Nieuws Nieuws ICT houdt productie Group Depre op peil tijdens de lockdown Group Depre uit Beernem produceert dierenvoeding voor zowel nuts-, sport- als gezelschapsdieren. De vraag vanuit onder meer de landbouwsector en diervoederketens viel tijdens de lockdown light allerminst terug. Met behulp van de ICT-afdeling hield de onderneming haar productiecapaciteit op peil.
Nieuws Nieuws Spraaktechnologie: drie cases die er een goed woordje over doen 'Spraaktechnologie kan sciencefiction-beloften eindelijk waarmaken', kopte De Standaard exact twintig jaar geleden. Hoewel de doorbraak langer op zich liet wachten, zijn voice-applicaties vandaag helemaal ingebed in uiteenlopende sectoren. We belichten enkele gebruikersverhalen uit de marketingwereld, het verzekeringswezen en de zorgsector.
Magazine Magazine Worden biochips realiteit? Chips zijn helemaal ingeburgerd, maar wat wanneer we die in ons lichaam implanteren? Het toekomstbeeld uit The Matrix blijkt helemaal niet meer veraf. Waar schuilen de voordelen en valkuilen?
Magazine Magazine Koppelen we ons brein straks aan de computer? Een technologie die hersensignalen meet en interpreteert, waardoor we met onze gedachten processen of toestellen aansturen. Dat is minder futuristisch dan het lijkt. Koppelen we ons brein binnenkort allemaal aan een computer? En hoe kan dat de maatschappij vooruithelpen?
Magazine Magazine Wat wordt de impact van quantumcomputing? De vandaag beschikbare computerkracht - hoe groot ook - loopt vroeg of laat tegen zijn limieten aan. Biedt de kwantumcomputer het gepaste antwoord?
Magazine Magazine Is de tijd van het wereldwijde web voorbij en evolueren we richting regionale varianten? Het wereldwijde web blies dit voorjaar dertig kaarsjes uit. Wat begon als een 'vaag maar opwindend idee', heeft ondertussen onze maatschappij veranderd. Maar is er na drie decennia nog sprake van één wereldwijd web?
Magazine Magazine Heeft Europa de digitale trein voorgoed gemist? De technologie-investeringen in Europa bevinden zich op een historisch hoogtepunt. Maar volstaat dat om voldoende weerwerk te bieden aan de innovatiegolf uit onder meer de VS, China en Japan?
Magazine Magazine Valt het verdienmodel van Google of Facebook te combineren met privacy? Het advertentiemodel van spelers als Google of Facebook ligt regelmatig onder vuur. Vooral het gebruik - of was het misbruik - van persoonlijke gegevens vormt een heikel punt. Vallen privacy en sociale netwerken met elkaar te rijmen?
Magazine Magazine Maakt de cloud onze lokale datacenters overbodig? IaaS, PaaS, SaaS: de cloud kent vele gezichten. Leveranciers pleiten met argumenten als wendbaarheid, functionaliteit en productiviteit voor een allesomvattende migratie. Is de zwanenzang van het lokale datacenter ingezet of ziet de toekomst er eerder hybride uit?
Magazine Magazine Raakt een digitale transformatie ooit afgerond? Het buzzword van de voorbije jaren is zonder twijfel 'digitale transformatie'. Directie en stakeholders eisen dat hun onderneming op de trein springt, bij voorkeur - als het even kan - in de rol van machinist. Waar bevindt zich het eindstation of dendert de digitale transformatie onverminderd voort?
Nieuws Nieuws Hoe het Internet of Things Nederland droog houdt Ongeveer 35 procent van Nederland ligt onder zeeniveau. Toch overstroomt het land niet, zelfs niet bij springtij. Dat hebben onze noorderburen te danken aan uitgekiend watermanagement. Overheidsinstantie Rijkswaterstaat omarmt daartoe almaar nadrukkelijker de mogelijkheden van het Internet of Things.
