Begin januari kregen gebruikers van WhatsApp de melding dat ze nieuwe gebruiksvoorwaarden zouden moeten accepteren om de app te blijven gebruiken. Vanaf 8 februari zou de berichtendienst, een dochteronderneming van Facebook, meer data gaan delen met het moederbedrijf, toch voor gebruikers buiten de EU.

De aankondiging kwam het bedrijf op stevige kritiek te staan, onder meer van privacy-activisten, en de deadline werd uitgesteld. Het bedrijf zegt nu in een nieuw bericht dat twijfelende gebruikers tot 15 mei krijgen. Wie tegen dan nog niet heeft toegestemd, wordt gezien als een inactieve account, aldus WhatsApp in een blogpost.

Inactieve accounts kunnen geen berichten meer sturen en worden na vier maanden verwijderd. Ze kunnen wel nog notificaties zien en oproepen plaatsen. Eens ze alsnog de voorwaarden aanvaarden, werkt alles terug normaal.

De nieuwe voorwaarden hebben vooral betrekking op de verwerking van gebruikersgegevens en de manier waarop bedrijven Facebook-diensten kunnen gebruiken om hun WhatsApp-chats te beheren. Ze gelden overigens niet voor EU-burgers, omdat de privacywetgeving hier dit soort gegevensbundeling verbiedt.

Begin januari kregen gebruikers van WhatsApp de melding dat ze nieuwe gebruiksvoorwaarden zouden moeten accepteren om de app te blijven gebruiken. Vanaf 8 februari zou de berichtendienst, een dochteronderneming van Facebook, meer data gaan delen met het moederbedrijf, toch voor gebruikers buiten de EU. De aankondiging kwam het bedrijf op stevige kritiek te staan, onder meer van privacy-activisten, en de deadline werd uitgesteld. Het bedrijf zegt nu in een nieuw bericht dat twijfelende gebruikers tot 15 mei krijgen. Wie tegen dan nog niet heeft toegestemd, wordt gezien als een inactieve account, aldus WhatsApp in een blogpost.Inactieve accounts kunnen geen berichten meer sturen en worden na vier maanden verwijderd. Ze kunnen wel nog notificaties zien en oproepen plaatsen. Eens ze alsnog de voorwaarden aanvaarden, werkt alles terug normaal. De nieuwe voorwaarden hebben vooral betrekking op de verwerking van gebruikersgegevens en de manier waarop bedrijven Facebook-diensten kunnen gebruiken om hun WhatsApp-chats te beheren. Ze gelden overigens niet voor EU-burgers, omdat de privacywetgeving hier dit soort gegevensbundeling verbiedt.