Ook mobiele toestellen zonder NFC-chips kunnen contactloos betalen dankzij een ultrasone toepassing.

Near Field Communication-chips laten toe betalingen te verrichten zonder (of met slechts een vluchtig) contact tussen een kaart of gsm enerzijds en het betaalpunt anderzijds. Een klassiek voorbeeld is het elektronisch betalen van ritten met het openbaar vervoer met behulp van kaarten van het Mobib-type (de vervoerskaart van de MIVB in Brussel). In winkels en andere gelegenheden is het gebruik van NFC-betalingen niet echt doorgedrongen, onder meer omdat slechts weinig mobiele systemen als gsm voorzien zijn van de nodige chips.

Een start-up uit Sunnyvale, Narratte, heeft nu een technologie ontwikkeld die dergelijke betalingen mogelijk maakt met een zijn ultrasone Zoosh technologie. De betalingsinfo wordt dan versleuteld overgebracht met geluid dat te hoog is om door mensen te worden gehoord. Dat vereist enkel een toestel met een goede luidspreker en MP3-afspeelmogelijkheden, stelt Narratte, en eventueel een goede microfoon (voor betalingsverkeer tussen toestellen). Bovendien kunnen zelfs toestellen die geen toepassingen kunnen draaien (zoals de goedkoopste gsm's) hiervan gebruik maken dor middel van tekstberichten met ingebedde audiobestanden.

Betaalorganisatie PayPal reageerde naar verluidt bijzonder positief na een voorstelling van deze technologie en Naratte heeft al een demonstratie-app voor ultrasone PayPal betalingen.

Waarnemers blijken wel onder de indruk van de technologie, maar wijzen wel op de terughoudendheid bij bedrijven om contactloze betalingswijzen in te voeren in winkels en dies meer omwille van het kostenplaatje en de onzekerheid of dit ook (meer) tot aankopen aanzet. Mocht de Zoosh technologie voldoende goedkoop kunnen worden ingevoerd, zou deze wel meteen op voldoende 'kritische massa' inzake potentiële betaaltoestellen kunnen rekenen.

Ook mobiele toestellen zonder NFC-chips kunnen contactloos betalen dankzij een ultrasone toepassing. Near Field Communication-chips laten toe betalingen te verrichten zonder (of met slechts een vluchtig) contact tussen een kaart of gsm enerzijds en het betaalpunt anderzijds. Een klassiek voorbeeld is het elektronisch betalen van ritten met het openbaar vervoer met behulp van kaarten van het Mobib-type (de vervoerskaart van de MIVB in Brussel). In winkels en andere gelegenheden is het gebruik van NFC-betalingen niet echt doorgedrongen, onder meer omdat slechts weinig mobiele systemen als gsm voorzien zijn van de nodige chips. Een start-up uit Sunnyvale, Narratte, heeft nu een technologie ontwikkeld die dergelijke betalingen mogelijk maakt met een zijn ultrasone Zoosh technologie. De betalingsinfo wordt dan versleuteld overgebracht met geluid dat te hoog is om door mensen te worden gehoord. Dat vereist enkel een toestel met een goede luidspreker en MP3-afspeelmogelijkheden, stelt Narratte, en eventueel een goede microfoon (voor betalingsverkeer tussen toestellen). Bovendien kunnen zelfs toestellen die geen toepassingen kunnen draaien (zoals de goedkoopste gsm's) hiervan gebruik maken dor middel van tekstberichten met ingebedde audiobestanden. Betaalorganisatie PayPal reageerde naar verluidt bijzonder positief na een voorstelling van deze technologie en Naratte heeft al een demonstratie-app voor ultrasone PayPal betalingen. Waarnemers blijken wel onder de indruk van de technologie, maar wijzen wel op de terughoudendheid bij bedrijven om contactloze betalingswijzen in te voeren in winkels en dies meer omwille van het kostenplaatje en de onzekerheid of dit ook (meer) tot aankopen aanzet. Mocht de Zoosh technologie voldoende goedkoop kunnen worden ingevoerd, zou deze wel meteen op voldoende 'kritische massa' inzake potentiële betaaltoestellen kunnen rekenen.