Review: HTC smartphone met knijp-bediening

14/12/17 om 09:00 - Bijgewerkt op 13/12/17 om 09:40

Bron: Datanews

De HTC U11 is een Android-smartphone uit de hogere klasse die een 5,5-inch super lcd-aanraakscherm heeft met een lager energieverbruik en betere zichtbaarheid bij fel licht. We hebben deze smartphone getest.

Review: HTC smartphone met knijp-bediening

HTC U11 © HTC

De dual-sim HTC U11 gebruikt in de vorm van 'super lcd' of slcd nog een andere lcd-schermfabricagetechniek dan amoled (Samsung), ips-ltps lcd (Archos), ips-neo lcd (Huawei) of klassieke ips lcd (veel andere fabrikanten).

Het belangrijkste verschil is dat bij een slcd-scherm de kleine luchtlaag tussen de aanraaklaag en het bovenliggende glas, die een gewoon touch lcd-scherm wel nog heeft, ontbreekt.

Het verschil tussen amoled en super amoled zoals gebruikt in de nieuwste Samsung-smartphones is overigens ongeveer hetzelfde: ook daar is de aanraaklaag in het glas geïntegreerd.

Eén laag minder betekent minder weerkaatsing, betere zichtbaarheid buitenshuis en een lager energieverbruik. Hoewel de slcd-panelen vervaardigd worden door LG is HTC tot op vandaag de enige fabrikant die slcd in zijn smartphones gebruikt.

Uitrusting

De HTC U11 heeft een aan de randen afgerond Quad HD+-scherm met een diagonaal van 5,5 inch, dat beschermd is door Corning Gorilla Glass 5. Maar de glaslaag loopt niet helemaal door rond het toestel, zoals bij de eerder geteste Samsung Galaxy S8/S8+. De achterkant is wel beschermd met een glazen laag, maar tussen beide delen bevindt er zich een afgeronde metalen rand, die weliswaar naadloos tegen beide glasplaten is geplakt.

Deze smartphone is trouwens water- en stofdicht volgens de ip67 specificaties. Het design oogt bijna even stijlvol als dat van de Samsung Galaxy S8/S8+. Dankzij de metalen zijkanten lijkt het minder kwetsbaar voor harde stoten aan de zijkanten. HTC is trouwens de enige fabrikant die in de doos een doorzichtige plexiglas case voor extra bescherming meelevert.

De U11 behoudt de vrij brede schermranden boven en onderaan en heeft dus gewoon nog een fysieke bedieningstoets in het midden onder het scherm, met daarnaast twee aanraakgevoelige toetsen in het glas.

De fysieke toets is tegelijk een vingerafdruksensor. Dankzij de nieuwste octacore Qualcomm Snapdragon 835 presteert de U11 het snelst in alle gebruikte benchmarks, behalve die voor storage, waar alle andere smartphones behalve de Archos Diamond Alpha en LG G6 het (soms veel) beter doen.

Warmteproblemen stelden we tijdens de testen overigens niet vast. En ook de autonomie valt mee, want in de accubenchmark laat de U11 alleen de Samsung Galaxy S8+ vóór zich.

Software

De U11 draait net zoals de eerder geteste Moto Z2 Play van Lenovo al op Android 7.1.1, de op één na laatste 'Nougat'-versie. Bovendien belooft HTC snel Android 8 'Oreon'-support. De goedkopere variant HTC U11 Life die zopas werd gelanceerd draait trouwens Android 'Oreon' al van in de fabriek.

Toch heeft de U11 niet de 'vanilla flavor', standaard Android-versie zoals de Pixel-apparaten van Google zelf, die vaak door HTC gefabriceerd worden. Er zit nog altijd een HTC Sense UI-laag boven, maar de wijzigingen die deze aanbrengt in de standaardinterface storen niet.

Edge Sense

Integendeel, want een unieke nieuwigheid zoals HTC Edge Sense beoordelen we erg positief. Dit laat je toe een toebedeelde taak snel te starten door in de zijkanten van de smartphones te knijpen, ook wanneer het scherm uitgeschakeld is.

Je dient in de instellingen eerst de kracht van je kneep in te stellen en de ermee verbonden taak te kiezen. Standaard start bij het knijpen de camera-app, maar je kunt dit wijzigen in bijvoorbeeld de zaklamp in- en uitschakelen, een spraakopname starten, muziek regelen etc.

Daarnaast is er een geavanceerde modus waarmee je meerdere taken via knepen regelt, zoals kort knijpen om de camera te starten of knijpen en vasthouden om de spraakassistent te activeren.

Audio

De U11 is hi-res audio gecertificeerd. Dat kan via usb of Bluetooth-streaming, maar een analoge audiopoort ontbreekt. Wel levert HTC een usb-naar-3,5mm adapter mee. Maar dat is niet de meest elegante oplossing, niet alleen omdat de usb-poort uiteraard aan de onderkant van het toestel zit, maar ook omdat de adapter redelijk omvangrijk is.

De BT-versie zit momenteel op 4.2, maar er zijn geruchten dat via een update binnenkort 5.0 ondersteund zou worden. Dat heeft een aantal voordelen naar connectiviteit toe, onder andere steun voor meerdere gelijktijdige streaming-apparaten. Sowieso wordt de noodzakelijke Aptx HD audiocodec ondersteund.

Camera

Voor zijn primaire camera houdt HTC vast aan zijn UltraPixel-technologie die grotere pixels combineert met een relatief lage sensorresolutie. De 12mp-camera van de U11 capteert grote 1,4 micron pixels; dat is overigens iets minder dan de 1,55 micron pixels van de camera in de oudere HTC 10 smartphone.

Wij zijn zelf geen fotospecialisten, maar reviewers die er meer van kennen beoordelen de fotokwaliteit van de U11 alleszins veel beter dan voorgaande modellen van deze smartphones.

De gespecialiseerde website DxOMark geeft deze camera overigens een erg hoge score van 90/100.

In onze ogen maakt de U11 foto's die niet te onderscheiden zijn van die van de Samsung Galaxy S8/S8+, algemeen beschouwd als één van de betere smartphonecamera's.

Prestaties

De HTC U11 presteert goed en heeft een goede autonomie.

Conclusie

De HTC U11 presteert erg goed, heeft een goede camera en enkele interessante snufjes, zoals de mogelijkheid om bepaalde taken uit te voeren door in de zijkanten van het apparaat te knijpen. Hij lijkt ons ook steviger gebouwd dan andere smartphones uit de hogere prijsklasse, die vormgeving vaak verkiezen boven stevigheid.

Prijs: 599 euro

Bron: www.diskidee.be

Onze partners