CIO of the Year 2013: “De CIO blijft de bewaker van de tempel”

Alle info over CIO of the Year 2017 vindt u op www.datanews.be/cio. © DN
Melanie De Vrieze Freelance

Naar aanleiding van de tiende editie van CIO of the Year blikt Data News terug op de voorbije winnaars. Wat betekende de award voor hun loopbaan en hoe zagen ze de functie van CIO de voorbije jaren veranderen? Deze week is het de beurt aan Cécile Gonfroid, CIO van RTBF en winnaar in 2013.

Toen Cécile Gonfroid in 2009 CIO van de RTBF werd, kreeg ze de taak om IT-technologieën en broadcast te convergeren. Vier jaar later kreeg ze de award CIO of the Year 2013. “Ik was heel fier om de award te ontvangen”, zegt Cécile Gonfroid. “Het was echt een erkenning voor de digitale transformatie van de RTBF, zowel intern als extern. Tegelijk was de award een erkenning voor mijn team, een bevestiging en een beloning voor het werk dat ze de voorbije vier jaar geleverd hadden.”

De CIO moet een visionair zijn die focust op de bedrijfsomgeving.

Zichzelf aanhoudend in twijfel trekken, dat is volgens Cécile Gonfroid de taak van de CIO. “Technologie verandert de wereld en de bedrijfsomgeving voortdurend. Wanneer je als bedrijf de vaardigheden, de visie en de strategie niet hebt om een antwoord te bieden aan deze evoluties, dan moet de organisatie deze verwerven. Nieuwe technologieën zijn daarom een dagelijks leerproces. De CIO moet een visionair zijn die focust op de bedrijfsomgeving.”

Cécile Gonfroid, CIO of the Year 2013.
Cécile Gonfroid, CIO of the Year 2013.© DN

Meer samenwerken

Vandaag heeft de CIO steeds meer domeinen te beheren. Het is niet zeker of de CIO van morgen al die verantwoordelijkheden nog op zich kan nemen, meent Cécile Gonfroid. “De CIO zal nog meer moeten samenwerken met andere directies, zeker wanneer het over big data gaat, het beheer van die gegevens, artificiële intelligentie of de veiligheid binnen het bedrijf. Hij kan niet meer alleen handelen. De CIO moet mee-evolueren met de verschillende afdelingen van het bedrijf, zijn competenties ontwikkelen in de richtingen die de organisatie uitgaat en tegelijk innoveren. De gegevens zijn aanwezig op alle niveaus, of ze nu bij de HR-manager, de CFO of een andere afdeling zitten. En zelfs wanneer de analyse van de gegevens niet altijd bij IT zitten, is de CIO onvermijdelijk nodig om de technologische integratie te verzekeren.”

Onder druk

Het is voor Cécile Gonfroid evident dat de functie van CIO onder druk staat. “IT is overal aanwezig. Het internet, de cloud en ontwikkeling zijn gepopulariseerd, iedereen kan nu gegevens of montages opslaan in de cloud. En toch blijft de CIO de bewaker van de tempel.”

Of de data nu bij de HR-manager, de CFO of een andere afdeling zitten, en zelfs wanneer de analyse niet bij IT gebeurt, dan nog is de CIO onvermijdelijk nodig om de technologische integratie te verzekeren.

Cécile Gonfroid ondersteunt het Gartner-model Bimodal, waarbij IT op verschillende snelheden opereert en voorgesteld wordt aan de hand van een samoerai en een ninja. “De twee zijn nodig in een bedrijf omdat het belangrijk is om heel agile en efficiënt te zijn zoals een ninja maar tegelijk gedisciplineerd zoals een samoerai om niet alle deuren naar de buitenwereld te openen en zo het bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen. In het bedrijf van morgen moet de CIO zich in het midden bevinden tussen de samoerai en de ninja.”

CIO of the Year 2017: Registreer nu en wees er bij op 25 oktober!

Op 25/10 verkiest Data News voor de tiende keer een CIO of the Year. Daarnaast bekronen we voor de 25ste maal innovatieve ict-projecten. Het is nog niet te laat om deel te nemen aan de contest en een project in te dienen. Alle informatie vindt u op www.datanews.be/cio. Via die website kan u ook registreren om er op 25 oktober bij te zijn en mee de CIO of the Year 2017 te verkiezen.

Partner Content