CIO of the Year 2014: “De CIO moet anticiperen op toekomstige noden”

Alle info over CIO of the Year 2017 vindt u op www.datanews.be/cio. © DN
Melanie De Vrieze Freelance

Naar aanleiding van de 10de editie van CIO of the Year blikt Data News terug op de voorbije winnaars. Wat betekende de award voor hun loopbaan, hoe zagen ze de functie van CIO de voorbije jaren veranderen en wat brengt de toekomst? Deze week is het de beurt aan Veerle Lozie, VP Operations and IT van Melexis en winnaar in 2014.

Veerle Lozie ging aan de slag bij Melexis in 1997. In 2008 werd ze Global IT manager van het bedrijf. “De CIO of the Year Award die ik in 2014 kreeg, was in de eerste plaats een ongelofelijk erkenning voor mijn team”, zegt Veerle Lozie. “Zij zijn het die er elke dag opnieuw voor zorgen dat we de nodige ondersteuning kunnen bieden aan ons groeiende bedrijf. Zij maken het verschil of we als departement vooruitgaan of achteruitbollen.” Voor haar persoonlijk was 2014 een jaar vol verrijkende ontmoetingen die haar zicht op de IT-wereld verbreedden. “Veel van de mensen die ik naar aanleiding van de award ontmoet heb, zijn vandaag nog altijd sterke klankborden die vermijden dat ik te veel naar binnen kijk of het warm water opnieuw probeer uit te vinden.”

Veerle Lozie, CIO of the Year 2014.
Veerle Lozie, CIO of the Year 2014.© Thomas De Boever

Ruimte voor experiment

De functie van de CIO is doorheen de jaren veranderd. “De IT-rol is rijker geworden omwille van het bi-modale”, legt Veerle Lozie uit. “Aan de ene kant moeten alle systemen robuust, schaalbaar en performant zijn en blijven, terwijl er aan de andere kant ook ruimte moet zijn voor experimenten om te kunnen meedenken met de business teams. Melexis is een echt ingenieursbedrijf waar innovatie in de genen zit. We willen dan ook geen IT-systemen introduceren die deze creativiteit volledig beknotten.”

Anticiperen

In de toekomst moet de CIO – en bij uitbreiding het hele IT-team – meer dan ooit meedenken met de businessteams om te anticiperen op toekomstige noden. “Als we vandaag wachten om te investeren in kennis en technologie tot de vraag uit de organisatie komt, zijn we veel te laat.”

Het is juist een versterking dat meerdere mensen ‘IT savvy’ worden in de organisatie.

“Ik blijf het fantastisch vinden om in zo’n snel evoluerende wereld mee te draaien. Er zijn weinig departementen waarbinnen de medewerkers zo goed bij de les moeten blijven als in IT, maar het geeft tegelijk veel energie om voortdurend zo snel te kunnen bijleren.”

Net zoals bij de andere CIO’s merkt Veerle Lozie dat meer en meer medewerkers in het bedrijf kaas gegeten hebben van IT. Maar dat vindt ze een goede evolutie. “Het is juist een versterking dat meerdere mensen ‘IT savvy’ worden in de organisatie en dat de digital natives stilaan hun weg vinden. Ik maak er een punt van om veel met jonge mensen te spreken om te horen hoe zij naar de wereld kijken, want ik begin stilaan te oud te worden om nog een goeie representatie te zijn van de “gemiddelde werknemer” bij Melexis. Verder hebben we bij Melexis altijd al veel ingenieurs gehad met grote IT-affiniteit.” Veerle Lozie ziet de rol van de CIO veel eerder collaborerend dan controlerend. “Ik geloof niet in controle maar wel in continuïteit, schaalbaarheid en veilige systemen. En dat betekent dat iemand erover moet waken dat creativiteit niet leidt tot willekeur en chaos .”

CIO of the Year 2017: Registreer nu en wees er bij op 25 oktober!

Op 25/10 verkiest Data News voor de tiende keer een CIO of the Year. Daarnaast bekronen we voor de 25ste maal innovatieve ict-projecten. Alle informatie vindt u op www.datanews.be/cio. Via die website kan u ook registreren om er op 25 oktober bij te zijn en mee de CIO of the Year 2017 te verkiezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content