Nieuwe telecomwet maakt contracten duidelijker en gaat de strijd aan met sms-spam

Petra De Sutter.

Het federaal parlement stemt donderdag de nieuwe telecomwet van minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen). ‘De nieuwe wet geeft klanten meer touwtjes in handen en beschermt hen beter’, luidt het.

De telecomwet regelt alles over telecom in België en wordt slechts om de zowat tien jaar geüpdatet. De nieuwe wet werd een turf van ongeveer 1.500 bladzijden. Ze zet Europese regels om in nationale wetgeving, maar legt ook eigen accenten.

Voor minister De Sutter zijn meer duidelijkheid en transparantie cruciaal. Zo pakt de nieuwe wet koppelverkoop aan bij abonnementen met een zogenaamd goedkope gsm. ‘Bij contracten met bepaalde duur moeten klanten geregeld tot 24 maanden betalen voor die gsm’, zegt De Sutter. Door de nieuwe wet kan je nu na 6 maanden gemakkelijker opstappen. De telecomwet zorgt ervoor dat de restwaarde voor je toestel sneller afbetaald wordt.

Telecomoperatoren moeten het contract ook samenvatten op een factsheet. ‘Daar staat dan bijvoorbeeld op hoeveel het kost om te bellen na een bepaald uur of hoeveel je extra betaalt als je meer data verbruikt. Nu staat dat vaak allemaal verspreid op een site’, legt De Sutter uit.

Easy Switch

De nieuwe telecomwet verplicht telecomaanbieders om elk jaar het goedkoopste tarief voor te stellen. De klant kan dan kiezen om daarop in te gaan of niet. De Sutter haalt ook aan dat het Easy Switchsysteem om snel van provider te wisselen performanter wordt. Begin dit jaar werd duidelijk dat dat systeem amper bekend is. ‘De principes hiervan worden nu al in de wet vastgelegd. Begin volgend jaar preciseert een koninklijk besluit de details.’

De nieuwe wet verandert tevens de regels voor berichtendiensten als WhatsApp, Facebook Messenger en Signal en videobeldiensten als Skype en FaceTime. Zij zijn voortaan bijvoorbeeld verplicht voor elk nieuw contract een factsheet te maken en moeten incidenten zoals storingen melden. De telecomwet maakt het telecomoperatoren ook makkelijker om verdachte sms’en, zoals phishingberichten, te screenen.

‘Door de nieuwe wet kunnen ze dat vanaf volgend jaar geautomatiseerd doen’, zegt De Sutter. “Verdachte sms’jes die internetcriminelen massaal sturen, staan dan veel sneller op de radar van telecomoperatoren en zullen dus niet op je gsm terechtkomen.’

De nieuwe telecomwet staat overigens los van het al dan niet omzeilen van encryptie. Dat is een onderdeel van de dataretentiewet, maar kreeg flink wat kritiek. Al is er binnen de regering intussen al een stuk minder animo om dat deel, waarbij de privacy van elke gebruiker risico loopt, te behouden.

Partner Content