Nest Hub: een lijstje om in te kaderen

© Google
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

We hebben er wat langer op moeten wachten dan de inwoners van onze buurlanden, maar een aantal slimme luidsprekers van Google is nu eindelijk ook officieel in België verkrijgbaar. De meest interessante speaker heeft zich vermomd als een digitaal fotolijstje en luistert naar de naam Nest Hub. “Hey Google, wat vinden ze bij Data News van dat gadget?”.

In de Belgische Google Store prijken sinds eind oktober twee slimme luidsprekers. Het gaat om de gloednieuwe Google Nest Mini van de tweede generatie, een piepkleine speaker van 59 euro, en om de Google Nest Hub van 129 euro. Dit ‘digitale fotokadertje’, dat in werkelijkheid veel meer in z’n mars heeft, is in sommige landen al ruim een jaar op de markt. In Nederland kwam het gadget eind mei uit, en België is nu dus pas aan de beurt.

Nog steeds met Hollandse tongval

Waarom wij dik vijf maanden langer moesten wachten dan onze noorderburen is niet duidelijk. De Belgische Google Assistent, het hart van deze smart speaker (of slim display, zo je wil) is immers al operationeel sinds mei, weliswaar met een Hollandse tongval. Stiekem hoopten we dat Google de Belgische introductie bleef uitstellen tot de Vlaamse versie van de spraakassistent op punt stond. Maar niets van dat: de Nest Mini en Nest Hub bedienen zich nog altijd van een oer-Hollands accent.

Vlaams ‘verstaan’ gaat gelukkig steeds beter en ook zijn er intussen de nodige lokale Actions on Google beschikbaar; uitbreidingen van andere bedrijven die extra functionaliteit opleveren. Zo is het onder meer mogelijk om bij Proximus of Telenet je datagebruik op te vragen, of om bij Bpost te polsen naar het levermoment van een pakketje. Zo meteen meer over de verschillende functies van de Hub; eerst staan we even stil bij de hardware zelf.

Kiekjes van de kleinkinderen

De Nest Hub bestaat uit een aanraakgevoelig scherm van 7-inch dat op een speakervoet is gemonteerd. De enige knoppen zijn die om het volume te regelen en om de microfoon op bepaalde momenten uit te schakelen (privacy, weet je wel). Helderheid en scherpte van het display zijn uitstekend, waardoor vooral foto’s fraai uit de verf komen. De Ambient-EQ-functie zorgt er desgewenst voor dat de helderheid tegen de avond automatisch wordt teruggeschroefd. Zo wordt het scherm nimmer een bron van ergernis en valt het eigenlijk nauwelijks nog op dat het om een digitaal fotolijstje gaat.

Nest Hub: een lijstje om in te kaderen
© Google

Als je Google Foto’s gebruikt is het erg eenvoudig om een diavoorstelling op de Hub af te vuren: je hoeft in de Google Home-app alleen maar de gewenste albums te selecteren en aan te geven hoe ‘staande’ foto’s moeten worden weergegeven: één tegelijk geflankeerd door zwarte randen of – onze voorkeur – twee naast elkaar. Als je wil toont het schermpje in het klein ook nog de tijd en de actuele buitentemperatuur. Behalve je eigen foto’s kan de Nest Hub ook werken uit kunstcollecties weergeven of schermvullend de tijd in beeld brengen.

Een heel fijne mogelijkheid is dat de eigenaar van de Nest Hub andere personen toestemming kan geven om, vanop afstand, foto’s toe te voegen. Zo sein je via een smartphone in een handomdraai de nieuwste kiekjes van de kinderen naar het lijstje dat bij opa en oma op het dressoir staat.

Volop visuele feedback

De Nest Hub gebruikt zijn beeldscherm gelukkig niet alleen voor foto’s. Integendeel, een heleboel antwoorden die de Google Assistent oplepelt gaan vergezeld van visuele informatie. Dit blijkt in de praktijk een belangrijke meerwaarde ten opzichte van een ‘klassieke’ smart speaker. Zo zie je in een oogopslag de weersverwachting voor de komende week, hoe druk het is op de route naar je werk of hoeveel agenda-afspraken je die dag nog hebt. Ook wanneer je op zoek gaat naar informatie over een persoon, gerecht of ander onderwerp laat de Hub telkens wat foto’s zien. En in de handige Tolkmodus hóór je niet alleen hoe de vertaling van een zin klinkt, maar wordt die meteen ook uitgeschreven.

Nest Hub: een lijstje om in te kaderen
© Google

Zoals het een slimme speaker betaamt speelt de Nest Hub uiteraard muziek af, onder meer via de streamingdiensten Spotify en Google Play Muziek, waarbij het display het nodige artwork weergeeft. De geluidskwaliteit is niet geweldig, maar voor een kleinere ruimte zoals de keuken volstaat het wel. Overigens kan je de Nest Hub ook opdracht geven om de songs af te spelen via een andere, krachtigere slimme speaker in huis. Bepaalde modellen, zoals de LG WK7, kan je hiervoor als standaardluidspreker instellen. Met de speakers van Sonos lukt dat vreemd genoeg nog niet; hier werkt alleen een onnodig lange spraakopdracht als ‘Hey Google, speel muziek van Queen op luidspreker Woonkamer’ (waarbij Woonkamer in dit geval de naam van onze Sonos is). Het is meteen ook een van de weinige minpunten van de Nest Hub die we tijdens onze test konden ontdekken.

Moderne afstandsbediening

De Hub leent zich ook als moderne afstandsbediening voor een groeiend aantal andere smart devices in de woonst, zoals slimme lampen, thermostaten en deursloten. Dit werkt via spraak, net als bij de Google Assistent op een smartphone of gewone smart speaker, maar de Nest Hub biedt hiervoor tevens een grafische interface die in sommige gevallen preciezer en sneller werkt. Denk aan het instellen van de gewenste kleur en helderheid van een Philips Hue-lamp. Nog handig is dat de Hub de live-beelden van een intelligente bewakingscamera kan weergeven, bijvoorbeeld om een oogje in het zeil te houden in de kinderkamer of op de oprit.

Nest Hub: een lijstje om in te kaderen
© Google

Tot slot biedt de Hub twee communicatiefuncties die niet onvermeld mogen blijven: met Omroepen kan je het toestel als intercom gebruiken, op voorwaarde dat je over een tweede Hub of Google Home-luidspreker beschikt. Daarnaast ondersteunt het toestel Google Duo, de videobel-app van de zoekgigant. Een camera ontbreekt, maar je kan wel éénrichtings-videogesprekken voeren met contacten die Duo op hun smartphone-hebben geïnstalleerd: zij zien jou niet, maar omgekeerd wel. Overigens heeft de Nest Hub Max, de grotere broer van de door ons geteste Hub, wél een camera aan boord, onder meer om te videochatten. Dat apparaat is bij ons echter nog niet beschikbaar.

Conclusie

De Nest Hub is een bijzonder fijn digitaal fotolijstje en een slimme assistent in één. Voor de geluidskwaliteit hoef je deze smart speaker niet in huis te halen, maar we kunnen je vlot tien andere redenen aanreiken waarom je dat wél zou moeten doen. Het aantrekkelijke prijskaartje is er één van, zeker nu het gadget regelmatig onderwerp is van messcherpe acties.

Prijs: 129 euro (maar vaak goedkoper op de kop te tikken via allerlei acties, zoals momenteel bij Orange). Verkrijgbaar in wit en zwart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content