The Wall Street Journal meldde de aanklacht twee weken geleden al, maar nu is het nieuws officieel. Het Amerikaanse ministerie van Justitie legde Wanzhou en Huawei dertien feiten ten laste. Ze worden ervan beschuldigd de Amerikaanse sancties tegen Iran geschonden te hebben.

Wanzhou is daarvoor opgepakt in Canada op vraag van de VS, De topvrouw van Huawei, die momenteel vrij is met een enkelband, moet binnenkort voor een Canadese rechter verschijnen vanwege de uitleveringsprocedure die de VS heeft opgestart. Washington bevestigde dat er een formeel uitleveringsverzoek zou ingediend worden voor de deadline van 30 januari.

'Bedrijfsgeheimen gestolen van T-Mobile'

Daarnaast klaagde het ministerie twee vestigingen van Huawei aan voor criminele samenspanning om bedrijfsgeheimen te stelen. Het zou gaan om gsm-technologie van netwerkoperator T-Mobile US. De twee vestigingen, Huawei Device Co., Ltd. en Huawei Device Co. USA, krijgen tien feiten ten laste gelegd.

"De twee reeksen aanklachten brengen de schaamteloze en aanhoudende acties van Huawei aan het licht om Amerikaanse bedrijven en financiële instellingen te exploiteren en om de vrije en eerlijke internationale concurrentie te bedreigen", zei FBI-directeur Christopher Wray.

'Oneerlijk en immoreel'

De arrestatie begin december van Meng Wanzhou in Vancouver leidde tot turbulentie tussen de VS en Canada aan één kant, en China aan de andere.

Het Chinese ministerie voor Industrie en IT noemt de aanklachten nu "oneerlijk en immoreel". Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VS opgeroepen te stoppen met de "onredelijke onderdrukking" van Chinese bedrijven, waaronder Huawei.

The Wall Street Journal meldde de aanklacht twee weken geleden al, maar nu is het nieuws officieel. Het Amerikaanse ministerie van Justitie legde Wanzhou en Huawei dertien feiten ten laste. Ze worden ervan beschuldigd de Amerikaanse sancties tegen Iran geschonden te hebben. Wanzhou is daarvoor opgepakt in Canada op vraag van de VS, De topvrouw van Huawei, die momenteel vrij is met een enkelband, moet binnenkort voor een Canadese rechter verschijnen vanwege de uitleveringsprocedure die de VS heeft opgestart. Washington bevestigde dat er een formeel uitleveringsverzoek zou ingediend worden voor de deadline van 30 januari.Daarnaast klaagde het ministerie twee vestigingen van Huawei aan voor criminele samenspanning om bedrijfsgeheimen te stelen. Het zou gaan om gsm-technologie van netwerkoperator T-Mobile US. De twee vestigingen, Huawei Device Co., Ltd. en Huawei Device Co. USA, krijgen tien feiten ten laste gelegd. "De twee reeksen aanklachten brengen de schaamteloze en aanhoudende acties van Huawei aan het licht om Amerikaanse bedrijven en financiële instellingen te exploiteren en om de vrije en eerlijke internationale concurrentie te bedreigen", zei FBI-directeur Christopher Wray. De arrestatie begin december van Meng Wanzhou in Vancouver leidde tot turbulentie tussen de VS en Canada aan één kant, en China aan de andere. Het Chinese ministerie voor Industrie en IT noemt de aanklachten nu "oneerlijk en immoreel". Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VS opgeroepen te stoppen met de "onredelijke onderdrukking" van Chinese bedrijven, waaronder Huawei.