Review: prijsbewuste starterlaptop

16/01/18 om 08:50 - Bijgewerkt op 15/01/18 om 10:13

Bron: Datanews

De Acer Swift 1 Ultrabook is een klassieke starterlaptop voor scholen en bedrijven zonder aanraakfunctionaliteit, maar met een voor zijn prijsklasse erg slank en licht design. We hebben deze starterlaptop getest.

Review: prijsbewuste starterlaptop

Acer Swift 1 © Acer

De volledig metalen behuizing van de Acer Swift 1 Ultrabook is in allerlei kleuren verkrijgbaar. Wij testten de ietwat saai ogende zilverzwarte uitvoering, maar er zijn ook roze en champagnekleurige varianten beschikbaar.

Uitrusting

Deze laptop is verkrijgbaar met mobiele Intel Pentium- en Celeron-processoren van de Apollo Lake-generatie. Alle versies hebben 4GB ram. Opslag is naar keuze 64GB e-MMC of 128GB m.2 sata3 ssd's.

De overige kenmerken, zoals het 13,3 inch full hd ips-scherm, volwaardige hdmi-poort, gecombineerde 3,5mm-audio-aansluiting, sdcard-lezer en vier usb-poorten, waarbij één kleine usb 3.1 gen 1 (5 Gbit/s) variant, zijn voor alle modellen hetzelfde.

Prijzen variëren van 429 tot 529 euro. Wij testten één van de goedkoopste uitvoeringen, de Acer Swift 1 SF113-31-C3J2 Ultrabook met quad-core Intel Celeron N3450, Intel HD Graphics 500 en 64GB ssd.

Opvallende eigenschappen voor zijn prijsklasse zijn de vingerafdruksensor rechts van het aanraakvlak, Windows Hello-authenticatiecompatibiliteit en het achtergrondverlichte 'chicklet'-toetsenbord met kleine, maar volwaardige cursor- en PgUp/PgDn-toetsen.

De Home- en End-toetsen vergen wel het gecombineerde gebruik van de blauwe Fn-toets. De bovenste rij met functietoetsen is bovendien erg klein. Maar de andere toetsen zijn groot genoeg om er vlot met tien vingers op te typen.

Ook de spatiebalk en het aanraakvlak zijn voldoende groot voor een vlotte bediening.

Handig is verder dat de stroomknop rechtsboven geïntegreerd is in het toetsenbord, net zoals bij een Mac: geen gehannes met een piepkleine stroomknop aan de zijkant zoals bij de grote meerderheid van Windows-laptops.

Prestaties

Acer vermeldt een accuduur van tien uur. Dat zou wel eens kunnen kloppen, want de Swift 1 scoort met 350 minuten erg goed in onze strenge accutest. Dit is wel niet de allersnelste laptop; hij is niet heel veel sneller dan zijn eerder geteste convertibele broertje, de Acer Spin 1.

Conclusie

De Acer Swift 1 Ultrabook heeft een slank en elegant design, is ruim voorzien van poorten en heeft een verlicht toetsenbord. De opslagruimte is beperkt, de luidsprekers stralen naar beneden en dit is niet de snelste laptop, maar hij heeft wel een redelijke autonomie. Voor dit geld ga je niet eenvoudig een laptop met vergelijkbare mogelijkheden vinden.

Prijs: 429 euro

Bron: www.diskidee.be