De nieuwe chip heet POWER9 en er werd vier jaar aan gewerkt. De chip moet klaar zijn voor machine learning en artificiële intelligentie, technologieën die gigantisch veel rekenkracht nodig hebben, zo zegt IBM. De POWER9 processor is ontworpen met typische AI frameworks in gedachten zoals Chainer, TensorFlow en Caffe, en zou workloads op die frameworks tot vier keer sneller moeten kunnen draaien. Dat zou data scientists moeten toelaten om accuratere AI-modellen te bouwen, en ze sneller te draaien.

De chips zijn nu verkrijgbaar, en het bedrijf hoopt ze onder meer aan derde partijen en cloud vendors zoals Google te verkopen. Ze zullen ook worden gebruikt in enkele nieuwe supercomputers, waaronder de 'Summit' en 'Sierra' supercomputers van het Amerikaanse Ministerie voor Energie. Een nieuwe server met de processor aan boord, de AC922, is ondertussen ook op de markt, en IBM zal de chips bovendien als clouddienst aanbieden.

De nieuwe chip heet POWER9 en er werd vier jaar aan gewerkt. De chip moet klaar zijn voor machine learning en artificiële intelligentie, technologieën die gigantisch veel rekenkracht nodig hebben, zo zegt IBM. De POWER9 processor is ontworpen met typische AI frameworks in gedachten zoals Chainer, TensorFlow en Caffe, en zou workloads op die frameworks tot vier keer sneller moeten kunnen draaien. Dat zou data scientists moeten toelaten om accuratere AI-modellen te bouwen, en ze sneller te draaien.De chips zijn nu verkrijgbaar, en het bedrijf hoopt ze onder meer aan derde partijen en cloud vendors zoals Google te verkopen. Ze zullen ook worden gebruikt in enkele nieuwe supercomputers, waaronder de 'Summit' en 'Sierra' supercomputers van het Amerikaanse Ministerie voor Energie. Een nieuwe server met de processor aan boord, de AC922, is ondertussen ook op de markt, en IBM zal de chips bovendien als clouddienst aanbieden.