12.000 banen weg bij Intel

© REUTERS

De krimpende pc-markt treft de grootste pc-chipmaker in het hart. Intel moet een stevig deel van zijn werknemers ontslaan om zich beter te kunnen focussen op andere domeinen.

De twaalfduizend verdwijnende jobs komen neer op zo’n elf procent van het personeelsbestand. In totaal werken er vandaag 107.000 mensen. Intel wil zo dit jaar nog 750 miljoen dollar besparen. Tegen midden 2017 moet dat 1,4 miljard dollar per jaar zijn. De ontslagen zelf kosten het bedrijf eenmalig 1,2 miljard dollar.

Het gerucht dat Intel drastische stappen ging zetten hing al enkele dagen in de lucht maar ook daarvoor zat het er aan te komen. Vorige week nog meldde Gartner dat de pc-markt opnieuw met zo’n tien procent krimpt. Dat wil zeggen dat Intel als dominante speler op die markt minder chips verkoopt. Tegelijk kon het bedrijf de afgelopen jaren niet even dominant worden op de tablet-en smartphonemarkt.

De ontslagen moeten er voor zorgen dat Intel sneller kan schakelen van pc’s naar andere domeinen zoals cloud (datacenters) en slimme toestellen (IoT). Het bedrijf wil in de komende 60 dagen het merendeel van de mensen die moeten vertrekken inlichten. Of er ook in België ontslagen vallen is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content