‘Opleiding is ook je eigen verantwoordelijkheid’

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Kristof Van der Stadt vraagt zich af of het écht uitsluitend aan de werkgever toe komt om het IT-team continu bij te scholen. “Er is een nooit gezien aanbod aan opleidingen, vakliteratuur, online cursussen, seminars en webinars. Is het niet aan de IT’er zelf om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen carrière en zichzelf te trakteren op de nodige bijscholing of omvorming?”

‘Nee, een toekomst als informaticus is niet voor jou weggelegd’: dat is wat ik als 17-jarig mannetje te horen kreeg toen ik van het toenmalige PMS – ondertussen al heel lang het CLB, het Centrum voor leerlingenbegeleiding – mijn gepersonaliseerd studieadvies kreeg. Niet goed genoeg in wiskunde, was hun belangrijkste argument. Als ik terugdenk aan mijn rapporten kan ik die conclusie nog wel begrijpen. Het werd een studie in communicatie voor mij: destijds het label dat geplakt werd op studenten waar ze eigenlijk geen duidelijk label konden plakken.

Geen idee of dat nog steeds zo is, maar het advies van toen is ondertussen wel achterhaald. Niet dat ik ondertussen een IT-carrière uitgebouwd heb, maar het had wél gekund. Want amper zes op tien IT-medewerkers in België vandaag volgde ook effectief een IT-gerelateerde opleiding, zo blijkt uit onze salarisenquête. Het zijn verhalen die we ook dagelijks horen: bio-ingenieurs, psychologen, filosofen, geschiedkundigen, ja zelfs communicatiespecialisten, allemaal vinden ze hun weg naar de IT-sector.

Opleiding is ook je eigen verantwoordelijkheid

Dat de job van IT’er de voorbije jaren uitgegroeid is tot een hardnekkig knelpuntberoep – er staan volgens Agoria zowat 16.000 vacatures open – versterkt dit nog. Door de krapte op de arbeidsmarkt, volstaat de traditionele visvijver niet meer. Steeds meer organisaties trekken daarom ook medewerkers aan voor IT-rollen, zonder de voorwaarde dat ze een IT-diploma moeten voorleggen. De nodige kennis? Die wordt bijgebracht door de werkgever.

Pas gaf ook de Ministerraad nog groen licht voor Java@FIN: een project om niet-IT’ers op te leiden tot softwareontwikkelaars binnen de FOD Financiën. De overheid doet daarvoor beroep op Switchfully, een spin-off van Cegeka. Die is actief vanuit BeCentral, waar ook de gratis codeerschool BeCode huist die eveneens actief is in Gent, Genk en Antwerpen. Vorige maand openden BeCode en Microsoft samen met Xylos, Cronos Groep, Faktion, Delaware, en KPMG de eerste AI-school. Dat moeten er uiteindelijk negen worden: jaarlijks goed voor tot 500 omgeschoolde AI-kenniswerkers. Maar daar stopt de uitdaging voor de IT-arbeidsmarkt niet. Heel wat IT’ers zijn de afgelopen jaren blijven ‘hangen’ in hun opgebouwde expertise. En wat als uitgerekend ‘hun’ technologie uitgefaseerd wordt of de werkgever ineens opteert voor een ander platform?

De traditionele visvijver volstaat niet meer om de nodige IT-profielen te vinden

Het is een constante in onze jaarlijkse salarisenquête: werknemers die klagen dat ze het afgelopen jaar te weinig opleidingsdagen kregen. Bijna vier op de tien IT’ers zegt ook dat de opleidingsmogelijkheden een belangrijke rol spelen bij de keuze voor een werkgever. De vraag die ik mij dan stel is of het écht uitsluitend aan de werkgever toe komt om het IT-team continu bij te scholen? Is het niet aan de IT’er zelf om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen carrière en zichzelf te trakteren op de nodige bijscholing of omvorming? Er is een nooit gezien aanbod aan opleidingen, vakliteratuur, online cursussen, seminars en webinars. Dus bij deze, beste IT’er: maak er gebruik van om uw eigen carrière veilig te stellen. Per slot van rekening doet pakweg een arts of loodgieter dat ook.

En of ik zelf écht geen goeie informaticus zou geworden zijn? Dat zal ik wellicht nooit weten. Hoewel: het is nooit te laat voor een omscholingstraject.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content