CIO of the Year 2016: “Nood aan specialisatie”

Alle info over CIO of the Year 2017 vindt u op www.datanews.be/cio. © DN
Melanie De Vrieze Freelance

Naar aanleiding van de tiende editie van CIO of the Year blikt Data News terug op de voorbije winnaars. Wat betekende de award voor hun loopbaan en hoe zagen ze de functie van CIO de voorbije jaren veranderen? Deze week is het de beurt aan Herman De Prins, CIO van UCB en winnaar in 2016.

Toen Herman De Prins 8 jaar geleden bij UCB startte als CIO vond hij er een goede, maar traditionele IT-organisatie die worstelde met haar geloofwaardigheid. Vandaag merkt hij met trots dat UCB intern en extern aanziet wordt als een innovatieve IT-organisatie die de digitale transformatie van haar bedrijfsomgeving leidt en begeleidt.

Herman De Prins, CIO of the Year 2016.
Herman De Prins, CIO of the Year 2016.© DN

De award voor CIO of the Year in 2016 gaf Herman De Prins voldoening omdat hij erkenning kreeg van collega’s buiten UCB. “Wat me het meeste plezier deed, was dat mijn team – terecht trouwens – de award beschouwde als een erkenning voor al het werk dat het IT-team bij UCB gedaan had.”

Creëren van waarde

De voorbije jaren zag Herman De Prins een verschuiving in de functie van CIO. “Vroeger lag de focus op het optimaliseren van bedrijfsprocessen, veelal ondersteund door een ERP-systeem. Vandaag staat technologie centraal in elke discussie, vergadering en opportuniteit. Hierbij gaat het vooral over het creëren van waarde, in ons geval waarde voor patiënten door innovatief gebruik van technologie.” Volgens Herman De Prins heeft niemand een monopolie op die technologie, ook IT en de CIO niet. “Het is wel de rol van de CIO om zowel sturend als ondersteunend te werken in wat men noemt de digitale transformatie van organisaties. Dit houdt onder meer in het naar de markt brengen van nieuwe waarde genererende oplossingen op een manier die voor de consumenten, zoals patiënten, effectief en betrouwbaar zijn.”

Meer specialisatie

Met de groeiende complexiteit van technologie, bijvoorbeeld artificiële intelligentie, is er nood aan specialisatie. De CIO moet de juiste omstandigheden creëren, meent Herman De Prins. “Nieuwe oplossingen vragen een combinatie van technologieën en een juiste inpassing in een eco-systeem, bijvoorbeeld gezondheidszorg. Dat vraagt samenwerking tussen interne en externe partijen. De CIO moet ervoor zorgen dat in het IT-team de relevante expertise aanwezig is en blijft. Dat vraagt continue ontwikkeling zoals we met ons ‘ReEngineer IT’ programma trachten te doen.”

Ik geloof niet in aparte Digital Officers of Innovation Officers. Digital is een methode van een bedrijfsstrategie, geen strategie op zich.

Herman De Prins vindt het moeilijk om de rol van de CIO in de verre toekomst te voorspellen maar volgens hem vragen alle evoluties meer leiderschap rond informatie en technologie. Dat de CIO onder druk staat is niet nieuw. “Bij elke introductie van nieuwe technologie zijn velen geroepen om de bijhorende veranderingen op zich te nemen en komt de IT-organisatie onder druk te staan”, legt Herman De Prins uit. “Vanaf het ogenblik dat er een zekere maturiteit optreedt en schaal en betrouwbaarheid nodig zijn, komt men terug bij de IT-organisatie, niet zelden om het boeltje ‘op te kuisen’. Toegegeven, misschien reageren IT-teams te langzaam op nieuwe technologie maar het is de rol van de CIO om te anticiperen en de hele organisatie mee te nemen in die oefening. Ik geloof niet in aparte Digital Officers of Innovation Officers. Digital is een methode van een bedrijfsstrategie, geen strategie op zich. De CIO is het best geplaatst om een organisatie te helpen met de opportuniteiten die Digital met zich meebrengt.”

CIO of the Year 2017: Laatste kans om er bij te zijn?

Wier volgt Herman De Prins op? Nu woensdag 25 oktober bepaalt u mee wie het wordt: Dirk Altgassen, Sam Lloyd of Björn Van Reet. Nog niet geregistreerd? Het is nog niet te laat om er bij te zijn, maar u gaat er wel snel bij moeten zijn nu. Alle informatie vindt u op www.datanews.be/cio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content