Magazine Magazine Zit er nog wel innovatie in IT-infrastructuur? De IT-netwerkinfrastructuur heeft een grote impact op de bedrijfsprocessen. Ze zorgt idealiter voor een veilige, betrouwbare en snelle uitwisseling van data en informatie. Toch lijkt netwerkinnovatie niet altijd prioritair voor de CIO. Een gemiste kans?
Magazine Magazine Kunnen we het volledige potentieel van 5G nu al inschatten? 5G of de vijfde generatie mobiele telecommunicatie belooft ons een veel snellere data-overdracht, kortere reactietijden en meer connectiviteit. Maar is daarmee alles gezegd? Kunnen we het het potentieel van 5G nu al inschatten?
Magazine Magazine Zal blockchain de hele economie op zijn kop zetten? Er zijn weinig technologieën waar bedrijven, organisaties en overheden - al dan niet achter de schermen - meer onderzoek naar voeren dan blockchain. Voor iedereen die het beschouwt als 'the next big thing', zien evenveel anderen het als 'the next big hype'.
Magazine Magazine Heeft het mainframe nog een toekomst? Er was eens ... een tijdperk waarin weinigen nog een cent gaven om de levensvatbaarheid van het mainframe. De dinosaurus zou de eeuwwisseling met de grootste moeite overleven. Vandaag blijkt het computersysteem met de superieure rekenkracht in heel wat organisaties nog altijd relevant. Maar blijft dat ook zo?
Magazine Magazine Wordt de bitcoin een volwaardig betaalmiddel? De bitcoin haalt vandaag vooral de krantenkoppen omwille van de wispelturige wisselkoers. Schiet de cryptomunt zijn initiële doel voorbij of maakt ze de belofte als gedecentraliseerd betaalmiddel alsnog waar?
Magazine Magazine Zal Mixed reality ooit mainstream worden? Naast virtual reality (VR) en augmented reality (AR) is mixed reality (MR) het vooralsnog minder bekende derde broertje. MR is een verzamelterm voor toepassingen die onder beide categorieën kunnen vallen. AR-toestellen geven daarbij een veel groter gevoel van immersie dan bij pakweg een smartphone het geval is. Gadgets voor techneuten of een nieuwe (r)evolutie op het vlak van beeldvorming?
Nieuws Nieuws Security in de cloud blijft gedeelde verantwoordelijkheid Bedrijven die de stap naar de cloud zetten, zijn zich lang niet altijd bewust van hun verantwoordelijkheden op het vlak van security. Meer nog, vaak kiezen ze voor de cloud in de hoop van hun beveiligingsproblemen af te raken. Alleen is dat niet bepaald een goed idee.
Magazine Magazine Artificiële intelligentie optimaliseert de prestaties en levensduur van windturbines De meeste eigenaars van windturbines weten niet altijd in welke toestand hun installaties zich bevinden. De Naamse start-up P4A creëerde daarom samen met IBM een op cloud en AI gebaseerde virtuele assistent die realtime informatie aanreikt over de prestaties en mogelijke defecten van de windturbines. De data uit de applicatie laten bovendien gericht onderhoud toe en kan leiden tot geoptimaliseerde prestaties.
Magazine Magazine Politie voorspelt misdaad met machine learning Misdaad voorspellen en voorkomen met behulp van machine learning? Het lijkt fictie, maar wordt vandaag al in verschillende Amerikaanse politiezones geïmplementeerd. Ook de Belgische federale politie ziet brood in predictive policing. Hoe nauwkeurig kunnen algoritmen toekomstige misdrijven voorspellen?
Magazine Magazine Waarom zelf doen wat Google beter kan? Google zet hard in op innovatie in de cloud. Op de Google Cloud Summit in Amsterdam stelde het bedrijf zijn nieuwste toepassingen voor, doorspekt met gebruikersverhalen uit uiteenlopende sectoren. Zo vernamen we onder meer waarom Bol.com zich noodgedwongen heeft overgegeven aan de cloud engineers van Google.