Keert Trump zijn kar over Huawei?

De Amerikaanse president tijdens een ontmoeting met de Chinese vice-premier in het Witte Huis op vrijdag 22 februari. © REUTERS

Op het moment dat Huawei de tegenaanval inzet, zinnespeelt de Amerikaanse president Donald Trump op een versoepelde houding ten opzichte van de Chinese techgigant.

“Ik wil zo snel mogelijk 5G- en zelfs 6G-technologie in de Verenigde Staten. Die is veel krachtiger, sneller en slimmer dan de huidige standaard.” De bizarre tweet die Donald Trump donderdag ogenschijnlijk uit het niets de wereld instuurde, deed de wenkbrauwen fronsen. 6G is vandaag een onbestaande technologie – zelfs nog niet eens een buzzword.

Interessanter was echter het vervolg van zijn tweet: “Amerikaanse bedrijven moeten hun inspanningen opvoeren of ze zullen achterop raken. We zouden niet mogen achter blijven op iets dat zo duidelijk de toekomst is. Ik wil dat de Verenigde Staten winnen door middel van concurrentie, niet door de huidige meer geavanceerde technologieën te blokkeren. We moeten altijd de leider zijn in alles wat we doen, vooral als het gaat over technologie!”

Ren Zhengfei, de oprichter en CEO van Huawei
Ren Zhengfei, de oprichter en CEO van Huawei© REUTERS

Hoewel Trump de Chinese techgigant niet bij naam noemt, is de link met Huawei snel gelegd. “De VS kan Huawei niet verpletteren, ook niet als de Amerikanen andere landen overtuigen om onze technologie tijdelijk niet te gebruiken. Daarvoor zijn wij technologisch te geavanceerd”, zei Ren Zhengfei, de oprichter van Huawei, deze week aan de BBC. Nu stelt Trump dat hij die “meer geavanceerde technologieën” niet meer wil blokkeren, en wel op een moment dat de VS handelsgesprekken voert met China.

Een belangrijke pion in de machtsstrijd tussen China en de VS is Meng Wanzhou, de dochter van Ren Zhengfei. Zij werd eind vorig jaar opgepakt in Canada en de VS vroeg vorige maand haar uitlevering. In het BBC-interview noemde Ren dat “een politiek gemotiveerde daad.”

De anders zeer mediaschuwe Huawei-CEO gaf nog andere interviews. Daarin reageerde hij op de verdachtmakingen van de VS dat Huawei haar netwerkapparatuur zou misbruiken om te spioneren in opdracht van de Chinese staat. “5G wordt nu op dezelfde manier als een militaire technologie bekeken, maar 5G is geen atoombom”, zei hij aan televisiezender CBS. “Nu introduceren we 5G en binnenkort verwelkomen we 6G”, zei hij overigens in een ander fragment, dat weliswaar pas na Trumps 6G-tweet online verscheen.

Perceptiestrijd

Vorige week stelde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence dat de VS de verdediging van het Westen niet langer kan garanderen als haar bondgenoten afhankelijk worden van het Oosten.

Op de vraag of hij die uitspraak als een bedreiging ziet voor zijn bedrijf, antwoordde de Huawei-voorzitter met een kwinkslag: “Ik wil hen in de eerste plaats bedanken. 5G was nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar dat is veranderd nu al deze geweldige figuren over 5G aan het praten zijn. Intussen krijgen wij meer invloed en meer contracten.”

De bedoeling van Rens plotselinge media-optredens is duidelijk: zijn bedrijf heeft de perceptiestrijd in het Westen verloren en daar wil hij zo snel mogelijk iets aan veranderen. Hij wil het vertrouwen terugwinnen op het moment dat landen als Groot-Brittannië en Duitsland overwegen om Huawei al dan niet toe te laten om 5G-infrastructuur te bouwen.

De bedoeling achter Trumps boodschap is echter moeilijker in te schatten. Maakt ook hij hier een weloverwogen opening richting de Chinese techgigant? Of was dit een impulsieve tweet van een president die wel vaker warm en koud tegelijk blaast? Dat zal nog moeten blijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content