Sam Altman keert terug als CEO OpenAI
Na een saga waar Netflix vermoedelijk ooit een documentaire over zal maken keert Sam Altman terug als CEO van OpenAI. Er komt ook een nieuwe, voorlopige, raad van bestuur met maar één oud-lid en een ex-minister.
Woensdagochtend Belgische tijd maakte OpenAI zelf bekend op X dat er een principeakkoord is om Altman te herbenoemen als CEO. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de opschudding die sinds vrijdag aan de gang was.
Vrijdagavond werd Altman onverwachts ontslagen. Ook voorzitter Greg Brockman werd uit zijn functie gezet. Daarop trokken de twee naar hoofdinvesteerder Microsoft, maar dreigde vrijwel heel het personeelsbestand hen te volgen. Al snel werd duidelijk dat de raad van bestuur de gevolgen verkeerd had ingeschat.
Nieuwe raad van bestuur
De terugkeer van Altman is niet het enige wat verandert. OpenAI krijgt een ‘initiële’ raad van bestuur bestaande uit drie mensen: Larry Summers, Bret Taylor (voorzitter) en Adam D’Angelo.
Bret Taylor is misschien de minst opmerkelijke naam hier. De tech-veteraan werkte eerder voor Google, was CEO van Friendfeed, werd na de overname door Facebook daar CTO, richtte nadien Quip op dat werd overgenomen door Salesforce waar hij vervolgens opklom tot co-CEO tot begin dit jaar. Tussendoor was hij ook bestuurslid bij Twitter, toen dat nog een stabiel bedrijf was.
Adam D’Angelo, CEO van Quora, is de enige oude bekende in de raad van bestuur. Maar zijn aanblijven is opmerkelijk omdat hij een van de leden was die Altman mee aan de deur zette, en tot gisteren werd genoemd als een van de drie bestuursleden die zich moesten bedenken om Altman weer aan te nemen. Het lijkt er op dat dit nu is gebeurd.
Larry Summers is bij het grote publiek bekend als voormalig minister van Financiën onder Clinton tussen 1999 en 2001. Onder de regering Obama was hij hoofd van de National Economic Council. Hij komt niet uit de technologiewereld, maar mogelijk wil OpenAI met zijn aanstelling er net voor zorgen dat het bedrijf iemand in huis heeft met politieke connecties op een moment dat er heel wat AI-regulering zit aan te komen.
Sommigen blijven, anderen gaan
De nieuwe raad van bestuur gaat dus verder zonder Ilya Sutskever, die ook medeoprichter en chief scientist is bij OpenAI. Hij was voorstander om Altman te ontslaan, maar kwam dit weekend publiekelijk terug op zijn beslissing. Het lijkt er voorlopig wel op dat hij bij het bedrijf blijft.
Wel lijkt het einde verhaal voor Tasha McCauley and Helen Toner, de twee raadsleden die samen met D’Angelo en Sutskever het ontslag in gang hadden gezet. Pittig detail: volgens de New York Times zou Altman zelf geprobeerd hebben om Toner uit de raad van bestuur te zetten nadat ze meewerkte aan een wetenschappelijke paper dat kritisch was voor hoe openAI met veiligheid omgaat.
Greg Brockman, ex-voorzitter en medeoprichter van OpenAI, keert niet terug als voorzitter. Maar hij liet op X al weten dat hij terugkeert naar OpenAI. Hij blijft dus een prominente rol spelen in het bedrijf maar op dit moment niet in de raad van bestuur.
Hersteld, maar niet zonder kleerscheuren
Met de terugkeer en nieuwe raad van bestuur lijkt de rust bij OpenAI weer teruggekeerd. Maar ongeschonden komt het bedrijf er niet uit. Werknemers hebben meermaals klanten moeten geruststellen dat de diensten bleven werken.
Ongetwijfeld hebben concurrenten van OpenAI ook geprobeerd om klanten weg te halen. Of er ook werknemers definitief zijn vertrokken is momenteel onduidelijk. Ondanks dat OpenAI zich meermaals als een verenigd bedrijf toonde, blijft het wel een situatie die zich beter niet herhaalt.
Ook Microsoft-topman Satya Nadella zegt blij te zijn met de nieuwe raad van bestuur en dat de stabiliteit is teruggekeerd. Nadella, wiens bedrijf 49 procent van OpenAI bezit, maar niet in de raad van bestuur zetelt, had Altman en Brockman een nieuwe AI-afdeling beloofd na hun ontslag. Dat gaat nu niet door, al had Nadella steeds aangegeven dat een terugkeer van Altman naar OpenAI zeker niet was uitgesloten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier