 innovatietrajecten realiseren – een toename van tien procent – en 300.000 contactmomenten organiseren met bedrijven in de sector.’ Om dat te kunnen realiseren, breidt Sirris haar team van experts het komende jaar verder uit met twintig krachten, waarmee het totaal op 190 komt.

75ste verjaardag

Sirris blaast dit jaar 75 kaarsjes uit. Sinds haar oprichting door Agoria in april 1949 stond het technologiecentrum mee aan de wieg van tal van technologische innovaties. Denk aan de ondersteuning van Sonaca bij de numerieke besturing van de machines die de eerste onderdelen maakten voor Airbus in de jaren ’70 en de ondersteuning van Arcomet bij de ontwikkeling van de eerste zelfmonterende kranen in de jaren ’90.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content