Review: HP laptop met volwaardig toetsenbord

08/02/18 om 08:50 - Bijgewerkt op 06/02/18 om 17:11

Bron: Datanews

De HP Notebook 15-bs020nd is een 15,6-inch laptop uit de betaalbare 'HP Essential' serie. We hebben deze klassieke laptop met een volwaardig toetsenbord met apart numeriek klavier getest.

Review: HP laptop met volwaardig toetsenbord

HP Notebook 15-bs020nd © HP

HP Notebook 15-bs020nd is een starter-laptop uit HP's Essential gamma en bestaat in verschillende uitvoeringen, die ook nog eens van land tot land verschillen. De hier geteste variant is een vrij forse, maar wel stijlvolle laptop met een ontspiegeld 15,6-inch full hd led-scherm.

Zijn formaat benadert dat van een moderne 17-inch laptop, maar het gewicht van minder dan 2 kg (iets minder nog dan de kleinere, eveneens klassiek vormgegeven Lenovo ideapad 320S die we eerder testten) valt mee in verhouding tot zijn formaat.

Eén voordeel van het grote formaat is dat het chassis plaats biedt aan een enorm toetsenbord met grote, ver uit elkaar staande 'chicklet'-toetsen en een volwaardig numeriek klavier.

Ook de navigatietoetsen zijn direct bruikbaar, zonder omweg via een Fn-toets. De polssteunen naast het grote aanraakvlak zijn meer dan enorm. Maar dit zorgt wel voor een ergonomische houding, belangrijk voor gebruikers die veelvuldig moeten typen en rekenen (bijvoorbeeld studenten).

Het chassis bestaat voornamelijk uit antracietkleurige kunststof, maar de dekplaat waarin toetsenbord en aanraakvlak gemonteerd zijn is van zwart geborsteld aluminium vervaardigd. De twee schermscharnieren zijn gemaakt van stevig, zilverkleurig metaal.

HP verkoopt zoals we al vermeldden verschillende uitvoeringen van deze laptop, die ook nog eens van land tot land verschillen. Wij testten een 'Nederlands' model met een dual-core Intel Core i3 processor, 4GB ram en 128 GB ssd. Het 'Belgische' model HP Laptop 15-bw025nb is identiek op de dual-core processor van AMD-makelij, 6 GB ram en een klassieke harde schijf van 2TB na (€ 599,).

Naast één usb 2.0-, twee usb 3.0- en een volwaardige hdmi-poort heeft deze laptop een Gigabit Ethernet-aansluiting, iets wat je bij laptops steeds minder vaak tegenkomt.

De accu is in negentig minuten ongeveer negentig procent opgeladen dankzij een speciale snellaadfunctie.

Prestaties

HP vermeldt een autonomie van meer dan elf uur bij gewoon computerwerk en bijna tien uur bij het afspelen van video's.

Neem dat met een korreltje zout. In onze -- toegegeven strenge -- Futuremark PCMark 8 accubenchmark komt deze HP Notebook niet verder dan 199 minuten. Dat is de op één na slechtste score van vijf recent geteste instap-laptops (zie tabel hieronder). De prestaties zijn vergelijkbaar met die van de Lenovo ideapad 320S, de andere Intel Core i3-gebaseerde laptop in onderstaande tabel.

Conclusie

De HP Notebook 15-bs020nd presteert in verhouding tot zijn prijs goed. Interessant zijn het grote toetsenbord met ergonomische polssteun en apart numeriek klavier, de ethernetpoort en de snellaadfunctie voor de accu. Dit is wel een vrij omvangrijk apparaat, waarvan de autonomie beter zou kunnen.

Prijs: 549 euro

Bron: www.diskidee.be